Bu meslekleri yapanlar dikkat! Yapay zeka sizi işinizden edebilir. Beyaz yaka işlerin çoğu yapay zekaya emanet edilebilir

Yapay zeka gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor. Goldman Sachs analistleri ChatGPT ve benzeri platformların dünya çapında 300 milyon tam zamanlı işi yapabileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Bu meslekleri yapanlar dikkat! Yapay zeka sizi işinizden edebilir. Beyaz yaka işlerin çoğu yapay zekaya emanet edilebilir

Goldman Sachs ekonomistleri, yapay zeka teknolojisiyle dünya genelinde yaklaşık 300 milyon tam zamanlı işin otomatik hale getirilebileceğini öngörüyor. 

Pazar günü yayınlanan bir raporda, küresel olarak işlerin %18'inin bilgisayarlaştırılabileceği ve bunun özellikle gelişmiş ekonomilerde daha derinden hissedileceği belirtildi.

Beyaz yaka işleri tehlikede

Bankanın raporunda, idari çalışanlar ve avukatların en çok etkilenebileceği, inşaat ve onarım işleri gibi fiziksel olarak zorlu veya açık havada yapılan mesleklerdeki işlerin ise daha az etkilenebileceği belirtildi. 

ABD ve Avrupa'da mevcut işlerin yaklaşık üçte ikisinin "bir dereceye kadar yapay zeka otomasyonuna maruz kalacağı" ve tüm işlerin dörtte birinin tamamen yapay zeka tarafından yapılabileceğini tahmin eden Goldman Sachs ekonomistleri, üretken yapay zekanın işgücü piyasasında önemli bir değişikliğe neden olabileceğine dikkat çekti.

Diğer taraftan, raporda ayrıca  ChatGPT gibi yapay zeka platformlarının, şimdiden pek çok işletmeyi insanların nasıl çalışması gerektiğini yeniden düşünmeye sevk ettiği ve yapay zekanın daha fazla kullanılmasının muhtemelen iş kayıplarına yol açacağı ifade edildi.

Ancak, teknolojik yeniliklerin tarihsel olarak uzun vadede istihdam artışı da yarattığına dikkat çekilen raporda, yapay zekanın yaygın olarak benimsenmesinin nihayetinde işgücü verimliliğini artırabileceği vurgulandı.

ChatGPT nedir? 

ChatGPT, insanlarınkine benzer metinler oluşturmak için GPT (Generative Pre-training Transformer) mimarisinin bir çeşidini kullanan büyük bir dil modeline deniliyor.

Çeşitli internet metinleri üzerinde eğitilen sohbet robotu ve çok çeşitli komutlara tutarı yanıtlar üretebiliyor. Model, dil çevirisi, soru yanıtlama ve konuşma gibi çeşitli görevler için ince ayar yapılabiliyor. ABD’deki  OpenAI adlı kuruluşun ı araştırma ekibi tarafından yaratılan ChatGBT, yeni araştırma ve gelişmelere dayalı olarak güncellenmeye devam ediyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin