Bu makale tepki topladı, dev gazete kınandı!

Avusturya'nın 3 milyon tirajlı günlük gazetesi Kronen Zeitung, Avusturya Basın Konseyi tarafından sert bir şekilde kınandı.

Google Haberlere Abone ol
Bu makale tepki topladı, dev gazete kınandı!

Avusturya Basın Konseyi, Kurban Bayramı üzerine yayınlanan bir makalenin basının etik ilkelerine kesinlikle aykırı olduğunu bir basın bildirisi ile açıkladı. 



Basın Konseyi'nin sert açıklamasına neden olan Kronen Zeitung'da yayınlanan makaleye ait fotoğrafta, yaklaşık on yaşlarında olan ve elinde hançer tutarak kurban bayramı kutlayan bir erkek çocuğu göze çarpıyor. Fotoğrafın arkasında kurban bayramını simgeleyen koç ve çöl fotoğrafları görülüyor. Başlığı, "Yarının cihatçısı öğrenmeye erken başlar" şeklinde olan bu makalede, Yemen’de yaşayan erkek çocuklarının silahlarla küçük yaşlardan itibaren yetiştiklerini, kurban bayramında folklor dansının bunun bir parçası olduğunu, ama kurban bayramında hançer ile folklorik dansın ilerde nelere mal olacağını bilemeyeceğini dile getiriyor. 



"TÜM MÜSLÜMANLAR TERÖRİST GİBİ GÖSTERİLDİ"



Makaleyi kaleme alan Krone Gazetesi yazarı Kurt Seinitz hakkında, Avusturya Basın Konseyi'nin oy birliğiyle, gazetecilik mesleğinin en temel kuralları olan ahlak ve etik kurallarını çiğnediği, Avusturya'da yaşayan tüm müslumanları toptan terör dini mensubu olarak gösterdiği belirtildi. Bunun yanında Avusturya'da birlikte yaşamda önyargıların oluşmasına neden olduğu kararı verildi. 



Basın Konseyi kararında, bu makalenin Kurban Bayramı'yla radikal şiddeti savunan görüşle, resim ve yazı yolu ile irtibat kurarak İslam'a ve Müslümanlara karşı genel şüpheyi, önyargıyı ve nefreti teşvik ettiği belirtilerek 'Kronen gazetesi ülkede yaşayan müslümanlara karşı toptan karalama derecesinde dinsel ayrımcılık yapmıştır" denildi.



DIŞ HABERLER MÜDÜRÜNÜN SİCİLİ KABARIK



Kronen gazetesindeki bu haberi yazan Kurt Seinitz, bazı çevrelerce gazetenin dış haberler müdürü olarak yıllardır müslümanlar, İslam dini ve Türkiye göçmenleri hakkında aşağılayıcı ve toplumu onlara karşı kışkırtan birçok yorum ve habere imza atmakla suçlanıyor. 



Aynı gazetenin yayınladığı 2012 yılında Halep fotoğrafının Photoshop programı ile üretildiği ortaya çıkmıştı. montajlı fotografta, yürüyen bir ailenin arkasında "Esad rejiminin bombaladığı apartmanlar" bulunuyor. Resmin orjinalindeyse ailenin arkasındaki sakin bahçeli görüntü dikkat çekiyordu. Kroen gaztesinin Genel Yayın Yönentemi ve yüzde ellli sahibi Christoph Dichand dünya basınına konu olan bu olaydan dolayı iki gün sonra kısa bir yazı ile özür dilemiş ve bu tür haberlere yer verilmeyeceği sözünü vermişti. (DHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin