Bu hastalığa konulan yanlış teşhis hayatınızı karartabilir! Her yıl 17 bin kişi bu şikayetle doktor kapısında. Bu hastalığa yakalananlar için tek çözüm erken teşhis. Doğru tespit edilemezse çok büyük sağlık sorunları sizi bekliyor

İngiltere'de sağlık alanında çalışma yürüten Guts UK adlı yardım kuruluşuna göre, birçok insan teşhis edilmemiş ve yanlış tanı konulmuş bir bağırsak rahatsızlığından muzdarip olabilir. İngiltere'de her yıl yaklaşık 17 bin kişiye bu hastalık teşhisi konuluyor. Uzmanlar gerçek sayının daha yüksek olduğuna inanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Bu hastalığa konulan yanlış teşhis hayatınızı karartabilir! Her yıl 17 bin kişi bu şikayetle doktor kapısında. Bu hastalığa yakalananlar için tek çözüm erken teşhis. Doğru tespit edilemezse çok büyük sağlık sorunları sizi bekliyor

İngiltere'de her yıl yaklaşık 17 bin kişiye bu hastalık teşhisi konuluyor. Uzmanlar gerçek sayının daha yüksek olduğuna inanıyor. 

İnflamatuvar (iltihabi) bağırsak hastalıkları için yapılan bazı standart testler bu rahatsızlığı tespit edemiyor.

VAKALAR ARTIŞTA 

Ancak yanlış teşhislere rağmen son yıllarda vakaların arttığı belirtiliyor.

Londra'da yaşayan 33 yaşındaki Victoria Rennison'a, 10 yıldan uzun süren semptomların ardından geçen yıl mikroskobik kolit teşhisi konuldu.

Bu sürede birçok uzmana görünmüş ancak kendisinde huzursuz (irritabl) bağırsak sendromu olduğu söylenmiş ve "bununla baş başa bırakılmıştı".

Hastalığın en kötü olduğu zamanlarda bütün gününü ve birçok gecesini tuvalette geçirmiş, acilen tuvalete koştuğu çok olmuştu.

DOĞRU TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Guts UK CEO'su Julie Harrington, sağlık hizmeti sunanlara eğitim vermenin, farkındalığı artırmaya devam etmenin ve araştırmalara yatırım yapmanın çok önemli olduğunu belirtiyor

Bu hastalığa yakalanan çoğu kişi bağırsaklara özgü steroidler ya da semptomları hafifleten ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir, ama ilk ve en önemli adım teşhis konulması.

BBC'de yer alan habere göre Liverpool Üniversitesi'nden Profesör Chris Probert da miktroskobik kolit vakalarındaki artışı şöyle açıklıyor:

"Bu vakaların neden arttığı net değil, ancak muhtemelen semptomlar konusunda artan farkındalığın daha fazla teşhise yol açması ve çevresel faktörlerin bir karışımından kaynaklanıyor.

"İyi haber şu ki, etkili tedaviler var ve semptom gösterenler hekimleriyle konuşup yardım alabilir."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin