Bu belirtiler varsa tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz! Tükenmişlik sendromunun 7 belirtisi

Modern çağın hastalıklarından biri olan tükenmiş sendromu, fark etmesek de birçok insanın asında yaşadığı bir durum. Modern hayatın getirdiği stres, kaygı ve sıkışmışlık hissinin neden olduğu tükenmiş sendromunun ilk belirtileri hastalığın tespit edilmesi ve tedavisi için çok önemli. Belirli bir düzeyde sürekli bir strese maruz kalmak, hayatımızı birçok alanda etkileyebiliyor. Eğer sizde bu belirtilere sahipseniz tükenmiş sendromuna yakalanmış olabilirsiniz!

Google Haberlere Abone ol
Bu belirtiler varsa tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz! Tükenmişlik sendromunun 7 belirtisi

Belirli bir düzeyde stres, özellikle iş ve ders verimliliği üzerinde faydalı bir etkiye sahip olabilir. Yorgunluk veya yoğun duygu durumlarında vücut kortizol ve adrenalin dahil olmak üzere stres hormonları salgılar. Kısa vadede, bu hormonlar performansınızı anlık olarak artırabilir. Ancak uzun süreli aşırı stres, bunun tam tersi bir etkiye sahiptir ve tükenmişlik sendromu olarak bilinen bir duruma yol açabilir.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, her dört yetişkinden biri yaşamları boyunca tükenmişlik yaşamaktadır. Tükenmişlik esas olarak mesleğe ilişkin her şeyden kopuşla birlikte, işe bağlılığın azalmasına neden olur. Bu, çalışan ve işi arasında bir uyumsuzlukla sonuçlanır. Tükenmişlik kişinin işini tam olarak yapamamasına ve depresyona yol açabilir.

TÜKENMİŞLİK SENDROMUNUN NEDENLERİ NELER?

Tükenmişliğin nedeni kişisel durumlar olabildiği gibi çoğunlukla iş dünyasından gelir. Çoğunlukla profesyonel yaşamla bağlantılıdır ve ofisteki huzursuzluk hissinden kaynaklanır.

Bu hissin nedenleri arasında fazla çalışma, meslektaşlar arasındaki gerginlikler, şirket içindeki eşitsizlikler, ulaşılamaz veya karışık hedefler ve iş güvensizliği bulunur. Bu stresli çalışma ortamı tükenmişliğe neden olabilir.

Aşırı iş yükü ile karşı karşıya kalan çalışan bitkin düşer ve daha sonra depresif bir döneme yol açabilen fiziksel, duygusal ve zihinsel bir tükenme durumuna girer.

Bu belirtiler varsa tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz! Tükenmişlik sendromunun 7 belirtisi

TÜKENMİŞLİK SENDROMUNUN 7 BELİRTİSİ

Tükenmişlik, esas olarak kronik mesleki strese bağlı olarak ortaya çıkar. Bireyin işiyle ilişkisinin yavaş yavaş bozulmasından kaynaklanır. Tükenmişlikten kurtulmak haftalar, aylar hatta yıllar alabilir. Bu nedenle ortaya çıkan belirtiler, kronikleşmeden önce mümkün olduğunca erken tespit ve müdahale edilmelidir. Sinsi ve ilerleyici belirtileri fark edebilmek çok önemlidir. Tükenmişlik sendromunun tanısı zordur ve diğer ruhsal bozukluklar veya hastalıklarla karıştırılabilir.

İşte tükenmişliği tespit edebilecek en yaygın görülen işaretler:

SÜREKLİ YORGUNLUK

Dinlenmekle geçmeyen sürekli yorgunluk hali, hızla zihinsel ve duygusal tükenmeye dönüşebilir. Enerjiniz yoksa, daha kolay bulanıyor ve aşırı stresli hissediyorsanız bir uzmana başvurabilirsiniz. Bu belirtiler tükenmişliği gösterebilir ve gücü geri kazanmak zordur.

ÇALIŞIRKEN OLUMSUZLUK DUYGUSU

Stres, olumsuzluğa ve iş hakkında aşırı negatif bir zihniyete yol açabilir. Aşırı stres bir kısır döngü oluşturur. Coşkudan yoksun ve duygusal olarak aranızda mesafe olan işinize her sabah istemeden kalkabilirsiniz. İş yerindeki huzursuz duygular da sizi tükenmeye karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Bu belirtiler varsa tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz! Tükenmişlik sendromunun 7 belirtisi - Resim : 2

İŞ YERİNDE DÜŞÜK PERFORMANS

Konsantre olmayı zor buluyor, bir şeyleri unutuyor ve işte daha az verimli hale geliyorsanız dikkatli olmasınız. Tükenmişlik, insanların stresi yönetme yeteneğini azaltır. Yani ne kadar stresli olursanız, yeni stres faktörleriyle baş etmek o kadar zor olur.

ENDİŞELİ HİSSETMEK

Özellikle işteki performansınız konusunda endişe duymak da tükenmişliğin işaretlerinden biridir. Eve geldiğinizde endişeleriniz azalabilir, ancak işinizi düşündüğünüzde anında geri gelebilir. Tükenmişlik sendromunun yarattığı endişe uzun vadede depresona ve anksiyeteye dönüşebileceği için mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.

UYKU SORUNLARI

Stres uykuyu etkiler. Uykusuzluk ya da uykuya dalma güçlüğü yaşayabilir ve erken uyanmalara maruz kalabilirsiniz. Uyku eksikliği uzun vadede genel sağlık üzerinde geri döndürelemez hasarlar bırakabilir. Her gece aynı saatte yatmaya ve sabahları aynı saatte uyanmaya çalışın. Bir uyku rutini oluşturmak ve bunu sürdürmek tükenmişliği büyük ölçüde azaltabilir.

Bu belirtiler varsa tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz! Tükenmişlik sendromunun 7 belirtisi - Resim : 3

FİZİKSEL BELİRTİLER

Kronik stres baş ağrıları, sırt ağrıları, cilt sorunları ve genel vücut ağrıları gibi fiziksel belirtilere de neden olabilir. Hiçbir sebep olmaksızın çeşitli ağrılar çekebilir ve bu ağrılar nedeniyle endişenizde artış yaşayabilirsiniz. Bu, bir kısır döngü oluşturur. Stres arttıkça vücut ağrıları da artar.

SİNİRLİLİK VE RUH HALİ DEĞİŞİMLERİ

Her şey sizi rahatsız ediyor ve bariz bir sebep olmadan çok sık kötü bir ruh hali içine giriyorsanız dikkatli olmalısınız. Arkadaşlıklarınız ve ilişkilerinizde çatışmalar yaşayabilirsiniz. Günlük hayatınız bu belirtilerden bir veya birkaçından etkileniyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin