BTK uyardı: Fatura şoku yaşamamak için...

BTK Başkanvekili Dr. Ömer Fatih Sayan, evlerde internet kullanımının artmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
BTK uyardı: Fatura şoku yaşamamak için...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanvekili Dr. Ömer Fatih Sayan, okulların tatil olması ile birlikte özellikle evlerde internet kullanımının artabileceğini belirterek, fatura şokları yaşamamaları konusunda aileleri uyardı.



Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan BTK Başkanvekili Dr. Ömer Fatih Sayan, tatilde akıllı telefonların, tabletlerin ve bilgisayarların okul dönemine kıyasla daha çok kullanılması ve internet hizmeti için alınan paketlerin bitmesini takiben veri kullanımlarının farklı fiyatlardan ücretlendirilebildiğinin unutulması nedeniyle ailelerin fatura şokları yaşayabileceğine dikkat çekti.



Boş vakitleri tatil dönemlerinde artan ilk, orta ve lise öğrenimi çağındaki çocukların yüksek veri kullanımı gerektiren oyunları ya da videoları daha fazla indirebildiğini belirten Sayan, bu durumun ise ailelerin evlerinde abone oldukları geniş bant internet, ADSL, fiber, kablo veya mobil cihazlarında kullandıkları internet hizmeti için ayrılan aylık kotanın normalden daha çabuk bitmesine sebep olabildiğini vurguladı.



Sayan, ödeme tipinin faturalı veya ön ödemeli olmasına göre değişmekle birlikte internet hizmetinin normalden daha fazla kullanılması durumunda ailelerin paket aşım ücretleri temel alınarak hesaplanan beklenmedik ücretlerle karşı karşıya kalabildiklerini kaydetti.



AİLELERE TAVSİYELER



Sayan, BTK olarak tüketicileri koruma ve uyarma görevlerinin bulunduğunu belirterek, cep telefonu veya evdeki geniş bant internet aboneliğinde beklenmedik yüksek faturalarla karşılaşmamaları için anne ve babaların alabileceği önlemleri şöyle sıraladı:



"Paket/kota aşımı halinde işletmeciniz tarafından uygulanacak paket aşım birim ücretleri hakkında bilgi sahibi olun. İnternet hizmetini aldığınız işletmeci tarafından size ayrılan kotanın yüzde 80'ine ve yüzde 100'ne ulaştığınızda hizmet kullanımınız hakkında gönderilen bilgi mesajlarını dikkate alın. Bilgilendirme mesajında yer alan limite mesajı aldığınız anda değil de daha önce ulaşmış olabileceğinizi unutmayın.



Örneğin 'son 12 saatlik kullanımlarınız dahil değildir' şeklinde bir bilgilendirme olabilir. İnternet hizmetini aldığınız işletmecinin sunduğu internet kullanımınızı takip etmenizi sağlayacak araçlar, uygulamalar hakkında bilgi edinin ve bu araçlardan, uygulamalardan faydalanın. Çocuğunuzun internetten indirdiği ve kullandığı uygulamaların kotanıza etkisini takip edin. Eğer kotanız, paketiniz bitmek üzere ise internet hizmetini aldığınız işletmeci ile görüşün ve paket/kota aşım ücretlerini nasıl azaltabileceğiniz ya da nasıl daha ucuza hizmet almaya devam edebileceğiniz hakkında bilgi sahibi olun."  (İHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin