Borsada çöküşün sebebi belli oldu. İki ünlü ekonomistten flaş açıklama. İslam Memiş 'operasyon' için uyarmıştı. Evren Devrim Zelyut da Ekrem İmamoğlu'na verilen cezayı sebep olarak gösterdi

2022 yılında rekor üstüne rekor kıran Borsa İstanbul, 2023 yılına kötü başladı. BIST 100 endeksinde bu hafta sürekli kayıp yaşandı, özellikle yabancı satışların yüklü satışı dikkat çekti. tv100.com yazarı İslam Memiş, 10 Ocak'taki yazısında 'borsada operasyon' uyarısı yapmıştı. Ekonomist Evren Devrim Zelyut da çöküşün sebebini İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen ceza olarak yorumladı.

Google Haberlere Abone ol
Borsada çöküşün sebebi belli oldu. İki ünlü ekonomistten flaş açıklama. İslam Memiş 'operasyon' için uyarmıştı. Evren Devrim Zelyut da Ekrem İmamoğlu'na verilen cezayı sebep olarak gösterdi

Borsa İstanbul'da iki gündür kayıplar yaşanıyor. BIST 100 endeksi, bugün 259,11 puan azalarak 4.728,88 puandan kapandı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 259,11 puan azalırken, toplam işlem hacmi 94,7 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 6,83 ve holding endeksi yüzde 5,95 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren yüzde 8,02 ile inşaat oldu.

Borsada işlemler, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin çalışması ile geçici olarak durduruldu.

Analistler, merkez bankalarının para politikalarına ilişkin endişelerle pay piyasalarında yön arayışının sürdüğünü ifade ederek yarın ABD'de açıklanacak enflasyon verileri öncesi yatırımcıların temkinli hareket ettiğini söyledi.

Yarın veri gündeminde yurt içinde dış ticaret endeksleri ile haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD ve Çin'de enflasyon, Japonya'da dış ticaret dengesinin öne çıkacağını belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.550 seviyesinin destek, 4.800 puanın ise direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

 

İslam Memiş önceden uyarmıştı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, 10 Ocak'taki tv100.com'daki yazısında borsada operasyon yapılabileceğini açıklamıştı.

Memiş, "İki haftadır “5 bin 500 puan üzerine dikkat edin, 4 bin 900 - 4 bin 750 ve 4 bin 400 puanlar görülebilir” uyarılarımı anımsatmak isterim. Bu uyarıyı neden yaptım? Bunun nedeni teknik değil, siyasi! Yani, dün yapılan aslında hükümete bir OPERASYON’du. Yani, GÖZDAĞI. Bakın Türkiye bir seçim sürecine girdi. Aralık ve Ocak ayında musluğu açmaya başladılar. Teşvikler, destekler, EYT, asgari ücret, memur ve emekli zammı gibi birçok süreci gördük. Ancak bitmedi, devamı gelecek. Özellikle doların baskılandığı bir süreçten de geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı, SPK, BDKK, TCMB tedbirlerini aldı, kararlıkla yoluna devam ediyorlar. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bu haftaki açıklamasında, “Biz kurun ne sert düşüşüne ne de sert yükselişine müsaade etmeyeceğiz” açıklamasında bulundu. Yani, dövizden bir şey çıkmaz. Bir yıldır kur kontrol altındayken, diğer varlıkların getirisi azken yerli yatırımcı ne yaptı? Borsaya girdi. O girişte öyle böyle değil, 3,5 milyon yatırımcı. Borsanın yüzde 70’i yerli yatırımcı. 2022’de getirisi ise yüzde 196. Medet umulan doların getirisi ise yüzde 40’da kaldı. “Seçim sürecine girdiniz, sizi dolar ile vuramazsak borsa ile vururuz” diyenler, dün yaşanan siyasi gelişmeleri fırsat olarak kullandı." ifadesini kullanmıştı.

Borsada çöküşün sebebi belli oldu. İki ünlü ekonomistten flaş açıklama. İslam Memiş 'operasyon' için uyarmıştı. Evren Devrim Zelyut da Ekrem İmamoğlu'na verilen cezayı sebep olarak gösterdi - Resim : 2

Evren Devrim Zelyut da Ekrem İmamoğlu kararını sebep olarak gösterdi

Ekonomist Evren Devrim Zelyut da, borsanın düşme sebebini İBB Başkanı Ekem İmamoğlu ile ilgili açılan davaları gösterdi ve sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Sen İmamoğlu'nu alacağım, zorla halk iradesini hiçe sayacağım dersen, yabancı bu ülkenin çivisi çıktı, seçimlerin nereye gideceği belli değil der, döner YKB'de 60 milyon lot mal satar... Borsanın derin satış yemesinin ana gerekçesi bu..." ifadesini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin