Borsa yeni yıla iyi başlamadı. Alternatif, yatırım fonları mı? Bir ayda yüzde iki binden fazla kazandıran fon var. Ancak uzmanlar uyarıyor: Piyasa tuzaklarla dolu

Günlerce üst üste tavan yapan halka arz hisseleri yatırımcıları borsaya çekmeye devam ediyor. Hal böyle olunca yatırım fonları da bu konuya odaklandı. Ocak ayında yüzde 2317 oranında kazandıran fon var. Ancak uzmanlar uyarıyor: Piyasa tuzaklarla dolu.

Google Haberlere Abone ol
Borsa yeni yıla iyi başlamadı. Alternatif, yatırım fonları mı? Bir ayda yüzde iki binden fazla kazandıran fon var. Ancak uzmanlar uyarıyor: Piyasa tuzaklarla dolu

Piyasada son günlerde en önemli gündem serbest yatırım fonlarının halka arzdan kurumsal yatırımcı olarak yüksek pay alması ve sonrasındaki tavan tavan hareketinden gelen muazzam getiriler.

ekonomim.com'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre piyasa uzmanları SPK’nın bu konuyu araştırmasını isterken yatırım danışmanları da bireysel yatırımcıları uyarıyor.

Halka arzlara giriliyor

Geçen yılı rekorlarla kapatan Borsa İstanbul endeksleri bu yılın ilk ayını yüzde 9,67 kayıpla tamamladı. Ancak borsa düşerken yüzde 400’ün üzerinde getiri elde edebilen serbest yatırım fonları var.

Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu’nda (TEFAS) işleme kapalı olan ve sadece kendi yatırımcı grubuna hitap eden bu serbest yatırım fonlarının ortak özelliği ise piyasa oyuncularının verdiği bilgiye göre halka arz hisselerinden aldıkları pay. Piyasa oyuncularının verdiği bilgiye göre serbest yatırım fonları ile kurumsal yatırımcı olarak halka arzlara giriliyor. Kurumsal yatırımcı sayılan serbest yatırım fonları bu halka arzlardan yüklü pay alıyor.

Halka arz sonrası tavan tavan giden hisse hareketiyle yüksek getiri sağlayan bu fonları yine piyasa uzmanlarının iddiasına göre belli bir tavan hareketi sonrası da satışa geçiyor.

Uzmanlar son iki yılda bu tarz hareketle halka arzlardan serbest yatırım fonları ile az sayıda yatırımcının büyük kazançlar elde ettiğini dile getirirken Sermaye Piyasası Kurulu’nun 20 Ocak’ta yatırım fonlarının kurumsal yatırımcı olarak halka arzlara katılma kriterlerini değiştirmesinin yeterli olmadığını daha sıkı önlemler gerektiğini vurguladı.

İlk 10 fonun yatırımcı sayısı 411 kişi

TEFAS verileri incelendiğinde işleme kapalı ve serbest fonlar olarak yılbaşından bu yana getirisiyle önce çıkan ilk 10 fonun yatırımcı sayısı 411 kişi.

Yılbaşından bu yana yüzde 2317,04 ile en yüksek getiriyi sağlayan ve 1 kişiden oluşan fon ağırlıklı mevduat, yatırım fonları katılma payları ve vadeli işlemler nakit teminatlarından oluşuyor.

Tuzak uyarısı

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Başkanı Attila Köksal, halka arzların işleme başladıktan sonra hızla yükselmesinin normal olmadığına işaret etti. 

Çok yükselen hisselere tavan olan hisselere bugün alayım yarın tavandan satayım derseniz bu risklidir. Çünkü son sahibi olursunuz. Bu tür maceralardan uzak durun” diye konuştu.

Köksal'a göre halka arzlarda ve normal piyasada çok fazla tuzak var finansal okuryazarlığı yeterli olmayan yatırımcı da bu tuzaklara düşebilir.

Yatırım Fonu Nedir?

Yatırım fonu, çeşitli yatırımcıların birikimlerini ortak bir havuzda birleştirdiği ve bu yatırımların bir fon yöneticisi tarafından farklı risk ve getiri beklentileri gözetilerek değerlendirildiği portföylere deniyor.

Yatırımcılar bu ortak fonlara belirli bir katılma payı ödeyerek dahil oluyor. Fonda biriken yatırımlar, alanında uzman yatırımcılar tarafından hisse senedi, tahvil, repo, kıymetli madenler, emtia ve mevduat gibi farklı araçlar üzerinden değerlendiriliyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin