Borsa, yatırımcılar için cazibesini koruyor. Son verilere göre iki ayda yüzbinlerce kişi daha borsaya geldi

Borsaya yatırımcı ilgisi sürüyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre son 2 ayda 650 bin yatırımcı borsaya geldi. Gelenlerin portföy dağılımı da belli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Borsa, yatırımcılar için cazibesini koruyor. Son verilere göre iki ayda yüzbinlerce kişi daha borsaya geldi

Borsa İstanbul’da pandemi döneminden sonra en hızlı yeni hesap açılışlarından biri yaşanıyor.

Son iki ayda 650 bin üzerinde yeni yatırımcı girişi görüldü.

Yüksek enflasyon ortamında, getiri arayan tasarruf sahipleri rotasını Borsa İstanbul’a çevirirken, son 1 yılda yatırımcı sayısı 1 milyon arttı. 2020 yılının Mart ayında 1,3 milyon olan yatırımcısı sayısı sadece son 2 yılda 1,3 milyon adet yükseldi.

Bloomberg'ün haberine göre Borsa İstanbul tarihinin en önemli rallilerinden biri yaşanırken, yerli yatırımcının bu ralliye ilgisi yüksek seviyede görünüyor. Son 1 yılda endekste getiri yüzde 150’yi aşarken reel getiride en yüksek yatırım enstrümanı olarak öne çıkıyor.

Bu dönemde yeni 1 milyon yatırımcı Borsa İstanbul’a gelirken, toplam yatırımcı sayısı 3 milyon 327 bine yükseldi. Özellikle 2022 yılının Ekim ve Kasım ayında yeni yatırımcı sırasıyla 164 bin ve 495 bin girişiyle ivmeyi artırdı. Yabancı yatırımcı sayısında artış sınırlı kalırken, toplam yabancı yatırımcı sayısı 15 bin 816 kişi oldu.

NE KADAR PARA İLE GELİYORLAR?

Endekste yatırımcı sayısı ile birlikte bakiyeli hesap sayısında da artış yaşanıyor. Bu yılın başında 6,35 milyon olan bakiyeli hesap sayısı son veriler itibarıyla 8,05 milyona yükseldi.

Diğer taraftan yerli yatırımcının portföy aralığı da 50 bin TL’nin altında yoğunlaşıyor. Portföy aralığı 0–50 bin TL arasında bulunan kişi sayısı 2 milyon 264 bin kişi seviyesinde bulunuyor.

Yani toplam yatırımcılarında yüzde 70’inin portföyü 50 bin TL’nin altında bulunuyor. 1 milyon TL ve üzerinde bakiyesi bulunan yatırımcı sayısı ise 119 bin 700 kişi ile toplam yatırımcıların sadece yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturuyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin