Borsa İstanbul'a halka arz dopingi. Yatırımcı sayısı rekor kırarken 60 şirket daha arz için onay bekliyor

Halka arz etkisiyle yatırımcı sayısı rekor kırarken, 60 şirket daha halka açılmak için onay bekliyor. 22 Eylül tarihi itibarıyla ülkedeki pay senedi yatırımcılarının sayısı 7 milyon 706 bin 168'e yükseldi. Bu, geçen haftaya göre 400 bin kişilik bir artışı temsil ediyor. 15 Eylül haftasında ise borsada 7,3 milyon yatırımcı bulunuyordu.

Google Haberlere Abone ol
Borsa İstanbul'a halka arz dopingi. Yatırımcı sayısı rekor kırarken 60 şirket daha arz için onay bekliyor

Türkiye'deki borsa yatırımcıları, son verilere göre hızla artmaya devam ediyor.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından sağlanan verilere göre 22 Eylül itibarıyla ülkedeki pay senedi yatırımcılarının sayısı 7 milyon 706 bin 168'e yükseldi. Bu, geçen haftaya kıyasla 400 bin kişilik bir artışı temsil ediyor. 15 Eylül haftasında ise borsada 7,3 milyon yatırımcı bulunuyordu.

halkaarz.net sitesindeki habere göre ayrıca pay senetlerinin toplam piyasa değeri de yükselişini sürdürdü ve geçen hafta 10,12 trilyon liradan 10,44 trilyon liraya çıktı.

MKK verilerine göre bakiyeli hesap sayısı 14,2 milyonu aşarken bakiyeli yatırımcı sayısı da 10,6 milyonun üzerinde bulunuyor. Bu, Türkiye'deki borsa işlemlerine olan ilginin ve katılımın önemli bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

MKK'de saklanan menkul değerlerin toplam değeri ise 12,47 trilyon lira seviyesinde bulunuyor.

Sonuç olarak Türkiye'deki borsa yatırımcı sayısı her geçen gün artarken finansal piyasalardaki hareketlilik de dikkat çekiyor.

Yatırımcı sayısındaki artışta halka arz etkisi oldukça fazla

Son verilere göre Türkiye'deki borsadaki yatırımcı sayısındaki artışın arkasındaki en büyük etken, halka arzlara olan yoğun talep.

Bu talep, yeni yatırımcıların yarısından fazlasının portföyünün 10 bin liranın altında olduğunu gösteriyor. Özellikle Reeder halka arzı, 4,2 milyon bireysel yatırımcının katılımıyla yeni bir rekora imza atmıştı.

Son dönemde gerçekleştirilen halka arzlardan biri olan Simit Sarayı'nın işletmecisi DMR Unlu Mamulleri'nin halka arzında da 2,9 milyon bireysel yatırımcı hisse almıştı.

Halka arzlar, yatırım yapma konusundaki eşi benzeri görülmemiş ilgiyi yansıtıyor ve yeni yatırımcıların finansal piyasalara katılma isteğini gösteriyor.

Son 2 ayda 13 şirket halka arz edildi

Son 1,5 aylık dönemde Türkiye'deki borsadaki yatırımcı sayısı, yaklaşık 2 milyon kişi artarak dikkat çekici bir yükseliş gösterdi. Bu artışın arkasındaki en büyük etken ise halka arzlara olan büyük talep olarak öne çıkıyor.

Ağustos ayında İzdemir Enerji, Tatlıpınar Enerji, Ofis Yem Gıda, Baydöner Restoranları, Enerya Enerji, Kuzugrup Gayrimenkul ve Ebebek gibi şirketlerin halka arzları gerçekleşti. Eylül ayında ise Tarkim Bitki, Gıpta Ofis Kırtasiye, Reeder Teknoloji, Hat-San Gemi, Adra Gayrimenkul ve DMR Unlu Mamulleri'nin halka arzları tamamlandı. Bu halka arzlar, yatırımcıların çeşitli sektörlerdeki şirketlere ilgisini yansıtıyor.

Özellikle Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından geçen hafta yayımlanan "Haftalık Bülten"de, uzun bir aradan sonra yeni bir halka arz haberi olmaması dikkat çekti. Ancak bu yılın başından itibaren 30'dan fazla şirket halka arz yaparken onay bekleyen 60'dan fazla şirket daha bulunuyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin