Boğaziçi Mezunlar Derneği'ne izin verilmedi

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin düzenleyeceği etkinliğe Boğaziçi Rektörlüğü izin vermedi. Boğaziçi mezunları da rektörülüğü Beşiktaş Sanatçılar Parkı'nda buluştu. Mezunlar üniversitelerine kilit bırakarak rektörlüğü protesto etti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Boğaziçi mezunlarına destek verdi.

Google Haberlere Abone ol
Boğaziçi Mezunlar Derneği'ne izin verilmedi

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin (BÜMED) Mezunlar Günü kutlamasına izin vermeyince mezunlar Beşiktaş Sanatçılar Parkı’nda buluştu. BÜMED Yönetim Kurulu ise sabah saatlerinde her yıl Mezunlar Günü’nün kutlandığı Güney Kampüs’te buluştu ve rektörlüğün izin vermemesini protesto etmek için orta bahçedeki sütunun üzerine asma kilit bıraktı.

Bu protesto eylemi sırasında kısa bir açıklama yapan BÜMED Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Cesur, üniversite yönetiminin okulda devam eden çalışmaları gerekçe göstererek Mezunlar Günü’ne izin vermediğini belirtirken okulda yaptıkları turda herhangi bir çalışmaya rastlamadıklarını söyledi.

Cesur, “Bu kilit son birkaç senedir canımızı en çok acıtan görüntülerin başında geliyor. Kampüsümüzün kapısına vurulan kilidi hepimizi hatırlıyoruz. Bugün fiziki bir kilitle karşılaşmadık belki ama burada güney kampüste Mezunlar Günü’nde buluşmamızın önüne kilit vuruldu. Hepinizin bildiği gibi, Güney Kampüste, şimdiye kadar her nedense göremediğimiz çalışmalar gerekçe gösterilerek, Mezunlar Günümüze izin verilmedi. Diğer taraftan yarın burada geniş katılımlı olabilecek bir etkinliğine izin verildiğini de biliyoruz. Bize izin verilmemesinin yorumunu sizlerin takdirine bırakıyoruz. Bizler yönetim kurulu üyeleri olarak bu kilidi, anahtarı bizde kalmak kaydıyla buraya bırakıyoruz. Yapacağımız ilk Mezunlar Gününü kilit açma töreni ile başlayacağını buradan herkese duyuruyoruz” dedi.

ÖZGÜR ÇİÇEK: 'TÜM MEZUNLARI BÜMED'E DESTEK OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Rektörlükten yapılan açıklamada BÜMED’in imtiyaz istediği yönündeki ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen yönetim kurulu üyesi Özgür Çiçek, mezunları okula daha fazla katkı vermeye çağırdı.

Çiçek, “Biz okulun yegâne meşru mezunlar derneğiyiz. Mezunlar bir okulun maddi, manevi olarak tecrübeleriyle katkılarıyla en önemli kaynağıdır. Biz de bu katkıyı 37 yıldır sunuyoruz ve sunmaya devam etmek istiyoruz. Üstelik BÜMED, Avrupa’nın en büyük üniversite mezunlar derneklerinden biri. Mezunlar Günü yıllardır burada Güney Kampüs’te kutlanır, biz de burada kutlamak istiyoruz. Buradan mezunlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum. BÜMED tüm kaynaklarını okul, hocalarımız ve öğrenci arkadaşlarımız için kullanıyoruz. Tüm mezunları bu nedenle BÜMED’e destek olmaya çağırıyoruz” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği, 30 Ekim ve 5 Kasım’da Mezunlar Günü kutlamak için yeni bir başvuruda bulundu.

PROFESÖR SAY: 'TEPEDEKİ SİYASETÇİ BİR ZAHMET ANLAMADIĞI KONULARDA KONUŞMAYACAK'

Saat 11’de Beşiktaş Sanatçılar Parkı’nda düzenlenen etkinliğe ise yaklaşık 2 bin mezun katıldı. Mezunlar buluşmasında düzenlenen forumda konuşan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Cem Say, akademik özgürlükle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Profesör Say, “Üniversite dediğimiz şey taş çatlasa 1000 yıl önce Avrupa’da ortaya çıkmış. İtalya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde. Bunların özelliği şu kafaları kızarsa o şehri terk ediyor başka şehre gidiyor. Müdürün kim olacağına kral karar vermiyor. O nedenle üniversitenin özerk olması, bizim 2020 yılında karar verdiğimiz fantezi bir şey değil. 1982 anayasasında yani 12 Eylül sonrası yapılan anayasada bile ‘üniversiteler bilimsel özerkliğe sahip olur’ yazıyor. Bu özerklikten kendi kendisini yönetmek diye anlıyoruz. Yoksa kendi bağımsızlığını ilan edip bayrak çekmekten bahsetmiyoruz. Hangi dersi kimin vereceğine kendisinin karar vermesinden bahsediyoruz. Bunun sebebi 1000 yıl önceden gelen bir çelişki. Akademisyen bilimi anlatıyor. Tepedeki siyasetçi herhangi bir nedenle onun tersini derse de bir zahmet anlamadığı konularda konuşmayacak ve bilim insanın dediğine uyulması gerekiyor” dedi.

İMAMOĞLU: 'MORALİNİZİ YÜKSEK TUTAN'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da BÜMED’in Mezunlar Buluşması’nı ziyaret etti. Mezunlarla fotoğraf çektiren İmamoğlu 28 Ekim’de hizmete sokulacak Aşiyan-Rumeli Hisarüstü fünikülerinin açılış törenine Boğaziçilileri davet etti.

İmamoğlu parktan ayrılırken geçtiğimiz günlerde İktisat Bölüm Başkanlığı görevine son verilen Profesör Ünal Zenginobuz’a “İyi bakın kendinize hocam, moralinizi yüksek tutun” dedi.

Kendisi de Boğaziçi mezunu olan Cem Yılmaz, "Boğaziçi üniversitesi mezunlar derneği buluşmasını Boğaziçi mezunlar derneğinde yapılmasına Boğaziçi üniversitesi tarafından izin verilmemiş.Böyle de bi dezenformasyon görmedim !! Wooow diyoruz ve geçiyoruz ! Hatta oo yeaah!" diye yazdı.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin