"BM, KCK Basın Davasını İzlemeli"

Press Emblem Campaign Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne yaptığı çağrıyı yineleyerek KCK basın davasıyla ilgili rapor hazırlanmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
"BM, KCK Basın Davasını İzlemeli"

Press Emblem Campaign (PEC) Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne Türkiye’de basın özgürlüğü ihlalleri ve yargılanan gazetecileri gündemine almasın yönelik yaptığı çağrıyı yineledi. 



PEC 25 Şubat’ta gerçekleştirilen BM İnsan Hakları Konseyi 22. olağan toplantısına Türkiye’deki gazetecilere yönelik soruşturma, yargılama ve tutuklamalarla ilgili dilekçe vermiş ve bir rapor hazırlamasını istemişti. 



PEC yeni çağrısında Türkiye’de hala 72 basın çalışanının cezaevinde bulunduğunu ve mahpus gazetecilerin 48’inin Kürt basın çalışanı olduğunu belirtti. Türkiye’deki basın özgürlüğü ve gazetecilerin araştırma, haber yapma ve iktidarı eleştirme özgürlüklerinin azami derecede kısıtlandığını ifade eden PEC 1959 ile 2011 arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) getirilen 479 ifade özgürlüğü davasının 207’sinin Türkiye’ye ait olduğunu ekledi. 



4. Yargı Paketi’ndeki değişikliklerin beklentileri karşılamadığını ifade eden PEC “terör” kavramının net bir şekilde belirlenmesi gerektiğini ifade etti. 



PEC terörizmle mücadelede insan hakların ve temel özgürlüklerin korunmasından sorumlu özel raportöre, fikir ve ifade özgürlüğünün korunmasından sorumlu özel raportöre ile hakim ve avukatların bağımsızlığından sorumlu özel raportöre çağrı yaparak KCK basın davasını izlemelerini ve İnsan Hakları Koalisyonu’na rapor hazırlamalarını istedi. (Bianet)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin