BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Putin'e seslendi! G7 ülkeleri de ABD Başkanı Biden'in girişimleriyle Ukrayna için toplanma kararı aldı

Rusya'nın Ukrayna topraklarına girmesinin ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik konseyi toplantısında acil olarak katıldığı canlı yayında "Putin insanlık adına askerlerinizi geri çekin. Avrupa'da yüzyılın en büyük savaşını başlatmayın. Bu hem Ukrayna için hem Rusya için trajik olur ve şu anda öneremeyeceğimiz bir etkiye yol açar" dedi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 'pervasız ve sebepsiz saldırısını' kınadı. G7 ülkeleri ise Ukrayna için toplanıyor.

Google Haberlere Abone ol
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Putin'e seslendi! G7 ülkeleri de ABD Başkanı Biden'in girişimleriyle Ukrayna için toplanma kararı aldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu sabah Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte Ukrayna'nın birçok kentinde patlama sesleri duyuldu. Halk panik içinde kendini güvenli yerlere atarken, Ukrayna ise Ruslara ait savaş uçaklarını düşürdüğünü açıkladı.

 Dünya liderleri ise Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı işgalin ardından peş peşe tepki gösterdi. Son günlerde peş peşe toplantılar yapan ve Rusya-Ukrayna krizine barışçıl ve diplomatik bir çözüm arayan Bm, operasyon haberini toplantı esnasında aldı. BM üyesi ülkelerin temsilcileri sırayla Rusya'yı kınayan açıklamalar yaparken en çarpıcı sözler BM Genel Sekreteri'nden geldi.

"YÜZYILIN EN BÜYÜK SAVAŞINI BAŞLATMAYIN"
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik konseyi toplantısında acil olarak katıldığı canlı yayında "Putin bizim toplantımız esnasında operasyon emrini verdi. Ukrayna ordusuna askerlerini çekmek için çağrı yaptı. Barışa bir şans verin. Ben yaptığım çağrıyı değiştiriyorum. Başkan Putin insanlık adına askerlerinizi geri çekin. İnsanlık adına lütfen Avrupa'da yüzyılın en büyük savaşını başlatmayın.

"GÖREVİM BOYUNCA YAŞADIĞIM EN ÜZÜCÜ AN"
Bu hem Ukrayna için hem Rusya için trajik olur ve şu anda öneremeyeceğimiz bir etkiye yol açar. Bu görev sürem boyunca yaşadığım en üzücü an" ifadesini kullandı.

 NATO: Rusya sayısız hayatı tehlikeye attı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,  Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "pervasız ve sebepsiz saldırısını" kınadı ve "sayısız" hayatı tehlikeye attığı konusunda uyarıda bulundu. Stoltenberg, ayrıca NATO müttefiklerinin "Rusya'nın saldırgan eylemlerinin sonuçlarını ele almak için bir araya geleceğini" söyledi.

Stoltenberg yaptığı açıklamada, "Rusya'nın sayısız sivilin hayatını riske atan Ukrayna'ya yönelik pervasız ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum" ifadelerini kullandı ve ekledi: "Tekrarlanan uyarılarımıza ve diplomasiye girmek için bitmek bilmeyen çabalarımıza rağmen, Rusya bir kez daha egemen ve bağımsız bir ülkeye karşı saldırganlık yolunu seçti."

Stoltenberg, ayrıca "Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdittir. Rusya'yı askeri harekatını derhal durdurmaya ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum." dedi. Stoltenberg, sözlerini "Bu korkunç zamanda Ukrayna halkının yanındayız. NATO tüm müttefikleri korumak ve savunmak için elinden gelen her şeyi yapacak" diyerek sürdürdü.

Ukrayna, 30 ulustan oluşan NATO'nun üyesi değil, ancak katılma girişimi Kremlin liderini kızdırdı. Putin, NATO ve ABD'den, Rusya'nın Batı yanlısı komşusu ile sınır boyunca devasa kuvvetler yığdığı için Ukrayna'ya asla üyelik verilmeyeceğine dair garanti istedi.

G-7 UKRAYNA İÇİN TOPLANIYOR

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Başbakanı Volodymyr Zelenskiy'in gerçekleştirdiği telefon görüşmesine dair bir not yayımladı.

Yayımlanan nota göre, Biden Rusya'nın haksız askeri operasyonunu kınarken yarın G7 ülkelerinin liderleriyle görüşeceğini söyledi.

ABD ve müttefiklerinin Ukrayna ve Ukrayna halkına yardım sağlamaya devam edeceğini belirten Biden, müttefikleriyle beraber Rusya'ya karşı ağır yaptırımlar açıklayacaklarını duyurdu.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin