Bitcoin bir günde yüzde 10’dan fazla değer kaybetti: Evergrande’nin Bitcoin üzerindeki etkisi ne? Bitcoin’deki bu sert düşüşün sebebi ne?

Hafta sonu 47 bin doların üzerine çıkan ve hafta başında 48 bin dolardan işlem gören Bitcoin, dün gün içerisinde yüzde 10 değer kaybetti. Dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin, dün yaşadığı düşüşün ardından 42 bin dolar seviyelerine kadar geriledi. Uzmanlar, Bitcoin’de yaşanan bu düşüşün nedenini Evergrande’nin borç krizinde olmasından dolayı olduğunu ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Bitcoin bir günde yüzde 10’dan fazla değer kaybetti: Evergrande’nin Bitcoin üzerindeki etkisi ne? Bitcoin’deki bu sert düşüşün sebebi ne?

Bitcoin son 24 saatte yüzde 10’un üzerinde bir değer kaybı yaşamasının ardından bugün 42 bin dolar seviyelerine kadar geriledi. Küresel piyasalarda azalan risk iştahı ve yatırımcıların güvenli limanlara yanaşmasıyla BTC, 40 bin dolar civarına düştükten sonra şu an için 42 bin dolardan işlem görüyor. Çinli Evergrande’nin borç krizinde olması, finansal sistem etkileyeceği endişesiyle kripto paralar üzerinde kayba neden oldu.

KRİPTO PARALARIN EVERGRANDE İLE BAĞLANTISI NE?

Bitcoin bir günde yüzde 10’dan fazla değer kaybetti: Evergrande’nin Bitcoin üzerindeki etkisi ne? Bitcoin’deki bu sert düşüşün sebebi ne?

Yaklaşık 70 milyar dolar piyasa değeriyle en büyük sabit coin olan Tether'in elinde çok sayıda Evergrande tahvili olduğu yönündeki iddialar, emlak şirketinin piyasaya olan borçlarını ödeyemeyeceği dedikodularının ardından kripto para piyasalarını altüst etti.

ABD dolarına endeksli olan ve yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak görülen Tether, iddiaları yalanlasa da karşılık endişeleri kripto para piyasasındaki satışları durdurmaya çözüm olmadı.

Sözcü'nün haberine göre, Bitcoin’le birlikte Ethereum gibi pek çok kripto para da güçlü bir şekilde geri çekildi. Bitcoin, Asya işlemlerinde yüzde 7.6 düşüşle 40 bin 237 dolara kadar gerileyerek Ağustos başından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Ethereum ise yüzde 10 değer kaybederek 3 bin dolara kadar geriledi.

 

ÖNEMLİ VİRAJ

Bitcoin bir günde yüzde 10’dan fazla değer kaybetti: Evergrande’nin Bitcoin üzerindeki etkisi ne? Bitcoin’deki bu sert düşüşün sebebi ne? - Resim : 3

Çin emlak devi Evergrande’nin finansal sistemi tehdit eden borç krizinde bu hafta önemli bir viraj alınacak. 300 milyar dolardan fazla borcu bulunan Evergrande’nin iki bonosu için Perşembe günü faiz ödemesi yapması gerekiyor.

Halihazırda banka kredi geri ödemelerinde geri düşen emlak devinin işlem gören tahvil ve bonolarının da değeri giderek düşüyor.

Bitcoin bir günde yüzde 10’dan fazla değer kaybetti: Evergrande’nin Bitcoin üzerindeki etkisi ne? Bitcoin’deki bu sert düşüşün sebebi ne? - Resim : 4

Evergrande’nin bir bonosu, işlemlerde ihraç fiyatının yüzde 30’una kadar gerileyerek güçlü iflas riskine işaret etti. Çin, Cuma günü finansal sisteme 14 milyar dolarlık kısa vadeli nakit sürse de Evergrande borç riskinin yayılma endişesi piyasalarda hakim. Çin emlak firmalarının hisseleri Evergrande ile birlikte düşerken yatırım yapılabilir notun altındaki dolar cinsi özel sektör tahvil endeksinde getiri yüzde 14 ile son 10 yılın zirvesine ulaştı.

İngiltere merkezli dijital varlık komisyoncusu GlobalBlock’ta satış temsilcisi olan Jonas Luethy, Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede, “Bazıları ani düşüşü Çin’de halihazırda devam eden ve geleneksel pazarlarda kargaşaya neden olan Evergrande durumuna bağladı” dedi.

Luethy, bazı analistlerin 41 bin dolara doğru bir geri çekiliş öngördüğünü belirtti.

EL SALVADOR DİP ALIMI YAPTI

Bitcoin bir günde yüzde 10’dan fazla değer kaybetti: Evergrande’nin Bitcoin üzerindeki etkisi ne? Bitcoin’deki bu sert düşüşün sebebi ne? - Resim : 5

Bu sırada, dünyanın kripto parayı resmi değişim aracı olarak kabul eden ilk ülkesi olan El Salvador’un Devlet Başkanı Nayib Bukele de ülkenin rezervine 150 Bitcoin daha eklendiğini açıkladı. Dipten satın alma yaptıklarını belirten Bukele, El Salvador’un toplamda güncel olarak 32 milyon dolara denk gelen 700 Bitcoin’i olduğunu söyledi.

El Salvador’un Bitcoin’e geçmesi Eylül ayı başında piyasaları hareketlendirse de bazı teknik aksaklıkların yaşanmasının ardından Bitcoin’in ve diğer kripto paraların değeri tekrar düştü. Ülkede aynı zamanda Bukele’ye ve Bitcoin’in yasal para birimi olmasına karşı kitlesel protestolar da devam ediyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin