Bisiklet yoluna sahip çık!

Trafikteki bisikletli sürücü ölümlerine dikkat çekmek üzere, yarın İstanbul'da bisikletli eylem var. İşte "Bisiklet Yoluna Sahip Çık!" eyleminin detayları.

Google Haberlere Abone ol
Bisiklet yoluna sahip çık!

İstanbul'daki bisiklet yolu problemlerine dikkat çekmek ve son zamanlarda yaşanan bisikletli ölüm kazalarını protesto ve son kurban Zihni Şahin'in ölümüyle sonuçlanan trafik kazasının gerçekleştiği yeri ziyaret etmek üzere yarın eylem var. İşte eylemin detayları:



18 AĞUSTOS GÜNÜ DÜZENLENECEK EYLEMDE BULUNACAK TÜM KATILIMCILARIN DİKKATİNE!

(Daha güzel ve uyumlu bir eylem için ön bilgi sahibi olmanız amacıyla uygulanacak programın detaylarını sizlerle paylaşmak istiyoruz)



EYLEMDE UYGULANACAK PROGRAM:

1. 16:00'da Caddebostan Beltur'un ilerisinde ekteki haritada beyaz çember içinde gösterilen alanda toplanacağız (İsbike bisiklet istasyonunun hemen arkası). 



2. Kısa bir konuşma yapıldıktan sonra 16:15 gibi ana yola çıkıp Dragos’a doğru yavaş tempo sürmeye başlayacağız. Katılımcılara dağıtılacak olan çok sayıda A3 boyutundaki pankartları da elimizde tutacağız. 



3. Tüm sürüş boyunca hiçbir şekilde trafik tamamen trafiğe kapatılmayacaktır. Sadece sol şerit araç trafiğine açık olacak şekilde ilerleyeceğiz. Sol şerit çizgisine çok yaklaşılmamasını rica ediyoruz.



4. Grubun en önünde sadece kadın bisikletliler olacaktır. İsteyen tüm kadın bisikletliler öndeki grubun bir parçası olabilirler. Kimsenin öndeki kadın bisikletlileri geçmemesini rica ediyoruz. 



5. Yavaş tempoda gideceğiz ve trafik ışıklarına kesinlikle uyacağız. Trafik ışıklarında bölünecek olan grubun tekrar toparlanması için öndeki grup belirli noktalarda bekleyecektir.



6. Tüm eylem boyunca hiçbir slogan atmayacağız, tek sloganımız bisiklet zillerimiz ve düdüklerimiz olacaktır.



7. Lütfen sürüş esnasında önünüzdeki bisikletlilerle mesafenin çok açılmasına izin vermeyelim ve yavaş tempoda gitsek bile mutlaka çok dikkatli sürelim. Ayrıca katılımcıların mümkünse kask takmasını da tavsiye ederiz.



8. Yol boyunca sürekli bisiklet zillerini ve düdükleri çalacağız. Sürüş esnasında rahat geçiş sağlanması için kritik kavşakları görevliler tutacaktır.



9. Dragos'ta kazanın olduğu yere (eski Sema Hastanesi/yeni Fatih Hastanesi karşısı) gelince hemen oradaki otobüs durağına gelmeden duracağız. 



10. Basın bildirisinin okunmasından sonra 1 dk.lık saygı duruşu gerçekleştireceğiz (bu esnada halen sadece sol şerit trafiğe açık olmuş olacak)



11. Saygı duruşundan sonra soldaki iki şerit trafiğe açık olacak şekilde sağa çekileceğiz ve büyük bir kısmımız da kaldırıma çıkacak.



12. Bisiklet yoluna park etmiş olan bir kaç aracı tespit edip 155 Trafik hattını arayıp şikayetimizi ileteceğiz ve ekip gelmesini talep edeceğiz. Tüm bu süreci kayda alacağız. 



13. Aynı şekilde eğer etrafta bisiklet yolunda mangal yapan varsa 153 İBB Beyazmasayı da arayacağız.



14. Polis gelene kadar en az 30 dk. bekleyeceğiz. Polisin gelmediği her 5 dakikada bir polisi tekrar arayacağız.



15. Polis gelirse kendisiyle konuşup tüm araçlara (sadece bisiklet yoluna park etmiş olması gerekmiyor, sağ şeride park edenlere de) ceza kestirmeye çalışacağız ve neden bisiklet yoluna park eden araçlara göz yumduklarını ve hemen kaldırmadıklarını soracağız (yine kameralar kayıtta olacak)



16. Eğer polis 30 dk. içinde gelmez ise yine sadece sol şeridi açık bırakacak şekilde yola çıkacağız ve elimizdeki pankartları kaldırıp bisiklet zillerimizle ve düdüklerimizle yaklaşık 5-10 dk. boyunca protestomuzu gerçekleştireceğiz.



DÖNÜŞ :

17. O an bulunduğumuz noktada trafik ışıkları da olduğu için kontrollü bir şekilde ve trafik ışıklarına uyarak parça parça karşı yöne geçeceğiz. 



18. Yine kadın bisikletliler en önde olacak şekilde ve yine sadece sol şeridi trafiğe açık bırakacak şekilde Dragos'tan dönüş yoluna başlamış olacağız.



19. Yine kritik noktalarda kavşakları tutulacak. Hep birlikte trafik ışıklarına uyacağız.



20. Bostancıya yaklaşınca trafiğin tıkanmış olma ihtimali yüksek. Grubun dağılmaması için araçların arasında sürüş gerçekleştirmeyeceğiz, araçlarla birlikte hareket edeceğiz (yine sadece sol şerit trafiğe açık olacak).



21. Suadiye ışıklara geldiğimizde bisikletlerimizden inip Şaşkınbakkal Barış Büfe'ye kadar (Kızılkayalardan sonraki ışıklara kadar) bisikletleri elimizde süreceğiz. Bu noktaya gelince burada duracağız ve aradaki kavşak/yaya geçidi noktalarını boş bırakacak şekilde bisikletlerimizle birlikte yere uzanacağız ve elimizdeki pankartları havaya kaldıracağız. Bu şekilde yaklaşık 5-10 dk. yerde kalacağız. (yere yattıkça geriye doğru gidilmesi gerekeceği için bu konuda görevliler tüm katılımcıları yönlendirecektir ve kavşaklarda-yaya geçitlerinde yeterli boşluğun oluşmasını sağlayacaktır) Yere yatma eylemi yine sadece sol şerit trafiğe açık olacak şekilde, diğer şeritlere yayılarak gerçekleştireceğiz.



22. Ayağa kalktıktan sonra Erenköy Divan pastanesine kadar yine elde süreceğiz. Divan pastanesi ışıklardan itibaren tekrar bisikletlere binerek yine sadece sol şerit trafiğe açık olacak şekilde Kızıltoprak'a kadar süreceğiz.



23. Kızıltoprak'taki ilk ışıklardan (BP) kontrollü şekilde sol şeride doğru geçip Moda sapağından Ş.Saraçoğlu stadına, oradan eski salı pazarının olduğu caddeden (yine burada dönüş için yolu tutacağız) sola dönüp Söğütlüçeşme Camiinin oradaki ışıklara varacağız. Işıklarda bekleyip grubun toparlanmasını bekleyeceğiz. 



24. Yayalara yeşil yandığında da biz de yola çıkıp yine sadece sol şerit açık olacak şekilde Altıyol'a doğru ilerleyeceğiz. 



25. Altıyol ışıklarda beklemeden Kadıköy sahile doğru yokuş aşağı yine yavaş tempoda ineceğiz ... (tabi bu arada tüm bu yol boyunca sürekli kadın bisikletliler yine en önde olacak)



26. Beşiktaş iskelesinin önündeki yaya geçidinden kaldırma çıkarak Atatürk heykelinin olduğu meydanda toplanacağız.



27. Burada tekrar saygı duruşunda bulunacağız. Eğer meydanı tamamen kaplayacak kadar çok sayıda bisikletli olursa meydanda da 5-10 dk bisikletlerle birlikte yatacağız ve turu sona erdireceğiz.



(Eyleme bisikletsiz katılmak isteyenler bisikletlileri Dragos’ta Fatih Hastanesi karşısında veya Bağdat Caddesi Şaşkınbakkal mevkiinde bekleyebilirler.) 



______________________



ÇOK ÖNEMLİ HATIRLATMALAR:



Eylemin hiç bir bölümünde hiç bir siyasi slogan atılmamasını ısrarla talep ediyoruz ve hiç kimsenin de buna izin vermemesini rica ediyoruz. Tek sloganımız bisiklet zillerimiz ve düdüklerimiz olacaktır.



Bu çok önemli ve çok anlamlı eylemi farklı amaçlara alet etmek isteyen provokatörlere kesinlikle izin vermeyelim ve hemen müdahalede bulunalım. Duyarlı herkesin de buna hiç bir şekilde izin vermeyeceğinden eminiz. Bu konuda tüm katılımcıların desteğini bekliyoruz.



Bizlerin davetiyle eylemi görüntüleyip haber yapmak, dolayısıyla tüm bisikletlilerin sesini tüm Türkiye'ye duyurabilmek için pek çok haber kanalı ve haber ajansı orada olacaktır. Bizim haklı taleplerimizi tüm Türkiye'ye duyuracak olan da beğensek de beğenmesek de Türk medyasından başka biri değildir. 



Lütfen Pazar günü ne amaçla toplanacağımızı ve neyi protesto edeceğimizi unutmayalım. Biz bisikletlilerin sesini tüm Türkiye'ye duyurmak için görevlerini yapacak olan muhabirlere "fırsat bu fırsat deyip ucuz kahramanlığa soyunup" müdahalede bulunarak ülke tarihindeki en büyük bisiklet eylemini sabote etmek isteyenlere de kesinlikle izin vermeyelim. Kimse kimseye elbette röportaj vermek zorunda değildir ancak hiç kimse de röportaj yapılmasını engelleme hakkına da kesinlikle sahip değildir.



Tüm katılımcıları bu hassas konuda aklıselim davranmaya davet ediyor ve herkesten bu konuda destek bekliyoruz.



________________________



Ne insanlarla kavga etmek-tartışmak, ne araçlara zarar vermek, ne de öfkemizi şuursuzca kusmak için toplanıyoruz. Bisikletliye yakışacak şekilde "medenice" protestomuzu gerçekleştirmek ve hakkımızı aramak için toplanıyoruz. Aksi halde bizlerin de o şikayetçi olduğumuz magandalardan hiç bir farkımız kalmaz. 



İçimizden tek bir kişinin yapacağı olumsuz bir hareket tüm bu anlamlı eylemin berbat olmasına yetecektir. Bu sebeple lütfen çok dikkatli ve sorumlu davranalım.



Hiç bir şekilde siyasi söylemimiz veya herhangi bir sloganımız olmayacak. Tek sloganımız bisiklet zillerimiz ve düdüklerimiz olacak. 



*** Bütün öfkemizi "kontrollü bir şekilde" sadece ve sadece "yetkililere" yönelteceğiz. Genel düzeni sağlamakla, yani bisiklet yollarına park eden araçlara ceza kesmekle-kaldırmakla ve bisiklet yolları üzerinde mangal yapanları uyarmakla sorumlu-yetkili kişiler bizler değil, polis ve belediye birimleridir. Magandalarla biz değil, onlar muhatap olmak zorundadır. *** 



UNUTMAYIN, yaşadığımız sorunları "yetkililerin", yani trafik polisinin ve belediye birimlerinin çözmesi gerekmektedir, zira halkın yani bizlerin sorunlarını çözmek için maaş almaktadırlar. Biz de bu "yetkililerin" bu magandalarla muhatap olmasını sağlayacağız. 



HERKESE ÇOK BAŞARILI ve AMACINA ULAŞAN SORUNSUZ BİR EYLEM DİLİYORUZ.

18 AĞUSTOS PAZAR 16:00’da CADDEBOSTAN’da BULUŞMAK ÜZERE….

(Bisiklet zillerinizi ve düdüklerinizi unutmayın!)


Etiketler bisiklet caddebostan
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin