Birand'ın doktoru konuştu: 'Nasıl öldü bilmiyorum'

Onkolog Sualp Tansan, Mehmet Ali Birand'la ölmeden bir gün önce yaptıkları son görüşmeyi anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Birand'ın doktoru konuştu: 'Nasıl öldü bilmiyorum'

Mehmet Ali Birand’ı tedavi eden doktoru onkolog Sualp Tansan, “Bu hastalığa muhteşem şekilde cevap verdi. Mehmet Ali Bey beklemediğimiz bir yerde tıkandı. Klinikten güle oynaya yolladık. Stent değişimi sırasında hayatını kaybeden hiç hastam olmadı daha önce. Ne oldu bilmiyorum” dedi. 



Ünlü onkolog Sualp Tansan, hastası gazeteci Mehmet Ali Birand’la ölmeden bir gün önce yaptıkları son görüşmeyi anlattı. Tansan, “Birand’ı klinikten güle oynaya stent değişimine yolladım. Hastalığında kötü bir bulgu yoktu. Mehmet Ali Bey bizi beklemediğimiz bir yerden vurdu” dedi. Mehmet Ali Birand’ın bir ay sonra kanser hastalığının ikinci yıl dönümüne gireceğini söyleyen onkolog Tansan, şunları söyledi: “Pankreas kanseri hem kadın hem erkeklerde son yıllarda görülen en önemli kanserlerden biri. En çok ölüme yol açan neredeyse üçüncü kanser türü. Akciğer, kolon kanserinden sonra geliyor. Erken teşhisi çok zor olan ve teşhis edildiği zaman genellikle lenf bezlerine, karaciğere atlamış olan bir kanser. Aynı zamanda pankreas bezinin yeri itibariyle hemen arkasındaki damarlara yapışarak ameliyatı da yüzde 90 vakada imkansız kılan bir kanser tipi. Pankreas kanseri özel bir risk faktörü olmamakla beraber özellikle sigara içenlerde ve kontrolsüz şeker haslarında çok önemli. En yüksek risk grubu kontrolsüz şeker hastaları. Şeker hastalığının tedavisinde kullanılan metformin içeren bir hap vardır. Bu hapı kullanmayan şeker hastalarında çok yüksek olasılıkta gelişiyor pankreas kanseri. Bir insanda durduk yere şeker hastalığı ortaya çıktığı zaman, bunun altında bazen 6 ay 1 yıl içerisinde pankreas kanserinin çıktığı görülür. Bu hastalıkta yüzde 90 vakada tam iyiletirici bir cerrahi neredeyse imkansız oluyor. Ameliyat yapıldığı zaman da tekrar nüksetmesi özellikle karaciğere atlaması yüksek olan bir kanser.”



Tedavisiz 8 ile 12 hafta yaşardı

“Mehmet Ali Bey’in de karaciğerine atlamıştı kanser. Karaciğere atlamış bir pankreas kanserinin ortalama yaşam beklentisi (tedavisiz) 8 ile 12 hafta. Yani 3 ay. Eskiden pankreas kanserinin doğru düzgün bir tedavisi yoktu. Ama öncelikle “cemistebin” diye bir ilaç arkasından da son 2 yıl içinde güçlü bir kombinasyon tedavi ile hastalarda önceden görmeye alışkın olmadığımız güzel cevaplar görüyoruz. Mehmet Ali Bey’de 2 yıl önce bana geldiğinde karaciğerinde tümörler vardı. Genel durumu iyiydi. Kendisiyle ameliyattan bir gün önce görüştük. “Habere çıkacağım, şu stenti şimdi taktırmayayım” diyordu. O gün stent takılmadan son MR’ını çektik. Hastalıkla ilgili gerçek anlamda kötü bir bulgu yoktu. Karaciğeri temizdi. Mehmet Ali Bey stentte tıkandı. Yani bizi beklemediğimiz yerden vurdu. Mehmet Ali Bey’i klinikten güle oynaya yolladık. Bu tür operasyonlarda böyle sonuçlar olabiliyor nadir de olsa. Birand’ın kalbinde hiç bir problem yoktu normalde. Ayrıca stenti takan arkadaşlar da Türkiye’nin bu konuda en iyileri. Aynı ekip daha önce bir çok hastama stent taktılar. Hiç bir sorun yaşanmadı. Stent değişimi sırasında hayatını kaybeden hiç hastam olmadı daha önce. Ama bu tür operasyonlar sırasında beklenmedik komplikasyonlar olabiliyor. Mehmet Ali Bey’de de ne oldu onu bilemiyorum. Ama arkadaşlardan hiç şüphem yok”



“Bu stentler plastik olduğu için zaman zaman değişmeleri gerekiyor, çünkü içine miktop oturuyor. Mehmet Ali Bey’de Amerika’da gemi tatilindeyken biraz ateşlendi. Antibiyotiklerle ateşi düşürmüştük ama stenti değiştirme zamanı gelmişti. Döndüğünde oyalanmamızı, stente mikrop oturmuş olabileceğini söyledim ve stenti değiştirmeye karar verdik. Stenti olan hastaların zaman zaman safralarında enfeksiyon gelişebiliyor. Bunun için çeşitli koruyucu tedbirler alıyoruz. Ama bir süre sonra bu tür enfeksiyonlar stent yabancı bir cisim olduğu için stentin içinde gelişebiliyor. O durumda da antibiyotiklerle tedavi ediyoruz. Daha önce de oldu bu Birand’da. Ama bir haftalık antibiyotik tedavisi uyguladık ve geçti. Ama bu son enfeksiyonlarda iki kere antibiyotik alması gerekti. Bunun üzerine stente mikrop oturduğuna ve mevcut stenti değiştirmeye karar verdik. Ama stent değişikliği zaman ne enfeksiyonu aktif olarak vardı, ne ateşi vardı.”



(Öznur KARSLI / VATAN)




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin