Bira fiyatlarına büyük zam geldi. Bu seferki zam Tuborg grubuna. İşte Tuborg grubunun zamlı listesi...

Alkol ve tütün ürünlerine zamlar gelmeye devam ediyor. Tuborg grubu biralarına zam geldi. Tuborg grubuna gelen zamların listesi de ortaya çıktı. Zamlar Tuborg grubunun ithal biralarına geldi.

Google Haberlere Abone ol
Bira fiyatlarına büyük zam geldi. Bu seferki zam Tuborg grubuna. İşte Tuborg grubunun zamlı listesi...

Alkol ve tütün ürünlerine temmuz ayı gelmeden zamlar gelmeye devam ediyor.Bugün bir bira grubuna daha zam geldi.

'Zam günlüğü' adlı sayfanın Twitter hesabında yaptığı paylaşıma göre; Carlsberg, Frederik, SOL, Desperados, Weinhenstephan, Guinness, Kronenbourg, Grimbergen gibi markaları da çatısında bulunduran Tuborg grubuna zam geldi.

Sayfa, yeni fiyat listesini de paylaştı. İşte o liste:

Bira fiyatlarına büyük zam geldi. Bu seferki zam Tuborg grubuna. İşte Tuborg grubunun zamlı listesi...

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş'ın alkol ve tütün ürünleri ile ilgili bir sorusuna şu cevabı verdi:

Sevgili Özgür, alkol ve tütün ürünlerinde uygulanan özel tüketim vergisine her 6 aylık dönemde “aksi bir karar olmaz” ise otomatik olarak ÜFE oranında artış yapılmaktadır. Aksi bir karar alınmaz ise haberde belirtildiği üzere ilk 6 aylık ÜFE oranı kadar ÖTV artışı kaçınılmazdır.

 

Aybaş daha sonraki tweetlerinde, "İçki ve sigara zamları tamamen Sağlığımız için vergi zammı ise işin bahanesi" diyerek ironi yaptı, şu ifadeleri kullandı:

Kaçak içki ve kaçak sigara pazar lideri olur uyuşturucu tavan yapar Devletin kaybedeceği Vergi zararı Milyarlarca lira olur Kaçak sanayileşme yolunda ilerler.

Yoksa yine ölümü gösterim sıtmayamı razı edecekler Laik bir ülkenin yeme içme kültürüne yasaklarla değil zamlarla müdahale böyle olur biz kimseye niye içiyorsun demiyoruzun kibar hali.

DAHA BÜYÜK ZAMLAR GELEBİLİR

Yüksek Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranı yasa gereği her 6 ayda bir 6 aylık ÜFE kadar artırılan ÖTV nedeniyle sigaranın yanı sıra alkollü içkilerin de fiyatlarını katlayacak. Buna göre, Temmuz ayında biraya 12, şaraba 23 ve rakı gibi yüksek alkollü içkilere 100 liraya kadar zam gelebilir.

Gıda maddeleri başta olmak üzere diğer alanlarda da gelen zamlar yurttaşı sıkıntıya sokarken son dönemlerde belki de en fazla sigara ve alkol kullananları zorluyor.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, Kanuna ekli (III) sayılı listedeki mallar için (alkollü içkiler ve sigara, tütün vs) uygulanan maktu ve asgari maktu vergi tutarları, ocak ve temmuz aylarında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde (TÜFE) son altı ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere belirleniyor.

Eğer Cumburbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zammı ertelemezse yasa gereği temmuzda alkol ve sigaraya 6 aylık ÜFE oranında zam gelecek. Bu yıl 4 aylık ÜFE yüzde 39'u geçti. Aynı hızla giderse 6 aylık ÜFE yüzde 60'ı aşacak. Böylece alkollü içkilerin vergisi aynı oranda artacak. Ancak tabii ki bu fiyata olduğu gibi yüzde 60 olarak yansımayacak.

BİRAYA 12, ŞARABA 23 LİRA ZAM GELEBİLİR

HaberTürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, ÖTV oranının yüzde 60 artması halinde bira fiyatı en az 12, şarap fiyatı 23 lira yükselmiş olacak. Biranın ÖTV tutarı şu anda 3,52 lira. Temmuzda yüzde 60'lık ÖTV artışı olması halinde bu oran 5,63 liraya çıkacak. Bira vergisini hesaplamak için bu sayı biranın alkol derecesi olan 5 ile çarpılıyor ve üzerine KVD oranı dahil ediliyor. Böylece toplam artış 12 lira oluyor. 

Şarapta ise ÖTV 17,34 lira. Şaraplar genellikle 70 cl'lik şişelerde satıldığı için fiyata yansıması 23 lira oluyor. Tabii 1 litrelik şaraplarda fiyat 33 liraya çıkıyor.

 

YÜKSEK ALKOLLÜLERE EN AZ 100 LİRA

Yüksek alkollü içkilerde ÖTV şu anda 481,98 lira olarak uygulanıyor. Yüzde 60'lık ÖTV artışı göz önüne alındığında bu rakam 771,16 olacak. Bu durumda ÖTV ve artan ÖTV'nin KDV'si toplam 96 liralık bir vergi artışına neden olacak.

Yani eğer üreteciler kendi zamlarını yapmazlarsa rakı, votka, viski ve cin gibi içkiler en az 96 lira zamlanabilir. Böylece 279 lira olan 70'lik rakı fiyatı 375, 310 lira olan votka fiyatı 406 ve 380 lira olan viski fiyatı ise 476 liraya ulaşacak. Bu fiyatların üstüne şirketlerin de enflasyon farkını ekleyecek olması halinde bu rakamların daha üstü içkilere zam olarak yansıması kaçınılmaz.

SİGARAYA DA REKOR ZAM GELEBİLİR: EN UCUZ SİGARA 40 LİRA

Habertürk'ten Rahim Ak'ın sigara zamlarıyla ilgili "Eğer otomatik artış olursa en ucuz sigara 40 liraya yaklaşabilir" başlıklı yazısında ise sigaraya da büyük zamların geleceği belirtildi. İşte o yazıdan bör bölüm...

Sigara ve alkolde ÖTV tutarı yasa gereği her altı ayda bir ÜFE kadar artırıldığı için bu temmuzda en ucuz sigara fiyatı 40 liraya yaklaşabilir. 4 ayda yüzde 39 gelen ÜFE 2 ay daha aynı hızla yükselirse yüzde 60 olabilecek. 6 aylık ÜFE kadar artırılacak olan sigarada maktu vergi 14.4 liradan 23.03 liraya yükselecek. Yani bir paket sigaradan alınan vergi en az 23.03 olacak. Ancak sigaranın vergisinde bir şart daha var bu rakamın satış fiyatının yüzde 63'ünden daha az olmaması gerekiyor. Böylece en düşük sigara fiyatı 36.5 lira olacak. Yani hiç bir sigara 36.5 liranın altında satılamayacak. Bir de yüzde 18'lik KDV'yi dikkate almakta fayda var. 36.5 liralık tutar en düşük vergi şu anda 22,8 lira düzeyinde.

Yüksek enflasyon sigara ve alkollü içkilerin fiyatını önemli ölçüde artırabilir. Bunun nedeni ise bu iki ürünün Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) her altı ayda bir otomatik olarak ÜFE bazında artırılıyor olması. Yasa ile yapılan bu düzenleme bu yıl ÜFE oranı çok yüksek olunca sigara ve alkol kullananların ceplerini ekstra yakacak.

Yılın ilk 4 ayında Üretici Fiyat Endeksi yani ÜFE yüzde 39.23 oldu. Yıllık rakam yüzde 121 düzeyinde. ÖTV artışları ise 6 aylık ÜFE artışları kadar yapılıyor. Eğer kalan 2 ayda ÜFE geçen ayların ortalaması gibi olursa 6 aylık ÜFE yüzde 60'a çıkacak. Yani sigarının ÖTV'si yüzde 60 artırılacak. Sigarada öyle karmaşık bir vergi sistemi var ki anlamak biraz zor ama sonuçta alınan her sigara paketinin yüzde 87'si vergiye gidiyor.

 

YÜZDE 60 ÜFE ÖTV'Yİ 23.5 LİRAYA ÇIKARIR

Şimdi dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışalım. Sigaranın ÖTV'si nispi yani oransal olarak yüzde 63 düzeyinde. Ancak o kadar basit değil. Bu vergiye bir asgari maktu ve bir de maktu vergi eşlik ediyor. Asgari maktu çok önemli çünkü bu tutarın altına inilemiyor. En az ÖTV bu tutar kadar olacak. Bu oran şu anda 0.7197 lira. Her bir sigara dalından alınan vergi bu. 20 sigaralık bir pakette 14,39 liraya denk geliyor şu anda. İşte bu tutar yüzde 60 artarsa karşımıza çıkacak rakam 23.5 lira.

36.5 LİRALIK SINIR

İkinci adıma geçelim. 23.5 lirayı aldım git demiyor Maliye. Asgari maktu tutar sigara fiyatının yüzde 63'ünün altına inemiyor. Yani 23.5 liralık asgari maktu vergi sigara fiyatının yüzde 63'ü olacak en az. Bu rakam da 36,5 lira. Bir de satış fiyatı üzerinden alınan KDV var. KDV oranı da bildiğiniz gibi yüzde 18. Şimdi sigara şirketleri KDV, bayi karı, maliyeti derken sizce sigarayı kaç liraya satabilir? 36.5 liralık tutar en düşük vergi şu anda 22,8 lira düzeyinde.

27 LİRALIK SİGARA 43.2 LİRAYA ÇIKABİLİR

Hadi bir de fiyat üzerinden gidelim. Örneğin şu anda 27 lira olan pahalı sigaranın yüzde 63'ü yani nispi vergisi 17.01 lira. Buna bir de paket başına alınan 0.7150 lira eklendiğinde ÖTV 17,72 lira oluyor. Asgari maktu vergi 14.39 lira olduğu için sınavı geçmiş oluyor bu sigara. Yine sigara öyle bir fiyata satılmalı ki satış fiyatının yüzde 63'ü bu rakamın altına düşmemeli. Bu andaki sınır ise 22.8 lira. KDV de eklendiğinde bu yüzden en ucuz sigara da 23.5 lira civarında satılıyor. Olası bir 6 aylık ÜFE kadar ÖTV artışı ise 23.5 lirayı 37.6 liraya çıkaracak. 23,5 liralık ucuz sigara 37.6 ve 27 liralık pahalı sigara ise 43.2 lira olacak. Bu ise iki açından önemli bir etki yapabilir. Bunlardan ilk enflasyon. Zaten büyük sorun olan TÜFE'yi bu artışın yukarı iteceği açık. Diğer önemli sorun ise fiyat artışlarının kaçak kullanımını artırması.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin