Bir şiddetli deprem daha. Kahramanmaraş Ekinözü merkezli 7.6 büyüklüğünde deprem! Ankara, Adana ve Samsun aynı anda sallandı

Kahramanmaraş’ta bu sabah meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından 7.6 büyüklüğünde başka bir deprem meydana geldi. Deprem başka illerden de hissedildi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 7.5 olarak açıklarken, AFAD ise 7.6 olarak açıkladı. AFAD, sabaha karşı meydana gelen depremle 7.6'lık depremin birbirinden bağımsız olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Bir şiddetli deprem daha. Kahramanmaraş Ekinözü merkezli 7.6 büyüklüğünde deprem! Ankara, Adana ve Samsun aynı anda sallandı

Türkiye'nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde hissedilen, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntıların sürdüğü bölgede bu kez de 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem oldu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 13.24’te olan depremin merkez üssünü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi, derinliğini ise 7.6 olarak açıkladı. Depremde yeni yıkımların olabileceği değerlendirilerek bölgede arama tarama çalışması başlatıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 7.5, merkez üssünü ise Ekinözü ilçesi Gözpınar Mahallesi olarak saptadı.

Başka illerde de hissedildi

Deprem, Ankara, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır ve Konya'da da hissedildi.

Fox TV canlı yayınında İlker Karagöz, "Deprem hissettik" ifadelerini kullandı. 

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar: "Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler."

AFAD: İki deprem birbirinden bağımsız

AFAD, saat 13.24'te Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğünde yeni bir deprem olduğunu duyurdu. AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Elbistan merkezli depremin bağımsız bir deprem olduğunu söyledi.

Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından öğle saatlerinde Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin saat 13.24'te 7 metre derinlikte meydana geldiğini duyurdu. AFAD'da basın toplantısı düzenleyen AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Pazarcık ilçesindeki depremin ilk çözüme göre 7.4 büyüklüğünde hesaplandığını belirterek, "Aynı şekilde Kandilli Rasathanesi de 7.4 büyüklüğü verdi, daha sonra depremin büyüklüğünü çok daha fazla sayıdaki istasyonlardan aldığı verilerle revize ederek 7.7 olarak duyurdu. Sayın Cumhurbaşkanımız da aynı şekilde depremin büyüklüğünü 7.7 olarak duyurdu" diye konuştu.

Depremden sonra artçı sarsıntılar dışında Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde yeni bir deprem meydana geldiğini bildiren Tatar, "Yine 100’ün üzerinde, en büyüğü 6.6’nın üzerinde olmak üzere artçı sarsıntılar meydana geldi. Ancak az önce yine Kahramanmaraş sınırları içerisinde Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Bunların hepsi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler" ifadelerini kullandı.

Yaşanacak artçı sarsıntılar nedeniyle vatandaşlara hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyaran Tatar, "Burada en önemli husus şu; bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. Bu artçı sarsıntılar uzun süre devam edecektir. Bu kadar büyük ana şoklardan sonra, 6.7, 6.6, 6.5 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntılar devam edecektir. Bu sarsıntılar da en az 1 yıl kadar devam edecektir diye tahmin ediyoruz. Burada en çok dikkat edilmesi gereken husus, vatandaşların hasarlı binalara girmemesi. Çünkü ana şoktan ve artçılardan sonra yorulan binalar ayakta kalmış olsa bile sonrasında oluşabilecek 5 ve üzeri büyüklüklerdeki artçı sarsıntılarda zarar görebilir" açıklamalarında bulundu.

Sosyal medya uyarısı

Bölgede, çok yıkıcı olarak görülen en son depremin 1114 yılında kayıtlara girdiğini ve uzun yıllardan bu yana bu bölgenin, bir sismik boşluk olarak bilinen bir bölge olduğunu söyledi.

Sosyal medyada yapılan paylaşımlar hakkında da uyarı yapan Tatar, "Şu anda en değerli şey vatandaşlarımız için sağlıklı bilgi. Ne yazık ki sosyal medyada, değişik kanallarda, bu konuda kötü niyetli insanlar devreye giriyor ve vatandaşlarımızın kafasını karıştıracak şekilde bilim dışı açıklamalarda bulunuyorlar. Ricamız, resmi açıklamaların dışında hiçbir açıklamaya itibar etmemeleridir" dedi. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin