"Bir haber, kanalına göre nasıl değişir?"

Sina Koloğlu, Milliyet Cadde'deki köşesinde bugün, aynı haberin farklı televizyon kanallarında nasıl yorumlandığını kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol
"Bir haber, kanalına göre nasıl değişir?"

İşte, Koloğlu'nun bugünkü köşe yazısı:



"Kanaltürk’te izledikten sonra 'Yahu bir de öteki kanallara bakayım' dediğim bir haberdi. İstanbul’da adliye önünde basın açıklaması yapmak yasaklandı. Mavi Marmara davası öncesi basın açıklamasına izin verildi. Bir grup Halk Cephesi üyesi de 'Biz de basın açıklaması yapacağız' dedi ve gazlı sulu kovalamacayla dağıtıldı. Kısaca olay bu.



Kanaltürk habere, 'Adliye önünde basın açıklamasına yasak geldi. Üç haftadır Çağlayan’da bu görüntüler yaşanıyor' diyerek girdi. (Mavi Marmara açıklamasını saymıyor!) Devam edelim, 'Buna uymak istemeyen son grup Halk Cephesi üyeleri. Gerekçeleriyse garip (...) Mavi Marmara davası öncesi basın açıklamasına izin verildiğini iddia ederek polise tepki gösterdiler.'



Böyle bir basın açıklaması yapıldı mı? Yapıldı. Ee, slogan falan atıldı mı? Evet. Yani iddia değil, gerçek. 'Bazı gruplara ve kuruluşlara izin var, bazı grup ve kuruluşlara yok' diyerek bu ayrımı protesto etmek garip mi? Kanaltürk’e göre evet!



Haberin asıl dikkat çeken bölümü, 'Polise taş ve şişe atarak eylem yapmakta ısrar etmesi üzerine' diye başlayan cümlenin görüntü kısmındaydı. Görüntülerde toplasanız 20 kişi bağırıp çağırıyor, polis önce itekliyor sonra meydanda su sıkıp kovalıyordu.



Acaba Kanaltürk’ün elinde taşlı sopalı görüntü vardı da biz mi görmedik?...



Aynı görüntü, farklı yorumlar



Fox Ana Haber Bülteni de söz konusu haberi vermiş. Gurubun, Mavi Marmara davası öncesi açıklama yapılmasını öne sürerek aynı yerde açıklama yapmak istediğini ve dağılmamakta direndiğini görüntüler eşliğinde verdi. Taş, sopa ya da ‘garip iddia’ diye bir durum yok haberde.



Gelelim TV8’e; 'Mavi Marmara’ ya serbest, onlara yasak' diye verdi haberi kanal. 'Çifte standardı protesto için adliye önüne geldiler' diye devam etti.



Kanal D Ana Haber’se, 'Kime serbest, kime yasak' diye sorarak aktardı.



Acaba bu kanallara ‘bazı komünistler’ mi sızmış?’... Hâlâ bunlarla uğraşıyoruz. Yahu ver izni, yapsın basın açıklamasını, bitsin gitsin.



Bir de başka bir yöntem var; haberi görmemek. Örneğin ATV. En azından öyle ya da böyle bu işe hiç bulaşmamış."



Yazının tamamı için tıklayın.




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin