Bir 'edepsizlik' de dev haber ajansından!

AP haber ajansı, yedi yıl önce İran’da kaybolan eski FBI görevlisi Robert Levinson’ın kaybolduğu sırada CIA için görevde olduğunu ortaya çıkardı.

Google Haberlere Abone ol
Bir 'edepsizlik' de dev haber ajansından!

Amerikan AP haber ajansı, yedi yıl önce İran’da kaybolan eski FBI görevlisi Robert Levinson’ın kaybolduğu sırada CIA için görevde olduğunu ortaya çıkardı. Beyaz Saray, AP’yi Levinson’ın hayatını tehlikeye atmakla suçladı. AP, ise CIA’in usulsüz bir biçimde yürüttüğü operasyonu deşifre ederek “Bu gazeteciliktir” dedi.



ABD’de haber ajansı AP, hem içeriği hem de basın özgürlüğü açısından son yılların en önemli haberlerinden birine imza attı ve Mart 2004’te İran’ın Kiş Adası’nda kaybolan eski FBI Ajanı Robert Levinson’ın kaybolduğu sırada CIA adına görevde olduğunu ortaya çıkardı.



YÖNETİM HEP REDDETTİ



ABD yönetimi, Levinson’ın hükümet adına çalıştığı iddialarını şimdiye kadar her fırsatta reddetmişti. CIA yetkilileri de Levinson olayıyla ilgili ABD Kongresi’ne verdikleri ifadelerde Levinson’ın kendileri için çalışmadığını söylemişlerdi. Beyaz Saray, İran’la yakınlaşmanın başladığı bir dönem en son geçen ay yaptığı açıklamada da, “Levinson, bir iş seyahati sırasında kayboldu” demişti.



AP ise uzun süredir izini sürdüğü hikâyenin resmi açıklamalardan farklı olduğunu gösterdi ve Levinson’ın İran’a normal şartlarda operasyon yürütme yetkisi olmayan CIA’deki bir analist grubu tarafından görev için gönderildiğini ve ailesine de bu yüzden hükümete dava açmamaları karşılığında 2.5 milyon dolarlık sus parası verildiğini yazdı.



KURUMDAN ATILDILAR



CIA’de çalışan arkadaşı Anne Jablonski ile olan yazışmalarına göre Levinson İran’a rejime yakın bir kaynağıyla buluşmak için gitmişti. CIA yetkilileriyle de görev sırasında yapacağı harcamaları müzakere ediyordu. Olaydan sonra CIA içinde başlatılan iç soruşturmada, olayda usulsüz davranan birçok CIA görevlisi kurumdan uzaklaştırıldı. Ancak soruşturma detayları hiçbir zaman dışarıya sızdırılmadı. Öyle ki, ABD Kongresi’ne bile bu konuda yanlış ifade verildi.



ÜÇ YIL SONRA BASTILAR 



2010’dan beri Levinson’ın CIA bağlantısının farkında olan AP ise ABD yönetiminin isteğiyle hikâyeyi yayınlamayı daha önce üç kere erteledi. Çünkü Yönetim, AP’yi her seferinde Levinson’ın serbest bırakılmasına çok yaklaştıklarını söyleyerek ikna etti. Ancak Levinson’ın serbest bırakılacağı umutları son üç yıl içinde birer birer boşa çıkınca, dün akşam saatlerinde AP haberi en sonunda yayına soktu. Haberin devamını okumak için tıklayınız.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin