Bilim insanları bunu da yaptı. Cinsiyetleri önceden belirlenebilecek!

Bilim insanları sonunda bunu da yaptı. Doğum öncesi cinsiyet değiştirildi! Bilim insanları yumurtadan çıkmamış civcivlerin cinsiyetini belirleme yöntemi geliştirdi. Bu yeni yöntem erkek civcivlerin itlaf edildiği acımasız uygulamaya son verebilir.

Google Haberlere Abone ol
Bilim insanları bunu da yaptı. Cinsiyetleri önceden belirlenebilecek!

Bilim insanları, henüz yumurtadan çıkmamış tavukların cinsiyetini yumurta kabuklarındaki kimyasalları "koklayarak" belirlemek için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu gelişme erkek civcivlerin itlaf edildiği acımasız uygulamaya son verebilir.

Dünya genelindeki kuluçkahanelerin çoğu halen civcivleri yumurtadan çıktıktan bir gün sonra cinsiyetlerine göre ayırıyor ve erkek civcivler acımasızca hemen itlaf ediliyor.

Bazı Avrupa ülkeleri erkek civcivlerin itlafını ya halihazırda yasakladı ya da aşamalı olarak kaldırmayı planlıyor.

Ancak aralarında Kaliforniya Üniversitesi'nin Davis kampüsünden araştırmacıların da bulunduğu ekip, yumurtanın cinsiyetinin kuluçka döneminin başlarında belirlenmesi halinde, milyarlarca erkek yumurtanın insancıl bir şekilde devreden çıkarılabileceğini belirtiyor.

PLoS One adlı akademik dergide yayımlanan yeni çalışma, yumurta kabuklarından yayılan uçucu organik kimyasallara dayanarak yumurtaları kuluçka döneminin başlarında cinsiyetlerine göre ayırmanın mümkün olduğunu gösterdi.

Yeni buluş, gelişmekte olan embriyo tarafından kabuktan dışarı yayılan uçucu organik bileşikleri (VOC) tespit ediyor.

Bilim insanları ilk olarak erkek ve dişi embriyoların yaydığı kimyasallarda tespit edilebilir bir fark olup olmadığını değerlendirdi.

Başlangıçta havadaki organik kimyasalları toplamak ve analiz etmek için bir algılama çipi teknolojisi geliştirdiler.

Daha sonra yumurtaların endüstriyel olarak taşınmasında kullanılan vantuzlar, yumurtaları açmadan havayı "koklayacak" şekilde uyarlandı.

Yumurtaların cinsiyeti daha sonra DNA analiziyle doğrulandı.

Bilim insanları bunu da yaptı. Cinsiyetleri önceden belirlenebilecek!

Çalışmanın ortak yazarı Tom Turpen yaptığı açıklamada, "Yumurtadan gelen uçucu kimyasallar bulduk. Bunlar yakalayabileceğiniz ve istatistiksel olarak sıralayabileceğiniz kokulardı" dedi.

Bilim insanları yeni teknolojiyi, iki dakikalık örneklemeye dayanarak, kuluçkanın 8. gününde erkek ve dişi embriyoları yüzde 80 doğrulukla tanımlamak için kullanabilir.

Araştırmacılar, izobütil asetat, etil bütirat ve izopropil bütirat dahil olmak üzere yağ asidi esterleri diye bilinen bir uçucu kimyasal sınıfının varlığının cinsiyet farklılıklarını tanımlamayı sağlayabileceğini belirtti.

Kaynak: Independent Türkçe

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin