Bilim dünyasından kötü haber geldi! Kovid-19 hapı etkili değil, aşıya devam

Kovid-19 hapı Molnupiravir hakkında yapılan araştırma sonuçlarından iyi haber yok. Hapı kullanan kişilerde hastane yatışlarının azalmadığı görüldü. Ayrıca Kovid-19 dışındaki hastalıklarda da etkili değil. Hala en yüksek koruma aşıda.

Google Haberlere Abone ol
Bilim dünyasından kötü haber geldi! Kovid-19 hapı etkili değil, aşıya devam

İngiltere merkezli Oxford Üniversitesi, ülkede kullanımı onaylanan Kovid-19 hapı üzerinde klinik araştırma bulgularını bugün yayınladı. Molnupiravir hapı yüksek risk altında olan aşılanmış Kovid-19 hastaları arasında hastaneye yatışları veya ölümleri azaltmadığı ortaya kondu.

Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları, bugün Kovid-19 tedavisinde kullanılan molnupiravir hapı üzerinde gerçekleştirdikleri klinik araştırma sonuçlarını hakemli dergide yayınladı. Bilim insanları Kovid-19 hapı olarak bilinen ilacın, yüksek risk altında olan aşılanmış Kovid-19 hastaları arasında hastaneye yatışları veya ölümleri azaltmadığını tespit etti. Öte yandan hapın bazı kişilerde daha hızlı iyileşme sağladığı, ilacı alanların kendilerini daha iyi hissettiklerini belirtti.

Klinik araştırmaya riski orta ve yüksek olarak değerlendirilen 25 bin 786 kişi katıldı ve hapı kullananların sadece Kovid-19 belirtileri açısından iyileşme yaşadığı görüldü. Bilim insanları Kovid aşısının hala en yüksek korumaya sahip ilaç olduğunun altını çizdi. İngiltere Kasım 2021 tarihinde molnupiraviri onaylayan ilk ülkeydi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Salgın kontrolünde artık yeni tedaviler de devreye alınacak" diyerek koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ve Molnupiravir ilaçlarının listeye eklendiğini duyurmuştu.

Öye yandan Molnupiravir ilacının PCR testi pozitif çıkan 65 yaş üstü kişilere kullanılmaya başlandığı açıklanmıştı.

 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin