Bilim dünyası için önemli bir dönüm noktası. Araştırmacılar yapay DNA modeli tasarlıyor

Bilim insanları, devrim niteliğinde bir gelişme olarak yapay DNA modeli tasarlayarak sentetik maya ürettiler. Bu sentetik maya, tam 16 kromozomdan oluşan bir yapıya sahip. Araştırmacılar, 15 yıldan fazla bir süredir, sıfırdan tüm genomu içeren karmaşık bir hücre oluşturmak için özverili bir çalışma yürütüyorlardı.

Google Haberlere Abone ol
Bilim dünyası için önemli bir dönüm noktası. Araştırmacılar yapay DNA modeli tasarlıyor

Bilim insanları sentetik maya oluşturmaya bir adım daha yaklaştı. Araştırmacılar, 15 yıldan fazla bir süredir, sıfırdan tüm genomu içeren karmaşık bir hücre oluşturmak için yorulmadan çalışıyorlar.

shiftdeletenet'teki habere göre yani yapay DNA modeli tasarlıyorlar. Şimdi ise, 16 kromozomun bazılarının yapay versiyonlarını tek bir maya hücresinde başarılı bir şekilde birleştirmeyi başardılar. Bu bilim dünyası için önemli bir dönüm noktası.

YAPAY DNA

Bu başarı bilim tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başardı. Çünkü yapay DNA modeli çalışmasıyla birlikte hücrelerin içindeki temel süreçler hakkında daha fazla bilgi ortaya çıktı. Ayrıca bu büyük gelişme bazı malzemeler için temel adım oldu. Böylece bazı bilim adamlarının ilaç, malzeme, biyoyakıt ve diğer şeyleri üretebilecek. Bu araştırma aynı zamanda programlanabilir hücresel fabrikalar için bir başlangıç niteliği taşıyor.

Aslında sentetik bir mayanın oluşturulması başlı başına devasa bir iştir. Bu hafta Cell and Cell Genomics dergisinde konuyla ilgili yayınlanan birçok yeni makale yayınlandı. Bu makalelerin ortak yazarlarından biri olan Benjamin Blount , bu kromozomlardan birini yaratmanın bile şaşırtıcı ve zor bir iş olduğunu söyledi. Böylece bilim adamları daha zorunu başararak tarihe geçti.

Ancak sıra daha zorlarını başarmakta. Çünkü bilim insanlarının üstesinden gelmesi gereken büyük bir handikap var. Kromozom parçalarının dağılmadan bir arada tutmaya çalışmak sanıldığından çok daha zor.
 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler DNA bilim insanları
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin