Bile bile kanser olmaya çalışmışız! Omleti sakın böyle yemeyin. Çünkü sizi ölüme kadar sürüklüyor!

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi, protein bakımından epey zengin olan yumurtanın en sevilen hallerinden biri de omlet. Her türlü çeşitte yapılabilir. İçine eklediğiniz malzemeler de tadına tat katabilir. Ancak dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olduğunu hatırlatmakta fayda var. Omleti eğer böyle yapıyorsanız sağlığınızdan olabilirsiniz.

Google Haberlere Abone ol
Bile bile kanser olmaya çalışmışız! Omleti sakın böyle yemeyin. Çünkü sizi ölüme kadar sürüklüyor!

Yapımında kullanılan C8 yani perfloroalkil asitin kansere yol açması ve kadınlarda düşük riskini artırması sebebiyle artık teflon üretiminde kullanılmadığını aktaran uzmanlar, teflon tava ve tencerelerin üretiminde kullanılan kimyasal maddelerin bu tavalar ısındığında açığa çıkarak solunum ve ağız yoluyla sağlığı tehdit ettiğini belirtiyor.

Bileşenleri arasında bulunan sağlığa zararlı maddelerin ısı yoluyla açığa çıkıp özellikle de duman ürettiğinde büyük risk oluşturduğunu ifade eden uzmanlar bu dumanın asla solunmaması gerektiğini söylüyor.

YAPIMINDA KULLANILAN 'PFOA' KANSERE YOL AÇIYOR

 İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Ensari Özay, kullanım kolaylığı nedeniyle yemek yapan insanların büyük çoğunluğunun tercihi olan ve neredeyse her mutfakta bulunan teflon tavalarla ilgili uyarılarda bulundu.

Her ne kadar yıllardır üretilip pazarlanıyor ve tüketici tarafından yoğun olarak kullanılıyor olsa da teflon ürünlerin halen yeterince güvenli ürünler olmadıklarını ve sağlığa zararlı etkilerini araştırılmaya devam ettiğini belirten Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Teflon yapımında kullanılan PFOA (Perfloroalkil asit) olarak da bilinen C8 maddesinin kansere neden olduğu biliniyor. 2006 yılında EPA, PFOA'nın olası insan kanserojen sınıflandırmasında olduğunu doğruladı. Kanserin yanı sıra kadınlarda düşük riskini de artırdığını da söylemek mümkün” dedi.

Doç. Dr. Müge Ensari Özay "Teflon tavalar ile ilgili toplum sağlığına verdiği zararlardan ötürü açılmış davalar var." diyerek şöyle devam etti: "Bu davalardan birinde 2005 yılında ABD Çevre Koruma Dairesi, teflon yapımının önemli bir bileşeni olan C8 olarak bilinen maddenin sağlık tehlikelerini onlarca yıldır örtbas ettiği için ilgili firmaya para cezası verdi."

BELİRTİLERE DİKKAT: ZEHİRLEYEBİLİR

Teflon tavadan çıkan dumanın solunmaması gerektiğine dikkat çeken Özay, bu dumanın solunması sonrasında titreme, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrıları gibi geçici grip benzeri semptomların ortaya çıkabileceğine dair de uyarılarda bulundu.

 Özay, özellikle de yıpranmış, eskimiş ve çizilmiş teflonların kanserojen maddeleri daha çok açığa çıkardığını ifade ederek kullanımından kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin