Biden'ın veliahtı yok. ABD ara seçimlerine günler kala dikkat çeken analiz

ABD ara seçimlerine günler kala Demokrat Parti’nin Biden’ın performansından mutsuzluğu artıyor. Hükümetin meclisi kaybetmesi beklenirken Demokratlar 2024 için aday aramaya devam ediyor. Peki Biden’ın veliahtı 2024 için kim olacak? Araştırmacı gazeteci Sinan Hacır, Medyatava için yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Biden'ın veliahtı yok. ABD ara seçimlerine günler kala dikkat çeken analiz

Açıkçası Barack Obama emekli olduktan sonra Demokratların bir aday sorunu yaşadıkları ortada. 2016’da Hillary Clinton’un Trump’a yenilmesinin ardından aday bulmadaki ilk şartları “risk almamaktı”. Yani Demokratlar ABD kamuoyunun çoğunluğunda bir şekilde karşılık bulacak birini arıyorlardı.

Sorun şu ki partide kimse Obama karizmasına sahip değildi. Gerek diplomatik kabiliyetleriyle gerekse temsiliyle Obama gibisini bulmak kolay olmayacaktı. Clinton sonrası hazırlanan aday Kamala Harris oldu. Aslında 2020 seçimleri için düşünülen kişi de oydu.

Fakat sorun şu ki Harris kalabalıklarda bir karşılık bulamadı. Sıkça yaptığı gafların yanında geçmişten geleni bagajı da ona yardımcı olmadı. Annesi Hint kast sisteminin en üstü olan Brahmin sınıfındandı. Babası ise Jamaikalı bir köle sahibinin torunuydu. Yani Afro-Amerikalı bir arka plandan gelmiyordu.

Önce San Francisco savcısı sonra da Kaliforniya baş savcısı oldu. Bu dönemi mahkumları işçi olarak çalıştırdığı yerlerdeki “köle emeği” eksilmesin diye eften püften sebeplerle içeride tuttuğu gençlerin skandallarıyla geçirdi. Hatta 2000’lerin başında kendisi tarafından haksız yere idam listesine konulmuş bir mahkumun kurtarılması için kampanyalar başlamıştı.

İşte bu bagajları Harris’in yüzüne 2020 başkan adaylığı münazarasında vuruldu. İddiaları dile getiren başkan adayı Tulsi Gabbard bu şekilde Harris’in siyasi kariyerini de epey hırpalamış oldu. Harris sadece bir kaç gün sonra adaylıktan çekildi ve sonradan Biden’ın başkan yardımcısı oldu.

Anketleri düşük gelince Biden’ın yerine 2024’te aday olma ihtimali iyice azaldı. Bu süreyi Hillary Clinton’a yakın medya “acaba Hillary’i bir daha mı denesek?” diyerek geçirdi.

Yani anlayacağınız Demokratların bir aday sorunu var.

Sorunu çözebilecekleri genç siyasetçileri var. Mesela Alexandria Ocasio-Cortez. ABD siyasetinin son yıllardaki en popüler ismi, zenginlerle ilgili çıkışları ve Z kuşağını peşinden sürüklemesi Cortez’i olası bir 2024 adaylığında ön plana çıkardı. Ancak popülaritesinin Demokrat Parti’nin ilerici kanadı diye tasvir edilen grup dışında pek olumlu olmadığını söyleyebilirim. O grubun baş temsilcisi Bernie Sanders da Cortez gibi “komünist” olarak tanınıyor ve sadece sıradan Amerikalı değil, ABD’nin elitlerini de tedirgin ediyor.

Tam da bu sebepten ötürü Sanders, Cortez ya da ilerici kanadın başka bir başkan adayı olan Elizabeth Warren muhtemelen başkan adayı olamayacak. Sanders 3 seçim üst üste ön seçimlerde başarılı olmasına rağmen “ricalarla” çekilmek durumunda kaldı. Biden seçildikten sonra ise sözünü tutmadı ve kabineye ilericilerden kimseyi koymadı. Yani Demokrat Parti’nin çekirdek kadrosunda ilericiler “üvey evlat” olarak görülüyordu.

Onların dışındaki adaylardan akla gelen bir isim de Gavin Newsom. Kaliforniya valisi Newsom aynı Cumhuriyetçi Florida valisi DeSantis gibi parlayan politikacılardan birisi. Ancak Newsom, DeSantis’in aksine “aday” olmak istemediğini defalarca vurguladı. Tabii seçim süreci ne getirir bilinmez.

Başkan adaylığı için en önemli aday ise Pete Buttigieg. Şu anda Biden hükümetinin Ulaştırma Bakanı olan Buttigieg’in anketleri 2020 seçimlerinde Harris’in de önünde gelmişti.  Kendisinin eşcinsel olması ise Başkan adayı olması durumunda bir ilk olacak. Bu yüzden Demokrat müesses nizamının Biden ve Harris’i yarış dışı bırakması durumunda en olası ismin Buttigieg olduğunu söylemek gerekir.

Tabii başka bir ihtimal daha var. Seçime daha iki yıl var. Bu siyaseten yeni figürlerin ortaya çıkması için çok uzun bir süre. Artık nasıl bir aday olur, politikaları ne yönde olur bilinmez ama Demokratlar mümkün olduğunca Risk almamaya gayret edeceklerdir. Zira, ara seçimlerde durum onlar için parlak görünmüyor.

Etiketler Biden joe biden abd
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin