Biden'ın sakladığı belgeler ortalığı karıştırmaya devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın başı dertte

ABD politik çevreleri Joe Biden’ın sakladığı anlaşılan gizli belgelerle sallanıyor. Geçtiğimiz aylarda aynı sebepten Trump’ın evinin basılmasının ardından Biden’ın nasıl bir soruşturmayla karşılaşacağı merak konusu. Araştırmacı gazeteci Sinan Hacır Medyatava için yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Biden'ın sakladığı belgeler ortalığı karıştırmaya devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın başı dertte

ABD Başkanı Joe Biden’ın başkan yardımcılığı döneminden kalan “teslim edilmemiş” belgelerin keşfedilmesi başkanın skandallarına bir yenisini ekledi. ABD anayasasında suç olan daha önce Clinton’un suçlandığı ve Trump’ın evine baskın yapıldığı bu belge meselesi bu sefer de Joe Biden’ın canını yakıyor.

İddiaya göre Joe Biden, 2017’de Washington’da bir think-tank kuruluşunda çalışıyordu. Geçtiğimiz günlerde bu Biden’ın avukatları bu kuruluştaki ofisinde başkan yardımcılığından kalma belgeler buldular. Belgelerin saklanması ağır bir suç olduğundan avukatlar hemen gerekli mercilere durumu bildirdiler.

2022’de başlayan soruşturma sonrası Biden’ın evindeki özel kütüphanesinde de bir takım gizli belgelere ulaşıldı.

Trump’ın evine yapılan baskından farkı

Geçtiğimiz aylarda eski başkan Donald Trump’ın Florida’daki evi FBI tarafından basıldı. İddiaya göre Trump belgeleri vermemekte direnmiş ve yetkililerle işbirliği yapmamıştı. Trump’ın evinden 11 bin kadar gizli belge çıktı. Bu belgelerin içeriğinde başka ülkelerin nükleer sırlarına kadar önemli bilgiler mevcuttu.

Trump baskını kendisine yapılan bir komplo olarak nitelendirse de ona açılan soruşturmalara bir yenisi daha eklenmiş oldu. Şimdiyse Cumhuriyetçiler kendilerinde karşı saldırı fırsatı bulmuşa benziyorlar. Sonuçta Trump’ı gizli belge konusunda çokça eleştiren Biden aynı hataya kendisi de düşmüştü.

Özellikle liberal medyanın konuya yaklaşımı epey farklı oldu. CNN gibi gazetelerde olay daha az yer bulurken iki başkan arasındaki fark vurgulandı. Açıkçası Biden’ın durumu Trump’la aynı değildi.

Şu ana kadar açığa çıkan bilgiler bize Biden’ın Trump’a nazaran çok daha az belgeyi sakladığını söylüyor. Dahası belgeler bulunduktan sonra yetkililerle  hemen iletişime geçilmiş ve direnç gösterilmemiş. En azından Biden yanlısı medya böyle iddia ediyor.

Tabii bu Cumhuriyetçilerin kongrede Biden’a bir soruşturma açmasını önlemedi. Dahası Biden hükümetinin Trump’ı en çok hırpaladığı “gizli belge” kozu elinden alınmış oldu.

Burada önemli olan Biden’ın nasıl dosyalara sahip olduğu ve gerçekten “yanlışlıkla” saklayıp saklamadığı. Eğer durumda bir kasıt tespit edilirse başkan daha ciddi soruşturmalarla karşı karşıya kalabilir.

Ancak Elon Musk’ın ortaya çıkardığı Twitter belgeleri bize ABD istihbaratının Amerikan seçimlerinde doğrudan Biden’dan yana tavır aldığını göstermişti. Bu durumda FBI’ın Biden’a karşı bir takım hamleler yapması pek olası gözükmüyor. Belgelerin ne kadar ciddi olduğunu ise soruşturmalar tamamlandıktan sonra öğreneceğiz.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin