Beyaz Saray'dan 'Gazze' açıklaması. Kalıcı ateşkese karşı çıktılar. 8, 9, 10'a ve ötesine uzatılmasını istemediler

Beyaz Saray, Gazze'de kalıcı ateşkesi desteklemediklerini, ancak 7 günlük 'insani ara'nın 8, 9, 10'a ve ötesine uzatılmasını görmek istediklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Beyaz Saray'dan 'Gazze' açıklaması. Kalıcı ateşkese karşı çıktılar. 8, 9, 10'a ve ötesine uzatılmasını istemediler

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında, İsrail ile Hamas arasında çatışmalara "insani ara" verilmesine ilişkin konuştu. Batı Kudüs'ün girişinde İsraillilere yönelik silahlı saldırı gerçekleştirilmesinin Gazze'deki "insani ara"ya etki edip etmeyeceği sorusuna Kirby, söz konusu şiddet olayının uzlaşmanın uzatılması konusunda herhangi bir etkisinin olacağını düşünmediğini söyledi.

'KALICI ATEŞKESİ DESTEKLEMİYORUZ'

Kirby, Gazze'de kalıcı bir ateşkesi desteklemediklerini ancak 7 günlük "insani ara"nın 8, 9, 10'a ve ötesine uzatılmasını görmek istediklerini kaydetti. Nihayetinde İsrail ve Hamas'ın bu uzlaşmanın uzatılmasına ilişkin parametreler üzerinde anlaşması gerektiğini dile getiren Kirby, ABD'nin "insani ara"nın uzatılması konusunda destek vereceğini aktardı.

Kirby, Gazze halkına daha fazla gıda, su, ilaç ve yakıt ulaştırmak için son bir hafta içinde yapılan sahadaki çalışmaların göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, "insani ara"nın uzatılması için çok çalıştıklarını vurguladı.

Orta Doğu turu kapsamında İsrail'e gelen Blinken, Tel Aviv'de açıklamalar yaptı. Tüm rehinelerin serbest bırakılacağı ana kadar çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Blinken, ateşkesi desteklemediklerini vurguladı.

"ÇALIŞMAYI BIRAKMAYACAĞIZ"

"En büyük amacım arayı uzatmak" diyen Blinken, 7 günlük "insani ara"nın 8, 9, 10'a ve ötesine uzatılmasını görmek istediklerini açıklayarak, kalıcı ateşkesi desteklemediklerini söyledi. Blinken, Tüm rehineler eve dönene kadar çalışmayı bırakmayacağız.

Blinken'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İSRAİL SAVAŞ YASALARINA UYGUN OLARAK DAVRANMALI"

Gazze'ye insani yardımın önemli ölçüde artması için yardımlarımız oldu ancak bu hala yeterli değil. İsrail savaş yasalarına uygun olarak davranmalıdır. İsrail’in kendini savunma hakkını destekliyoruz, İsrail’in kendini nasıl savunduğu da önemli. İsrail kendisini savunurken uluslararası insani hukuka ve savaş hukukuna uygun davranmalı.

"SİVİL KORUMA PLANLARINI UYGULAMALI"

Başbakan Netanyahu ve diğer yetkililere söyledim. İsrail operasyonuna devam etmeden önce Filistin sivil kaybını en aza indirecek insani ve sivil koruma planlarını uygulamalı. Gazze’nin güneyi ve orta kesiminde sivillerin ateşten uzak güvende olabilecekleri yerleri belirlemeli ve hastane, su tesisleri ve enerji tesisleri gibi hayati açıdan kritik altpaya hasar vermemeye dikkat edilmelidir.

"SİVİL ÖLÜMLERİN GÜNEYDE TEKRAR ETMEMESİ KONUSUNDA ABD'NİN GÖRÜŞÜNÜ İLETTİM"

Gazze’nin kuzeyinde gördüğümüz büyüklükte sivil ölümü ve yerlerinden edilmesinin güneyde tekrar etmemesi konusunda ABD’nin görüşünü ilettim. Netanyahu’ya bu konuda gösterilecek irade kadar sonuç almanın da önemli olduğunu söyledim."

Etiketler Gazze ateşkes Filistin
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin