Berlin'de KGK Türk-Alman Medya Buluşması başladı

Küresel Gazeteciler Konseyi’nin Almanya’nın başkenti Berlin’de 8'i yabancı 42 gazeteci ile gerçekleştirdiği Türk-Alman Medya Buluşması, Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ı ziyaretle başladı.

Google Haberlere Abone ol
Berlin'de KGK Türk-Alman Medya Buluşması başladı

Türkiye'nin Almanya Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) üyelerini Berlin’deki T.C. Büyükelçiliği binasında konuk ederek İdlib operasyonu ve yaklaşık on gün önce Almanya’da yaşanan ırkçı saldırılarla ilgili bilgi verdi.

KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim ve beraberindeki heyete açıklamalarda bulunan Büyükelçi Aydın, KGK’nın ziyaretinden duyduğu mutluluğu belirterek konuşmasına iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında bilgi vererek başladı.
Aydın, Almanya’nın Türkiye’nin en eski ve en büyük ortaklarından olduğuna dikkat çekerek, Almanya’nın açık farkla en büyük ticaret ortağımız olduğunu belirtti. Aydın, sözlerine şöyle devam etti:

'BERLİN'DE 10 KİŞİDEN 1'İ TÜRK'

"Yurtdışındaki en büyük Türk topluluğunun bulunduğu ülke olan Almanya, yabancı direkt yatırımlar noktasında en büyük yatırımcı ülkelerden biri. ?Turizm alanında, bugüne kadar Almanya ülkemize en çok ziyaretçi gönderen ülke iken şimdi sırayı Rusya’ya kaptırdı. İki ülke arasında kültürel, bilimsel ve sosyal alanlarda yakın ve yoğun ilişkiler söz konusu. Almanya’da 3,5 milyona yakın Türk kökenli kişi var. Ülkenin farklı bölgelerinden 1960'lı yıllarda yapılan göç anlaşmasının akabinde Türkiye’den Almanya’ya çalışmak üzere birçok kişi geldi. Şu an 5. jenerasyondan bahsedebiliyoruz. Aile birleşimi vs. yollarla Türkiye’den az sayıda göç devam etse de Türkiye’ye kesin dönüş yapan milyonlarca insan da var. Türk nüfusunun çoğu Westphalia eyaletindeyken, Berlin’de 300 bin kadar Türk kökenli kişi yaşıyor. Bu Berlin’deki 10 kişiden birinin ülkemiz kökenli olduğunu gösteriyor. 1961 göç anlaşması ile birlikte, 2. Dünya Savaşı’nda yıkılan ve yakılan Almanya’nın yeniden inşasına katkıda bulunan Türkler Almanya’da yeterince takdir edilmiyor.”

Berlin'de KGK Türk-Alman Medya Buluşması başladı

'30 YILDA 40'A YAKIN TÜRK ÖLDÜRÜLDÜ'

Son günlerde yaşanan ırkçı saldırıları da değerlendiren Aydın, popülizm, aşırı sağın yükselmesi, Türklere ve Müslümanlara karşı artan şiddetli saldırılar içeren aşırı akımların doğduğunu ifade ederek, Türk kökenlilerin eğitim problemlerini yakından takip ettiklerini vurguladı.

Türklere ve yabancılara yönelik ilk saldırıların 1990'larda başladığını ifade eden Aydın "Aşırı sağcı saldırılarda hayatlarını kaybedenler var. Almanya’nın birleşmesinden bu yana geçen 30 yılda 40’a yakın Türk kökenli insan aşırı sağcıların saldırılarına kurban oldu. Yaklaşık on gün önce Hanau'da aşırı sağcı teröristin iki nargile kahvehane ve bir büfeye düzenlediği saldırılarda 4’ü Türk kökenli 9 kişi katledildi. Artan saldırılar karşısında Alman yetkililer daha fazla önlem almaya başladı. Dün Almanya Şansölyesi Angela Merkel Göçmen Kurulu temsilcileriyle toplantı yaptı. Bu konuyla ilgili gelişmeleri önümüzdeki günlerde bizlerle paylaşacak. Ayrıca buradaki ırkçılık, aşırı sağ, İslam düşmanlığı ile ilgilenecek hükümet görevlisinin atanması konusu da gündeme geldi" dedi.

Berlin'de KGK Türk-Alman Medya Buluşması başladı - Resim : 2

'800 BİN TÜRK KÖKENLİ ÖĞRENCİ VAR'

Aydın, Almanya’daki Türk nüfusun eğitim sorunlarına da değinerek, 800 bin kadar Türk kökenli öğrenci olduğuna dikkat çekti. Aydın "Bu genç nüfusa, özellikle Almanya’da bulunan 13 Türk Başkonsolosluğu’ndaki eğitim ataşeleri yardımcı olurken, buna il hizmetleri, çalışma, ticaret ataşeleri ve aile danışmanları da katkıda bulunuyor. En büyük problemleri eğitim problemi. Özellikle okul ve mesleki eğitime ağırlık veriliyor. Anadillerini iyi öğrenmeleri konusunda yoğun çalışmalar var. Veli dernekleri ve ailelerle sıkı ilişkilerimiz var ve eşgüdüm halinde çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

'HENÜZ TATİL REZERVASYONU İPTALİ YOK'

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Büyükelçi Aydın, Berlin’deki ITB Turizm Fuarı’nın iptal edilmesine ilişkin bir soru üzerine, korona virüsü aşısının bir an önce bulunmasını ve vaka sayılarının düşmesini umut ettiğini ifade ederek "Dünya çapında bazı zorluklar yaşanabilir. Çoğu ülke büyük etkinlikleri iptal etmeye başladı. İsviçre’de de bin kişinin üzerindeki etkinlikler iptal ediliyor. Borsada değer kaybeden en büyük şirketlerden biri de Lufthansa. Bunlar turizm bakımından da olumlu göstergeler değil. Ülkemizde bunlara karşı önlemler, planlamalar söz konusu. Henüz tatil rezervasyonlarının iptali yönünde bir bilgi yok. Dünya turizmi, ülke içi turizmi de etkilenecektir tabii ki. Bu konuda belli bir panik var. İnsanlar yoğun olarak alışveriş yapıyor, evlerine yiyecek depoluyorlar. Sağlık, temizlik, hijyen ürünlerinin boşaltıldığını görüyoruz" şeklinde konuştu.

Berlin'de KGK Türk-Alman Medya Buluşması başladı - Resim : 3

'ALMANYA ARTIK TEMKİNLİ VE ÖLÇÜLÜ'

Bir başka soru üzerine İdlib operasyonunu değerlendiren Büyükelçi Aydın, Bahar Kalkanı Harekatı’na Almanya’nın tepkisinin daha önceki üç operasyona göre daha temkinli ve daha ölçülü olduğunu belirtti. Aydın "Alman yetkililer verdiğimiz şehitlerle ilgili taziye mesajları iletiyorlar. Rusya’yı açıkça kınıyorlar ve eleştiriyorlar. Almanya Hükümeti’nin bu tavrını olumlu görebiliriz. İlk defa bir güvenli bölgeden söz ediyorlar ama bu yeterli değil. Eğer müttefiksek orada bir tehdit var. Bu tehdit sadece Türkiye’yi ilgilendirmiyor, bu yüzden birlikte hareket etmemiz lazım. Öncelikle, fiilen uyguladıkları silah ambargosunu kaldırmalarını talep ediyoruz" dedi.

'TÜRKİYE-ALMANYA DOSTLUĞU TARİHTEN GELİYOR'

KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim de yaptığı kısa konuşmada Büyükelçi Aydın’a KGK üyelerini kabul ettiği için teşekkür ederek, Türkiye ile Almanya’nın tarihten gelen dostluğunu vurguladı.

Türk-Alman ilişkileri zaman zaman kesintiye uğrasa da Osmanlı döneminde bile iki ülkenin büyük bir dostlukları ve hukukları olduklarını belirten Dim, geçmişte Kanuni Sultan Süleyman’ın Şarlken’e mektup yazarak, Fransa Kralı François’i serbest bırakmasını isteyecek kadar büyük bir dostlukları olduğunu hatırlattı. Dim, KGK’nın 8'i yabancı 42 gazeteciyle Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunmasının, iki ülke arasındaki ilişkilerin devamı ve gelişimine büyük katkı sunacağına inandığını da söyledi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin