Belgesel için kendini parazitlere teslim etti

BBC televizyonu için bir belgesel hazırlayan doktor, parazitlerin vücuduna yerleşmesine müsaade etti.

Google Haberlere Abone ol
Belgesel için kendini parazitlere teslim etti

BBC televizyonu için bir sağlık belgeseli hazırlayan Dr. Michael Mosley, normal şartlarda tüyleri diken diken eden parazitlerin vücuduna yerleşmesine müsaade ederek haftalarca gözlem altında tuttu.



Dr. Mosley, bağırsaklara musallat olan tenyaların larvalarından yuttu, koluna bir sülük yapıştırdı ve saçlarını bile bile bitlendirmeye uğraştı.



Bilim uğruna parazitlerin vücudunu otel gibi kullanmasına izin veren sunucunun bağırsaklarında haftalarca yaşayıp çoğalan tenya kurtları, araştırmacılar tarafından yakından izlendi.



Mosley'nin dışkı numuneleri, parazitlerin istilasına karşı araştırma yapan doktorlara iletildi.



Deney tahtası



Michael Mosley, BBC belgesellerinde kendisini deneme tahtası olarak kullandırtmasıyla meşhur. Bundan önceki programlarında kameralar önünde ''gerçek serumundan'' almış, halüsinasyonlara yol açan ''sihirli mantarlardan'' yemiş ve son moda 5:2 diyetini uygulayarak ne kadar inceldiğini belgelemişti.



Bu son programında ise, Kenya'da tenyalı sığırlardan elde ettiği larvaları yutan Dr. Mosley, bundan birkaç hafta sonra da hap kadar bir kamerayı midesine indirerek bağırsaklarında olup biteni iPad'inden canlı olarak izledi.



Mosley, kameranın çektiği görüntülerde bağırsaklarının zarına kenetlenmiş, her biri yaklaşık bir metre uzunluğunda üç adet kurt keşfetti.



Bu tenya kurtları bağırsakların içinde 10 metre uzunluğa erişebiliyor. Mosley'nin yuttuğu Taenia saginata adlı tenya insanlara ineklerden yenilen et aracılığıyla bulaşıyor.



Bağırsaklara yerleştikten sonra genellikle varlıklarını belli etmeyen tenyalar, dışkıya karışan yumurtaları vasıtasıyla çevreye yayılma fırsatı buluyor. Haberin devamını okumak için tıklayınız. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin