Belarus-Polonya sınırında yaşanan dram için çağrı yaptı. Avukat Mehmet İhsan Kalkan: Soruşturma başlatılmalıdır

Uzun yıllar uluslararası göç örgütünde mülteci hukuku konusunda görev alan avukat Mehmet İhsan Kalkan, Belarus-Polonya sınırında yaşanan insanlık dramına ilişkin Birleşmiş Milletler ve benzeri kuruluşların sessiz kalmaması gerektiğini belirtti. Kalkan, "Özellikle basına yansıyan ve yaklaşık 240 göçmenin sınırda öldürüldüğüne dair iddiaların kesinlikle araştırılıp dünya kamuoyunun bu noktada aydınlatılması gerekir." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Belarus-Polonya sınırında yaşanan dram için çağrı yaptı. Avukat Mehmet İhsan Kalkan: Soruşturma başlatılmalıdır

Göç örgütünde mülteci hukuku konusunda görev alan avukat Mehmet İhsan Kalkan, “yaşanan insan hakları ihlalleri ve bazı mültecilerin öldürüldüklerine dair iddiaların BM bünyesinde kurulacak bağımsız bir soruşturma ekibi tarafından araştırılması gerek. Dünyanın gözü önünde Belarus / Polonya sınırında yaşanan insanlık dramı ve insan hakları ihlalleri kabul edilemez. Bu sorunun çözümü noktasında insan hakları kriterlerine ve uluslararası hukuka bütün devletlerin uyması gerek." dedi.

Kalkan, "Özellikle basına yansıyan ve yaklaşık 240 göçmenin sınırda öldürüldüğüne dair iddiaların kesinlikle araştırılıp dünya kamuoyunun bu noktada aydınlatılması gerekir. Yapılacak bağımsız soruşturma ile birlikte sorumluların tespit edilerek, uluslararası mahkemelerde yargılanması uluslararası hukukun bir gereğidir. 240 göçmenin öldürüldüğüne dair iddialara ilişkin BM derhal soruşturma açmalıdır. Olayın gerçek boyutları aydınlatılmalı ve bütün yönleriyle açığa çıkarılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

Belarus-Polonya sınırında yaşanan dram için çağrı yaptı. Avukat Mehmet İhsan Kalkan: Soruşturma başlatılmalıdır

Kalkan, ayrıca Global Peace Türkiye temsilcisi olan Kalkan, bahse konu ülkeleri hukuka aykırı geri geri göndermelere son vermeye ve Polonya-Belarus sınırında mahsur kalan gruba acilen yeterli barınma, yiyecek, su, avukatlara erişim ve tıbbi bakım verilmesi gerektiğini söyledi.

İhsan Kalkan, dünyanın bir barışa ihtiyacı olduğunu, bunun için uluslararası hukukun, kuruluşların ve organizasyonların yeniden gözden geçirilmesi, insan hakları ve benzeri ihlallerde daha ağır yaptırımların uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin