Belarus-Polonya hattında gerilim arttı, Polonya lideri Türkiye'yi suçladı: "Yapılanlar hoşumuza gitmiyor"

Polonya Başbakanı Morawiecki, ülkesinin Belarus ile olan sınır hattında yaşanan göçmen akını konusunda Türkiye'yi suçladı. Türkiye'nin Belarus ve Rusya ile senkronize hareket ettiğini söyleyen Morawiecki, "Bu hiç hoşumuza gitmiyor" ifadelerini kullandı

Google Haberlere Abone ol
Belarus-Polonya hattında gerilim arttı, Polonya lideri Türkiye'yi suçladı: "Yapılanlar hoşumuza gitmiyor"

Belarus-Polonya sınırında yaşanan göçmen krizi devam ederken, Varşova yönetiminden Belarus ve Rusya'nın ardından konuyla ilgili Türkiye'yi de suçlayan bir açıklama geldi.

Gerçekgündem'in haberine göre; Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki olağanüstü meclis oturumunda yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin hareketlerinin Rusya ve Belarus ile tamamen senkronize olduğunu görüyoruz. Bu bizi rahatsız ediyor" ifadelerini kullandı.

 Konuşmasında göçmen kriziyle ilgili olarak daha çok Belarus'u suçlayan ve Moskova krizi arka planda yöneten güç olduğunu belirten Polonyalı lider Ankara'yı ise yeterince çaba göstermediği için eleştirdi.

 "Bir iki ay önce, Türkiye bizimle yakında çalışmak istiyor gibi gözüküyordu" diyen Morawiecki, "Yangını söndürmek için sunduğumuz yardım, Türk turizm endüstrisini tanıtmak için sunduğumuz yardım ne yazık ki tek taraflı bir iyiliğe dönüştü. Ve bu hoşumuza gitmiyor. Ve bunu Türk dostlarımıza ifade edeceğiz" şeklinde konuştu.

Haftalardır Belarus-Polonya sınırında dondurucu havada yaşanan göçmen trajedisinin boyutu gün geçtikçe artarken, sınır hattında şu anda 3 binden fazla göçmenin bulunduğu belirtiliyor. Polonya hükümeti ise dün gece sınır hattında artan gerilim nedeniyle, bölgeye 15 bin ek asker sevkiyatı yaptığını duyurmuştu.

TÜRK HAVA YOLLARI TARTIŞMALARIN ODAĞINDA

Polonya hükümetinin göçmen kriziyle ilgili Türkiye'yi suçlayıcı açıklamalarının odak noktasında ise THY'nin İstanbul-Minsk uçuşlarıyla Belarus'a göçmenleri taşıdığı iddiası yer alıyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 'insan kaçakçılığı konusunda faaliyet gösteren üçüncü ülke havayollarını kara listeye almak da dahil ne tip yaptırımlar uygulanacağını' önümüzdeki günlerde değerlendireceklerini açıklamıştı.

Türk Hava Yolları tarafından Salı günü yapılan açıklamada iddiaların temelsiz olduğu belirtilerek, THY'nin 31 Ekim'den sonra haftalık 14 olan uçuş sayısını 10'a düşürdüğünü açıklanmıştı.

AB yetkililerinin konuyla ilgili olarak THY'nin yanı sıra, Rus havayolu şirketi Aeroflot ve FlyDubai'yi de suçladığı biliniyor.

İki NATO müttefiki olan Polonya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler Mayıs ayında, Polonya'nın 24 adet Bayraktar T2 SİHA satın almasıyla boyut atlamıştı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin