Beklenen konferansa Snowden yerine Assange katıldı

Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleşen konferansa Snowden’ın yerine WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange telekonferansla bağlandı.

Google Haberlere Abone ol
Beklenen konferansa Snowden yerine Assange katıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın davetiyle 2-5 Eylül arasında İstanbul’da yapılan Birleşmiş Milletler İnternet Yönetişimi Forumu’na alternatif olarak toplanan ‘bağımsız‘ ‘Internet Ungovernance Forum’a teknik aksaklık nedeniyle bağlanamayan Snowden yazılı bir açıklama yaptı.



Son dakikada yaşanan bir sorun nedeniyle foruma bağlanamadığını söyleyip katılımcılardan özür dileyen Snowden, Türkiye’deki internet sansürüne dikkat çekerek, “Hükümetler kendi vatandaşlarına internet konusunda sansür uyguladıklarında, sadece insan haklarını ihmal etmiyor. Aynı zamanda diğer ülke hükümetlerinin Türkiye’deki iletişim ağlarına daha kolay ulaşmalarını sağlıyor” dedi.



Öte yandan foruma Snowden’ın yerine Amerikalı diplomatların gizli yazışmalarını yayımlayan WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange telekonferansla bağlandı.



“Türkiye’de sansür ve gözetim birarada”



Bianet’ten Elif Akgül’ün haberine göre Assange  sansür konusunda neler düşündüğüyle ilgili soru üzerine şunu söyledi:



“Türkiye’de hapis gazeteciler ve gazeteciliğin suç haline getirilmesi devam eden bir durum. Kürt hareketine ve Ermeni Soykırımı’na ilşikin sansür aynı zamanda gözetimle birlikte işliyor. Arkamda gördüğünüz belgede Danimarka eski Başbakanı Rasmussen, Obama ve Türkiye’nin yozlaşmış ilişkilerini görüyoruz. Bu belgeye göre Danimarka en geniş Kürtçe yayın yapan ROJ TV’nin faaliyetlerini durdurmak için ABD ve Türkiye ile işbirliği yapıyor.



“Son ortaya çıkan Snowden belgelerinde de NSA’in Kürt liderler ile ilgili Türkiye hükümetine bilgi verdiklerini görüyoruz. Bu gözetim askeri hedeflerin seçilmesine ve Roboski’de olduğu gibi sivillerin öldürülmesine yol açıyor. Bunun aynısını Pakistan’da, Afganistan’da ve Yemen’de de gördük. Dahası ABD’nin gözetimini kabul eden Türkiye hükümetinin kendisi de ABD’nin gözetim hedefi haline geliyor. Gözetim teknolojilerinin üretiminde yer alanlarda bu stratejilere hizmet ediyor.”



Assange hala İngiltere’de siyasi sığınmacı olarak yer aldığı Ekvador Konsolosluğu’nda yaşıyor.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin