BDDK'dan kredi koşullarında değişiklik! BDDK'nın değişiklik kararı şirketleri ilgilendiriyor. BDDK'dan kredi kullanımında yeni şartlar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), döviz varlığı 15 milyon TL'yi aşan şirketlere kredi kullanımında yeni şartlar getirdi.

Google Haberlere Abone ol
BDDK'dan kredi koşullarında değişiklik! BDDK'nın değişiklik kararı şirketleri ilgilendiriyor. BDDK'dan kredi kullanımında yeni şartlar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu TL ticari kredilere yeni koşullar açıkladı. Buna göre döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi. 15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10'unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak.

BDDK tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif Döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi.

Uygulama karar tarihinden sonra uygulanmak üzere, aksi yönde bir Kurul kararı alıncaya kadar geçerli olacak.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan muhasebe ve finansal raporlama standartları çerçevesinde konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan şirketler için bu değerlendirmenin konsolide bilançolar üzerinden yapılmasına karar verilmiştir.

Bu kuralın istisnası olarak, ilgili mevzuat uyarınca yabancı para cinsinden kredi kullanması mümkün olmayan şirketlerle sınırlı olmak üzere, bu şirketlerin bankaya kredi başvurusunda bulunduğu tarihten itibaren 3 aylık dönem içinde yabancı para net pozisyon açığı bulunduğunu Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşları tarafından en güncel finansal tabloları üzerinden yapılacak incelemeye göre tespit ettirmeleri ve bu kuruluşlarca onaylanmış belgelerle bankaya başvurmaları şartıyla, bu şirketlere yalnızca başvuru tarihini izleyen 3 aylık dönemdeki, söz konusu tespit edilen pozisyon açığı ile sınırlı olmak üzere TL cinsinden nakdi ticari kredi kullandırılabilmesine karar verildi.

EKONOMİSTLER YORUMLADI

BDDK'nın kararının ardından ekonomistler sosyal medya hesaplarından değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci Cüneyt Akman, ''Dövizini KKM'ye gönül rızasıyla çevirmezsin ha! Bak gör o zaman biz de ne yapıyoruz?" Yahut "Gönlünün rızasıyla madem bana varmadın o zaman ben de seni kaçırırım" Ekonomi yönetiminde bu raddeye geldik m'ola?'' ifadelerini kullandı.

''SORARSANIZ SERMAYE KONTROLÜ YOK''

Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise ''Sorarsanız sermaye kontrolü yok'' değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomist Güldem Atabay'da Gürses ile benzer bir yorumda bulunarak ''Sermaye kontrolü değil dersiniz'' diye yazdı.

''PARAYI SİSTEM DIŞINA ÇIKARIN DEMİŞ OLDULAR'',

Ekonomist İbrahim Aksoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; ''Bugünkü BDDK düzenlemesi TL ticari kredi kullanmak isteyen bazı şirketleri döviz satmak ya da yeni döviz almamak zorunda bırakacağı için dolar/TL 16.75 civarına geriliyor'' ifadelerini kullandı.

Ekonomist İbrahim Turan ise şu değerlendirmede bulundu:

''Nakit döviz varlığı olan şirketler bunu; -vadesi gelecek dış borçlarına karşı, -yapacakları ithalatın ödemeleri için, kur riskini yönetmek için tutuyor. Son kararla bunlara; -gelecekte yapacağınız ithalatı bir an önce erkenden yapın, -parayı sistem dışına çıkarın demiş oldular.''

''ANLAYAN BERİ GELSİN''

Ekonomi yazarı Oğuz Demir de şu yorumlarda bulundu:

''Bir yandan kur korumalı mevduat icat edip tasarruf sahibinin kur riskini üstlenirler... Çözüm olmayınca döner ithalat yapan, dış borcu olan şirketlerin döviz tutarak kur riskinden korunmasını yasaklarlar.. Anlamadım. Anlayamayacağım.. Anlayan beri gelsin.''

Etiketler Kredi BDDK Şirket
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin