BBC: Bir hafta içinde Türkiye'de ne değişti?

BBC'nin, Türkiye muhabiri Mark Lowen, dikkat çeken bir analiz yazısı kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol
BBC: Bir hafta içinde Türkiye'de ne değişti?

Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadeleye aktif bir biçimde katılıp üslerini koalisyon uçaklarına açma kararının yurt dışındaki yankıları sürüyor. "Bir hafta içinde ne değişti?" sorusuna yanıt arayan BBC, "Türkiye IŞİD'e karşı baskınlarının, PKK'ya yönelik baskınlarla birlikte olmasında ısrar etti gibi gözüküyor. Bu meseleleri karmaşıklaştırıyor" görüşünde bulunuyor.



Son haberlerinde Türkiye'nin IŞİD ve PKK'ya yönelik operasyonları ile Türkiye'de meydana gelen gelişmeler ve olaylar ile hükümetin yaptığı son açıklamalara yer veren BBC'nin, Türkiye muhabiri Mark Lowen imzası ile yayınladığı analiz, "Bir hafta içinde Türkiye, IŞİD karşıtı koalisyonun isteksiz bir gözlemcisi olmaktan çıkıp askeri baskınları gerçekleştiren, üslerini açan ve PKK mevzilerini bombalayan bir ülke konumuna geldi. Ne değişti?" satırlarıyla başlıyor.



Türkiye'nin tavır değişikliğinde kısmen aylarca Washington ile Ankara arasında yürütülen müzakerelerin etkili olduğunu anlatan Lowen, "Türk hükümeti, Suriye içinde uçuşa yasak bölgenin uygulanması için bastırıyordu. Washington da Türk sınırına yakın yerleri IŞİD militanlarından arındırmak için ABD ve Türk uçaklarının devriye gezeceği, bir 'tampon bölgenin' kurulmasını kabul ederek bir miktar geri adım attı gibi gözüküyor" diyor. Analizde şu yorum da yapılıyor:



"Ancak Türkiye, IŞİD'e karşı baskınlarının PKK'ya karşı baskınlarla birlikte gerçekleşmesinde ısrar etti gibi gözüküyor. Bu meseleleri karmaşıklaştırıyor çünkü koalisyon, IŞİD'e karşı Kürt güçleriyle birlikte çalışıyor. Bu durum, PKK ile sürdürülen kırılgan ateşkesi sona erdirerek Türkiye'de şiddetin yeniden başlaması korkularını artırabilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir gözü son baharda yapılacak olası seçimde. Erdoğan, milliyetçi oyları çekme umudunda. PKK'ya yönelik sert tutum buna yardımcı olabilir." (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin