BBC: ABD Hükümeti Ankara ile aynı görüşte değil!

BBC'ye göre, ABD'li yetkililer Türkiye'deki gelişmelerle ilgili Türkiye hükümeti ile aynı görüşte değil.

Google Haberlere Abone ol
BBC: ABD Hükümeti Ankara ile aynı görüşte değil!

Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Türkiye uzmanı Henri Barkey, AK Parti'nin "darbe" olarak tanımladığı operasyonun arkasındaki güç olarak Gülen Cemaati'ni göstermesine ABD hükümetinin katılmadığını öne sürdü.



BBC'ye göre, ABD'li yetkililer, kamuoyu önünde Türkiye'deki gelişmelerle ilgili söz söylemekten kaçınıyor ama uyarılarını net bir şekilde kapı ardındaki görüşmelerde Türk muhataplara iletiyorlar. 



Son olarak 17 Aralık'taki "yolsuzluk" operasyonu ile gündeme gelen AKP-Cemaat çekişmesinin ABD'deki yankıları sürüyor. Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Türkiye uzmanı Henri Barkey, AKP'nin "darbe" olarak tanımladığı operasyonun arkasındaki güç olarak Gülen Cemaati'ni göstermesine ABD hükümetinin katılmadığını savunuyor.



BBC'nin, AKP-Cemaat çekişmesinin ABD'deki yankılarına ilişkin haberinde Henri Barkey'in ABD hükümet çevreleriyle yakın ilişkiler içinde olduğu hatırlatılırken, Barkey'in "ABD hükümetinin "hiçbir şekilde darbe söylemine inanmadığını' ifade ettiği" belirtiliyor.



"ABD DIŞİŞLERİ DE "DARBE" KELİMESİNİ KULLANMIYOR"



Haberde ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinin de darbe kelimesini kullanmadığının, bunun yerine olanları "yolsuzluk dosyası" olarak tanımladığının altı çiziliyor.



Barkey ise, "Gülen Hareketinin Türkiye'deki etkisi kabul edilse de, Amerikalıların, 12 yıldır mecliste çoğunluğa sahip olan bir iktidarın, "şimdi kötü giden hemen her şeyin Gülen'e bağlanmasına şaşırdığını'" ekliyor.



"ABD'Lİ YETKİLİLER KAMUOYU ÖNÜNDE TÜRKİYE'DEKİ GELİŞMELERLE İLGİLİ KONUŞMUYOR"



BBC, "geçtiğimiz hafta Washington'un ileri gelen düşünce kuruluşlarının birinde Türkiye ile ilgili kapalı bir toplantı" gerçekleştiğini, toplantıya katılan ABD'li yetkililerin, kamuoyu önünde "Türkiye'deki gelişmelerle ilgili söz söylemekten kaçındıklarını, ama uyarıların net bir şekilde kapı ardındaki görüşmelerde Türk muhataplara iletildiğini" söylediklerine dikkat çekiyor.



"AKP HÜKÜMETİ'NİN ABD ÖZELİNDE CEMAAT'E ZARAR VERMESİ ZOR AMA"



ABD'den bakınca Türkiye dışında ve ABD özelinde, AKP hükümetinin Cemaat yapılanmasına zarar verebilmesi kolay görünmüyor yorumunu yapan BBC, buna karşın "Hareketin özellikle 17 Aralık'tan itibaren yurtiçinde olduğu kadar uluslarası arenada da dini ve sosyal bir Hareketten ziyade siyasi bir iktidarı yerinden etmeye çabalayan bir Hareket gibi görülmeye başlanmasının, Hareket'e imaj açısından ciddi zarar verdiği algısı hakim" iddialarında bulunuyor. BBC şöyle devam ediyor:



Bu algının, siyaset üstü olduğunu ispat için onyıllar boyu gayret vermiş bir Hareketi otoriter rejimlerin hüküm sürdüğü (Orta Asya Cumhuriyetleri gibi) ülkelerde olduğu kadar demokrasi hassasiyeti olan Batı ülkelerinde de öngörülemeyen bir dizi sorunla başbaşa bırakması bekleniyor. (ANKA) 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin