Başöğretmen ve uzman öğretmen maaşı ne kadar? Başöğretmen ve uzman öğretmen nasıl olunur? 2023 güncel öğretmen maaşları

Başöğretmen ve uzman öğretmen maaşı merak ediliyor. Meslekte belirli süreyi tamamlayan ve sınavlarda başarılı olan öğretmenler uzman öğretmen ve başöğretmenliğe terfi ediliyor. Öğretmenler önce uzman, ardından başöğretmen olabiliyor. Peki başöğretmen ve uzman öğretmen maaşı ne kadar? Başöğretmen ve uzman öğretmen nasıl olunur? İşte 2023 güncel öğretmen maaşları.

Google Haberlere Abone ol
Başöğretmen ve uzman öğretmen maaşı ne kadar? Başöğretmen ve uzman öğretmen nasıl olunur? 2023 güncel öğretmen maaşları

Başöğretmen ve uzman öğretmen maaşları sorgulanmaya başladı. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun meclisten geçmesiyle öğretmenlikte 'başöğretmenlik', 'uzman öğretmenlik' ve 'öğretmenlik' olmak üzere 3 kariyer basamağına geçilmişti. 

Meslekte 10 yılını dolduran ve eğitimleri başarıyla tamamlayan öğretmenler önce uzman, sonra başöğretmenliğe terfi edildi ve maaşlarına zam yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başöğretmen ve uzman öğretmen maaşlarını açıklamasının ardından güncel öğretmen maaşları da merak konusu oldu. Peki Başöğretmen ve uzman öğretmen maaşı ne kadar? Baş öğretmen ve uzman öğretmen nasıl olunur? İşte 2023 güncel öğretmen maaşları.

 

UZMAN ÖĞRETMEN VE BAŞÖĞRETMEN NASIL OLUNUR?

Adaylar Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'na katılıyor. Başarılı olanlar öğretmenlik kariyerinde 'uzman öğretmen', 'başöğretmen' unvanıyla yükseliyor. 

Bu sınava katılabilmek için MEB bünyesinde 10 yıl boyunca kadrolu ve MEB'e bağlı özel eğitim kurumlarında çalışmış olmak gerekiyor. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı başvuruları MEB'in internet sitesi üzerinden alınıyor.

Uzman öğretmen olmak için meslekte 10 yılı doldurmuş olmak, eğitimleri başarıyla tamamlamış olmak gerekiyor. Yüksek lisans yapmış öğretmenler sınavdan muaf tutuldu. 

10 yıllık uzman öğretmenler eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı olursa başöğretmen olabiliyor. Doktora yapan öğretmenler bu sınavdan muaf tutuluyor. Meslekte 10 yılı doldurmayan öğretmenler sınava başvuru yapamıyor.

BAŞÖĞRETMEN VE UZMAN ÖĞRETMEN MAAŞI NE KADAR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan başöğretmen maaşının 25 bin TL, uzman öğretmen maaşının ise 22 bin 500 TL olduğunu söyledi. 

1 Kasım 2021 Çarşamba günü düzenlenen Milli Eğitim Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzman ve başöğretmenlik sistemini şu ifadelerle duyurmuştu: "Öğretmenlikle adaylık kaldırma sınavını bir kenara bırakıyoruz. Bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulayarak adaylarımıza destek olacağız.

Öğretmenlikte 10 yılı doldurmuş öğretmenlerimize 'uzman öğretmenlik' getiriyoruz. Eğitimi başarıyla tamamlayan, sınavdan başarıyla geçen öğretmenlerimiz hem derece alacak hem maaşlarında 1000 lira artış olacak.

Yüksek lisan yapmış öğretmenlerimiz sınavdan muaf tutulacak. 10 yıllık uzman öğretmenler eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde 'başöğretmen' unvanıyla görev yapacaklar. Bu öğretmenlerimize ilave derece verecek maaşlarında 2 bin lira artışa gideceğiz Doktora yapmış öğretmenlerimiz bu sınavdan muaf tutulacak."

2023 ÖĞRETMEN MAAŞLARI NE KADAR?

Öğretmen maaşları 15.515 TL'dir. Ocak 2023 zammının ardından mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin ortalama maaşı 12 bin 400 TL'dir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin