Baskılar artıyor, gazeteci 'avı' hız kazanıyor

Son olarak iki El Cezire çalışanının tutuklandığı Mısır'da bir 'gazeteci avı' yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Baskılar artıyor, gazeteci 'avı' hız kazanıyor

Ödüllü Avustralyalı gazeteci Peter Greste ile Mısırlı meslektaşı Muhammed Fehmi Kahire'deki bir cezaevinde tutuklu. El Tahrir adlı bir televizyon kanalı, bu iki El Cezire çalışanının 29 Aralık 2013’te nasıl tutuklandıklarına ilişkin bir video yayınladı.



Tutuklama sonrasında iki gazetecinin bir otel odasında avukatları olmakdan sorgulandıkları görülüyor. Polislerden biri, “Neden yanınızda kameralar vardı?” diye soruyor. Fehmi sakin bir sesle, “Bunların hepsi El Cezire’nin malı, benim kişisel malım değil” diye yanıt veriyor. Fehmi, “Sokakta kayıt yapıyoruz, daha sonra da odada kesimlerini yapıyoruz” diye açıklamaya çalışıyor.



İki El Cezire çalışanı daha sonra otelden götürülüyorlar, daha sonra da bir terör hücresine üye olma suçlamasıyla haklarında dava açılıyor.



Dikkatler El Cezire'de



El Cezire televizyon kuruluşu ile onun Mısır’daki uzantısı olan Mübaşir kanalı, ülkede gazetecilere gözdağı verme kampanyasının odağında bulunuyor. Bu kanalın da aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu toplam 20 çalışanı hakkında önümüzdeki günlerde yargılanmaları bekleniyor.



Gazetecilere ülkede kısa süre önce terör örgütü olarak tanımlanan Müslüman Kardeşler'i destekledikleri ve ulusal güvenliği tehlikeye attıkları suçlaması yöneltiliyor.



Suçlanan gazetecilerin birçoğu El Cezire’de geçici sözleşmelerle çalışan kişiler. Diğerleri ise, ki bunlar arasında şu anda Mısır'dan ayrılmış olan Danimarkalı muhabir Rena Netjes de bulunuyor, El Cezire çalışanları ile söyleşiler yapmış olan gazeteciler.



Geçen yılın sonlarına kadar Kahire’de El Cezire için serbest gazeteci olarak çalışmış olan bir muhabir, Mısır devletinin bağımsız gazeteci avına çıktığını söylüyor. Adının açıklanmasını istemeyen muhabir şunları da ekliyor: “Verilmek istenen mesaj gayet açık: Gelişmelerin değerlendirmesini yapma hakkının sadece devlet televizyonunda olduğu söylenmek isteniyor. Diğer tüm kuruluşlar devlet televizyonunun uygun bulduğu şeyleri yayınlama mecburiyetinde.” Haberin devamını okumak için tıklayınız. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin