"Basının First Lady'si" hayatını kaybetti

Helen Thomas, ABD basınında birçok ilke imza atmıştı.

Google Haberlere Abone ol
"Basının First Lady'si" hayatını kaybetti

ABD’li gazeteci Helen Thomas cumartesi gecesi hayatını kaybetti. 92 yaşındaki Thomas, kadın gazeteciler adına birçok ilke imza attı.



“Basının First Lady’si” ve "Beyaz Saray Basınının Dekanı" olarak anılan Thomas, dokuz ABD başkanını cesur sorularıyla terletti.



Barack Obama, Thomas’ın ölümünün ardından yayınladığı mesajda şunları söyledi:



“Helen, gazetecilikte kadınlar için jenerasyonlar boyunca kapıları açan, bariyerleri yıkan gerçek bir öncüydü. Kennedy döneminden beri tüm Beyaz Saray yönetimlerini haberleştirdi ve bu süre boyunca başkanları, ben de dahil, diken üstünde tutmayı başardı. Helen’i ‘Beyaz Saray Basınının Dekanı’ yapan görev süresinin uzunluğu değil, demokrasinin sağlam sorular sorarak liderleri hesap vermeye zorladığında en iyi şekilde çalıştığına dair inancıydı.”



Helen Thomas kimdir?



Thomas, gazeteciliğe 1943’te fotokopici olarak girdiği Washington Daily News gazetesinde kısa sürede muhabirliğe yükseldi ve United Press’e (UP) katıldı. Beyaz Saray’ın ilk kadın muhabiri oldu. Thomas, kadın gazetecilerinin haber konularının aşçılık, moda ve “kadın ilgi alanları” olduğuna dair ayrımcı önyargıların kırılmasında ve engellerin aşılmasında önemli bir rol oynadı.



1960’da John F. Keneddy hükümeti ve Beyaz Saray’ın günlük basın toplantılarını haberleştirmeye başlayan Thomas, 1962’de Beyaz Saray’ın senelik basın yemeklerine kadın gazetecilerin de katılmasına izin verilmesi için devlet başkanı Kennedy’yi ikna etti.



Thomas 1970’de UPI’ın Beyaz Saray temsilcisi oldu. Başkan Nixon’ın 1972’de Çin gezisine katılan tek kadın gazeteciydi. 1974’te de UPI’ın Beyaz Saray ofisinin başına geçen Thomas, kariyeri boyunca kadın gazeteciler için bariyerleri yıkmaya devam etti.



1975’te, meşhur basın kulübü Gridiron Club’ün ilk kadın üyesi, daha sonra kulübün ilk kadın başkanı oldu. 1975-76’da Beyaz Saray Temsilcileri Derneği’nin başkanlığını yaptı, yine derneğin ilk kadın başkanıydı.



Kadınlar için kazanımlarının yanısıra Thomas, gazetecilikte de ilklere imza attı. Beyaz Saray basın odasında ona özel koltuğu olan ilk gazeteci oldu.



Thomas, 2006'da Başkan George Bush'a basın toplantısında şu soruyu yöneltmişti: "Irak'ı işgal ederek binlerce Iraklının ve Amerikalının ölümüne, birçoğunun da yaralanmasına neden oldunuz. Savaşa girme nedenlerinizin hiçbirinin gerçek olmadığı anlaşıldı. Peki, gerçekten, neden savaş istediniz?" Başkan Bush da Thomas'ın sorusunu, "Sorunuza ve yaşam boyu gazetecilik yapmış olmanıza saygı gösteriyorum ama kusura bakmayın Helen, savaş istemiş olmamı varsaymanız çok yanlış".



Obama ile aynı gün doğan Helen Thomas, 2009 senesinde büyük bir sürpriz ile karşılaşmış ve Obama konferans salonuna elinde bir doğum günü pastası ile girerek pastayı kendisine üfletmişti.



Mavi Marmara olaylarının ardından Thomas’ın internette dolaşmaya başlayan bir videoda “İsraillilerin Filistin'den ayrılarak, Almanya, Polonya ve ABD'ye dönmeleri gerektiğini” söylemesi tepkilere neden oldu. Özür mesajında “Bu sözler, Ortadoğu’ya barışın tüm partiler karşılıklı saygı ve toleransı tanıdığı zaman geleceğine dair inancımı yansıtmıyor” dedi ve bir hafta sonra emekli oldu.



BİA Haber Merkezi


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin