Basın toplantısına baskın: 30 gözaltı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde askerler, 'Filimbi' adlı halk hareketinin basın toplantısını bastı.

Google Haberlere Abone ol
Basın toplantısına baskın: 30 gözaltı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 'Filimbi' adlı halk hareketinin basın toplantısını askerler basarak yabancı gazeteciler ve bir Amerikalı diplomatın da aralarında bulunduğu 30'a yakın kişiyi gözaltına aldı.



Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'da Afrikalı muhalifler, yabancı gazeteciler ve bir Amerikalı diplomatın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildirildi.



Adının açıklamasını istemeyen Demokratik Kongolu bir muhalif eylemci, Devlet Başkanı Joseph Kabila'ya karşı kurulan 'Filimbi' adlı halk hareketinin kuruluşu dolayısıyla düzenlenen basın toplantısını askerlerin bastığını belirtti.



Gözaltına alınan 30'a yakın kişi arasında Senegalli ve Burkina Fasolu muhaliflerin yanı sıra Amerikalı bir diplomat, Fransız, İngiliz ve Belçikalı gazetecilerin de bulunduğunu belirten eylemci, yetkililerden meslektaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi, aksi halde halkı sokağa dökülme çağrısında bulunacaklarını vurguladı.

Öte yandan Demokratik Kongo hükümetinin sözcüsü Lambert Mende, Devlet Başkanı Kabila'nın yeniden iktidara gelmek için anayasa değişikliğine gitme planlarına karşı çıkanların sayısını artırmak için kurulan hareketin basın toplantısında gözaltına alınan Amerikalı diplomatın sorgulandıktan sonra serbest bırakıldığını söyledi ancak diplomatın ismini açıklamadı.



Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Devlet Başkanı Kabila'nın yeniden iktidara gelmesi için anayasa değişikliğine gitme planlarına karşı çıkanlar ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda ocakta 42 kişi ölmüştü.



Muhalifler, devlet başkanlığı ve genel seçimler için nüfus sayımı şartı koşan yasa tasarısını protesto etmişti.



Senato, 23 Ocak'ta, seçimlere ilişkin yasa tasarısını muhalefetin istediği şekilde "nüfus sayımı şartı" ifadesini kaldırarak kabul etmişti.



Senatoda kabul edilen tasarıyla, muhalefetin talep ettiği gibi nüfus sayımı ile seçmen listesinin yenilenmesi şartları olmadan 26 Kasım 2016'da genel ve devlet başkanlığı seçimleri yapılabilecek.



Tasarısının yürürlüğe girmesi için meclis tarafından onaylanması gerekiyor.



Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, tasarının 2001'de iktidara gelen Kabila'nın 3. kez devlet başkanlığı yapmasını sağlamak amacıyla sunulduğunu savunuyordu. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin