Basın Konseyi'nden Özgür Gündem'in kapatılması hakkında açıklama!

Basın Konseyi Özgür Gündem'in kapatılmasına ilişkin 'Kaygı duyuyoruz' ifadesini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Basın Konseyi'nden Özgür Gündem'in kapatılması hakkında açıklama!

Özgür Gündem gazetesi, PKK'nın propagandasını yaptığı gerekçesiyle, İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kapatıldı.



Özgür Gündem'in geçiçi olarak kapatılma kararı sonrası gazetecilik meslek örgütlerinden Basın Konseyi açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:



"15 Temmuz darbe girişimi sonrasında çok sayıda gazetecinin gözaltına alınması, tutuklanması ve son olarak Özgür Gündem Gazetesi’nin de geçici olarak kapatılması gibi kararlar, yeni hak ihlallerine yol açmaktadır. Bu gelişmeler, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü açısından kırılmaya neden olmaktadır.



Haberinden ötürü bir süredir gözaltında tutulan muhabir Arda Akın’ın dün akşam tutuklanması gibi, tek işi ve işlevi gazetecilik olanların  yargılandığı durumlar yaşanmaktadır. 



Aynı zamanda, yaptığı haberi için  gözaltında tutulan TV haber editörü Ercan Gün'ün de 20 gündür sorgulamasının devam ettiğini görmekteyiz.



 Doğrudan suça bulaşmamış ve işi gazetecilik olanların çağdaş demokrasilerde olduğu gibi herhangi bir hukuksal takibe uğramaması gerekir.  Basın mensuplarının  özgür gazetecilik yapmaları yasaların teminatındadır.



Kaldı ki bu  süreçte, sorgulanan gazetecilere ısrarla haber kaynaklarını açıklamalarının istenmesi de kabul edilemez.



Sosyal medyada atılan tweetlerin de suç unsuru olarak gösterilmesini hayretle karşılamaktayız.



Tüm bunların sonunda, gazetecilerin ''örgüte bilerek, isteyerek yardım etme'' suçuyla tutuklandıklarını görmekteyiz.



Haberleri, olayları ilk duyuran muhabirlerin  örgütlerle irtibatlandırılarak suçlanmalarının, gözaltına alınan gazetecilerin giysilerinin bile kriminal incelemeye alınmasının, haber kaynaklarının açıklanması için baskı altında tutulmalarının bugüne dek alışılagelmiş uygulama olmadığını hatırlatıyoruz.



Terör örgütlerine bilerek, isteyerek yardımda bulundukları iddiasıyla gözaltına alınan ya da tutuklanan gazetecilerin sayısının  her gün artmasından endişeliyiz.  Basın özgürlüğünün bu ortamda yaşatılmasından derin kaygı duyuyoruz. "


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin