Basın dünyasının acı kaybı! Çetin Altan hayatını kaybetti

Usta gazeteci Çetin Altan vefat etti.

Google Haberlere Abone ol
Basın dünyasının acı kaybı! Çetin Altan hayatını kaybetti

Usta gazeteci Çetin Altan 88  yaşında hayatını kaybetti.



Gazeteci ve yazar Ahmet Altan ve akademisyen Mehmet Altan'ın babası olan Çetin Altan geçtiğimiz aylarda hastaneye kaldırılmıştı.



Son olarak Milliyet okuruyla buluşan Çetin Altan, dünyda en çok köşe yazısı yayınlanan gazetecilerden biriydi.



Cetin Altan'ın cenazesi cuma günü Teşvikiye camisinden kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu mezarlığına defnedilecek.



Çetin Altan kimdir?



22 Haziran 1927 taihinde doğan Çetin Altan . Galatasaray Lisesi'ni, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 



1943-1944'de Çınaraltı, Varlık, İstanbul ve Kaynak'da şiirleri ve düz yazıları çıktı. İlk kitabı Üçüncü Mevki 1946'da yayınlandı. Ulus gazetesinde muhabir olarak başladığı gazeteciliğe Hür Ses'de fıkra yazarlığı ile devam etti. Daha sonra Halkçı, Tan, Akşam, Milliyet, Yeni Ortam, Hürriyet, Güneş gazetelerinde ve Çarşaf dergisinde köşe yazıları yazdı. 1959 yılında Abdi İpekçi'nin teklifi üzerine Peyami Safa'nın (1899 - 1961) yerine Milliyet gazetesinde yazmaya başladı. Daha sonra Devrim, Akşam, Hürriyet, Güneş, Sabah, Milliyet gazetelerinde köşe yazıları yazdı.



Çetin Altan 1965-1969 arasında Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekilliği yaptı. Önce dokunulmazlığı kaldırılan, sonra da iade edilen ilk milletvekilidir. Yine aynı dönemde, 1968 yılında meclisteki bir konuşması sırasında başlayan tartışma Nazım Hikmet'e kadar sıçramış ve başta o dönemin Adalet Partisi milletvekili Cavit Şadi Pehlivanoğlu ve Hamit Fendoğlu olmak üzere Adalet Partisi milletvekilleri ile karıştığı kavga ile çokça gündeme geldi. Bu dönemdeki anılarını 'Ben Milletvekiliyken' adıyla kitaplaştırdı.



1960'lı ve 1970'li yıllardaki köşeyazıları, Taş, Sömürücülerle Savaş, Suçlanan Yazılar, 'Kahrolsun Komünizm' Diye Diye, Onlar Uyanırken, Kopuk Kopuk, Geçip Giderken, Gölgelerin Gölgesi, Şeytanın Aynaları, Bir Yumak İnsan (1978 Türk Dil Kurumu Ödülü), Nar Çekirdekleri adlı kitaplarda toplandı. 9 Mart 1971 darbe teşebbüsünü destekleyen 'Devrim' gazetesi mensubu olduğu gerekçesiyle, bu 'Millî Demokratik Devrim' darbesi planlarına karşı çıkan zamanın 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün tarafından tutuklanarak sorguya çekildi.



Altan'ın Büyük Gözaltı (1973 Orhan Kemal Ödülü), Bir Avuç Gökyüzü, Viski ve Küçük Bahçe olmak üzere 4 romanı bulunuyor. Dördü de Fransızcaya çevrilen bu eserlerden Büyük Gözaltı İsveçce, Yunanca, Bulgarca ve İspanyolca; Bir Avuç Gökyüzü ise İspanyolca ve Rumence dillerinde yayınlandı. Büyük Gözaltı Fransız liselerinde seçmeli ders kitabı olarak okutuldu.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin