Başbakan bu telefonu kullanacak, çünkü...

Blackberry’nin telefon ve şifreleme sistemlerinin kaynak kodlarını Almanya Federal Enformasyon Teknolojileri Güvenliği Dairesi ile paylaşmayı kabul ettiği bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan bu telefonu kullanacak, çünkü...

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve hükümet üyeleri tarafından kullanılan şifreli cep telefonlarının Kanadalı firma Blackberry bünyesinde üretilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.



Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, bugüne kadar hükümet tarafından kullanılan akıllı telefonların şifreleme sistemlerini üreten Alman Secusmart şirketinin Blackberry tarafından satın alınmasına itiraz eden hükümet, aylar süren görüşmeler sonunda Kanadalı firmayla anlaştı.



Blackberry’nin, Alman hükümeti için üretilecek telefon ve şifreleme sistemlerinin kaynak kodlarını Almanya Federal Enformasyon Teknolojileri Güvenliği Dairesi ile paylaşmayı kabul ettiği belirtildi. Blackberry’nin ayrıca, firmanın “hassas bilgileri yabancı istihbarat servisleriyle paylaşma yükümlülüğünde” olmadığını kabul eden bir sözleşmeyi de imzaladığı kaydedildi.



Blackberry, Düsseldorf merkezli Secusmart firmasını satın alma konusunda görüşmeleri yaz aylarında sonuçlandırmış ancak Alman hükümeti ulusal güvenlik gerekçesiyle bu satışa karşı çıkmıştı.



Almanya’dan yeni önlemler



Almanya hükümeti, Başbakan Angela Merkel’in kişisel cep telefonunun uzun yıllar boyunca Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından dinlendiğinin geçen yıl ortaya çıkmasının ardından dijital dinlemelere karşı yeni önlemler almıştı.



Bu önlemler kapsamında, nisan ayından bu yana kamu ihalelerine girecek yabancı bilişim şirketlerinden “hassas bilgileri yabancı istihbarat servisleriyle paylaşma yükümlülüğünde olmadıkları” taahhüdünü verdikleri bir sözleşme imzalamaları isteniyor.



Kanada-ABD işbirliği



NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden tarafından sızdırılan çok gizli NSA belgeleri, ABD merkezli büyük bilişim, internet şirketleri ve e-posta sağlayıcılarının NSA ile işbirliği yaptıklarını ve kullanıcıların bilgilerini paylaştıklarını ortaya çıkarmıştı.



Blackberry’nin merkezinin bulunduğu Kanada, ABD ile en sıkı istihbarat işbirliğine sahip beş ülke arasında bulunuyor. Gizli NSA belgelerinde yer alan bilgilere göre, ABD’nin istihbarat alanında ittifak kurduğu “Beş Gözler” olarak adlandırılan ülkeler arasında İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda da bulunuyor.  (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin