Barış Yarkadaş'tan önemli iddia.... Muhalif gazetelere yeni engel geliyor

Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi ile belediyelerin yerel ve ulusal gazetelere ilan vermesinin önüne geçilirken, bu karar özellikle yerel basını çok zor duruma düşürdü. Bunu köşesinde dile getiren Korkusuz gazetesi yazarı Barış Yarkadaş, muhalif gazetelere yeni engel getirecek olan bir düzenlemenin TBMM'ye getirileceğini iddia etti: Vergi Kanunu’nda değişiklik yaptırılarak, 36 bin TL’ye kadar olan tebligatlara ilişkin ilanlar gazetede yayımlanmayacak.

Google Haberlere Abone ol
Barış Yarkadaş'tan önemli iddia.... Muhalif gazetelere yeni engel geliyor

BARIŞ YARKADAŞ'IN YAZISI

Muhalif gazetelere yeni engel

Dün bu köşede Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi’nin belediye başkanlarının yerel ve ulusal gazetelere ilan vermesinin önünü tıkadığını, bu yüzden birçok yerel gazetenin can çekiştiğini yazmıştım. Yazımın ardından Türkiye’nin dört bir yanından arayan yerel gazete sahipleri “Son nefesimizi vermek üzereyiz” dedi. Tabii sadece gazete sahipleri değil, internet haber siteleri de aynı dertten muzdarip… Onlar da Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi’nin kendilerini vurduğunu ve ayakta kalmakta zorluk çektiklerini belirttiler.

YENİ PLAN

İktidar, özellikle muhalif medyanın can damarlarını kesmekte kararlı… Tasarruf genelgesi yetmemiş olacak ki; birkaç gün içinde TBMM’ye yeni bir teklif daha getirmeye ve muhalif medyanın en önemli gelir kalemlerinden birini daha yok etmeye hazırlanıyorlar. AKP iktidarı, Vergi Kanunu’nda değişiklik yaptırtarak, 36 bin TL’ye kadar olan tebligatlara ilişkin ilanların artık gazetelerde yayımlanmasının önünü kesmeye hazırlanıyor.

HEDEF BELLİ

Bu teklif kanunlaştığı takdirde, başta SÖZCÜ ile KORKUSUZ olmak üzere, Birgün, Evrensel, Cumhuriyet, Yeniçağ, Karar ve Milli Gazete’nin resmi ilan geliri azalacak. İktidar, sadece gazetecilik yaparak ayakta kalan bu kurumların en önemli gelirlerinden birini kesmiş olacak.

Yandaş medya için hava hoş; onların arkasında zaten iktidar var. Patronları aldıkları ihalelerin yüzde birini bile medyaya aktarsa, yollarına rahatlıkla devam edebilirler. Bu bağlamda, görev artık gazetelerin okurlarına düşüyor. Bağımsız yayın organlarını ayakta tutmak için, gazetelerine sahip çıkmaları gerekiyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin