Barış Yarkadaş bombayı patlattı! Yüzde 7 barajının altından 'laikliğin kaldırılması' çıktı

Gazeteci Barış Yarkadaş'tan çok konuşulacak bir iddia geldi. AK Parti'nin yeni anayasa yapmak istediğini belirten Yarkadaş, AK parti kulislerinden aldığı bilgiyi paylaştı. Yarkadaş'a göre AK Parti'nin yeni anayasa taslağında  “milli egemenliğe ve laik cumhuriyet ilkelerine aykırı hareket etmek” parti kapatma gerekçeleri arasından çıkarılıyor. Planı 'tehlikeli' olarak yorumlayan Yarkadaş, Barajın yüzde 7’ye indirilmek istenmesinin bir sebebini de buna bağladı ve muhalefet partilerini uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Barış Yarkadaş bombayı patlattı! Yüzde 7 barajının altından 'laikliğin kaldırılması' çıktı

Barış Yarkadaş'ın Korkusuz gazetesindeki yazısı şöyle:

AKP iktidarı, çekirdek oylarını korumaya ve kafasındaki Türkiye projesini hayata geçirmeye çalıştıkça, laikliği daha çok hedefe oturtuyor. Bunu da adeta AKP’nin bir organı haline gelmiş olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nı öne çıkararak yapıyor. Sizin de gördüğünüz üzere, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında askerlerin önüne geçip dua ediyor, Yargıtay binasının açılışına katılıyor, olur olmaz her konuda konuşuyor ve adeta bir şeyhülislam gibi davranıyor.

HEDEF LAİKLİK

AKP’nin yukarıda özetlediğim tüm eylemleri Türkiye Cumhuriyeti anayasasının 2. maddesinde yer alan ‘laiklik’ ilkesinin ortadan kaldırılmasıdır. AKP de yaptığının farkında olduğu için, ortaya koyduğu tüm eylemleri parti kapatma gerekçeleri arasından çıkarmak istiyor. Çünkü yaptıklarının hesabını vermek istemiyor.

Peki AKP bunu nasıl yapacak? AKP’nin planı ne?

Bildiğiniz üzere AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir süredir ‘Yeni Anayasa’dan söz etmeye başladı. Erdoğan, TBMM açıldığında yeni anayasanın gündeme geleceğini söyledi.

KAVRAMI DÜZELTELİM

Önce bir yanlışı düzeltelim: Mevcut parlamento yeni anayasa yapamaz… Sadece anayasada değişiklik yapabilir. “Yeni Anayasa” Kurucu Meclis tarafından ihdas edilir. Mevcut parlamento, anayasada değişiklik yapabilme yetkisine sahiptir.

Muhalefetin de özensiz bir biçimde kullandığı “Yeni Anayasa” kavramını düzelttikten sonra, yapılmak istenen değişikliğe ve AKP’nin neden ısrarla “Yeni Anayasa” istediğine bakalım.

TEHLİKELİ PLAN

AKP kulislerinde konuşulanlara göre, yeni taslakta, “milli egemenliğe ve laik cumhuriyet ilkelerine aykırı hareket etmek” parti kapatma gerekçeleri arasından çıkarılıyor.

Sizin de gördüğünüz üzere, Ekim ayında tartışmaya açılması beklenen taslakta, “milli egemenliğe aykırı hareket etmek” de artık parti kapatma gerekçesi olmayacak. İnsan bunu duyduğunda, “AKP acaba hangi devletlerle ne tür sözleşmeler yaptı da bu maddeyi anayasadan çıkarmak istiyor?” sorusunu soruyor.

YÜZDE 7 TUZAĞI

Barajın yüzde 7’ye indirilmek istenmesinin gerekçelerinden biri  AKP’nin bu anayasa değişikliği taslağını muhalefete de kabul ettirmek istemesidir. AKP ve MHP muhalefeti ‘’yüzde 7 barajı’’ üzerinden masaya oturtmak ve kafalarındaki anayasaya da meşruiyet sağlamak istiyor. Başta CHP olmak üzere, İYİ Parti, HDP, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek, Memleket ve Deva Partisi bu tuzağa düşmemelidir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin