Barış sürecinde 'görevleri' ne olacak? Guardian köy korucularını haber yaptı

Türkiye'de "çözüm süreci" ilerlerken gelecekleri konusunda soru işaretleri bulunan köy korucuları, İngiliz The Guardian gazetesinin geniş bir haberine konu oldu.

Google Haberlere Abone ol
Barış sürecinde 'görevleri' ne olacak? Guardian köy korucularını haber yaptı

"Kürt korucuları, Türkiye ile PKK barış yapacağı zaman işleri ve canlarının ne olacağından kaygılı" başlığını kullanan gazete, "barış süreci" devam ederken köy korucuları sisteminin en büyük meselelerden bir olarak görüldüğünü yazdı. 

Guardian gazetesi, Hakkari ilinde karlı dağlara bakan bir tepede görev yapan köy korucularından birinin "Barış sürecine ilişkin iyimseriz ama bizim halimiz ne olacak konusunda kaygılıyız" sözleriyle girdiği Constanze Letsch imzalı haberinde "kırılgan" olarak nitelediği Ankara ile PKK arasındaki "barış süreci" devam ederken Türkiye'de 30 yıl kadar önce oluşturulan köy korucuları sisteminin en büyük meselelerden bir olarak görüldüğünü kaydetti. 



Haberde 50 bin köy korucusunun hükümetten maaş alarak görev yaptığına, bu sayının yarısına kadar da maaş almadan gönüllü çalıştığını belirten gazete, "Birçokları, geçinme kaynağını kaybetmeden korkuyor. Bazıları da, dağılıp silahsızlandırılmaları halinde izleyebilecek intikamdan söz ediyor" diye yazdı. 



Guardian, korucuların önemli bir bölümünün ekonomik nedenlerden dolayı bu işe girdikleri yönündeki savlarını da yansıttığı haberinde Nisan ayında BDP'nin sisteminin feshedilmesini önerdiğini ancak şimdiye kadar hükümetin konuyu ele almadığını kaydetti. 



-"BİRÇOĞU, HAİN, FIRSATÇI VE DÜŞMAN OLARAK GÖRÜLÜYOR"-



Korucuların ayda 820 lira kadar maaş aldıklarını, sadece sınırlı sağlık hizmetlerinden yararlandıklarını yazan Guardian "Birçoğunun Kürt oldukları için hain, fırsatçı ve Türk güvenlik güçlerinden beter bir düşman" olarak görüldüğüne, bazılarının da insan hakları ihlallerinden suçlandığına dikkat çekti. 



Bu arada, 5 binden fazla koruycunun da PKK'ya yardım ettikleri gerekçesiyle haklarında davalar açıldığını anlatan gazete, resmi verilere göre de 1985 yılından bu yana 2 bin köy korucusunun öldürüldüğüne de işaret etti. 



-"AÇ BİR ADAM BİR PKK'LI'DAN DAHA TEHLİKELİ"-



Haber, köy korucularının teröre karşı operasyonlarda yer almanın yanısıra "sık sık kendi konumlarını istismar ederek boşaltılan arazileri işgal ettikleri" görüşüne de yer verildikten sonra Hakkari'deki köy korucularının şimdi en önemli hedefin kalıcı bir barış olduğu görüşünü paylaştıklarını ancak haklarının görmezlikten gelinmemesi gerektiğini söylediklerini belirtti. Guardian, haberine, bir köy korucusunun şu sözleri ile son verdi: 



"Biz hem Kürt hem köy korucuları olarak bu barış için yüksek bir maliyet ödedik. O kadar yıldan sonra bizler de barış sürecinin bir parçası olmalıyız. Hükümet, bizi görmezlikten gelemez. Aç bir adamın herhangi bir PKK savaşçısından yüz kez daha tehlikeli olduğunu anlamalılar." ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin