Barack Obama'dan Mandela'ya veda!

ABD Başkanı Barack Obama, Nelson Mandela için yapılan anma törenine katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Barack Obama'dan Mandela'ya veda!

FNB stadyumunda düzenlenen ve aralarında birçok ülkeden devlet başkanları ve üst düzey yetkililerin olduğu on binlerce kişiye hitaben, Mandela’yı anlatan bir konuşma yapan Barack Obama, şunları söyledi:



“Birinin ardından konuşma yapmak zordur. O kişinin hayatıyla ilgili sadece gerçekleri, önemli tarihleri değil, fakat o kişinin esas gerçeğini, yani sevinçlerini, üzüntülerini, tefekküre daldığı anları ve ruhunu aydınlatan eşsiz niteliklerini kelimelere dökmek zordur. Tarihe geçmiş bu dev isim için, bir ulusu adaletin yörüngesine taşımış ve bu süreçte dünyadaki milyarlarca insana esin kaynağı olmuş birini anlatırken, bu daha da zordur. Mandela, 1. Dünya Savaşı sırasında, siyasi gücün merkezinden uzakta doğdu ve çobanlık yaparak ve mensubu olduğu Tembu kabilesinin büyükleri tarafından eğitilerek büyüdü. Madiba, sonunda 20. yüzyılın son büyük kurtarıcısı oldu. Gandi gibi, başlangıçta başarı şansı çok düşük olan bir direniş hareketine önderlik etti.”



Obama, “Güney Afrika halkı ve dünyanın her yanındaki insanlar Madiba için yas tutuyor. Şimdi iç dünyamıza bakmanın zamanıdır. Onun hayatından aldığımız dersleri hayatımızda ne kadar uyguladığımızı kendimize sormalıyız. Bu soruyu bir insan ve bir başkan olarak ben de kendime sordum. Hem Güney Afrika, hem ABD yüzyıllar süren bir ırkçı ayrımın üstesinden gelmeyi başardı. Bu, adlarını bildiğimiz ve bilmediğimiz insanların fedakarlıkları sayesinde gerçekleşti. Michelle ve ben de bu fedakarlıklardan yararlananlardanız. Ancak Amerika’da ve Güney Afrika’da ve dünyadaki bütün ülkelerde, kat ettiğimiz mesafenin, işimizin henüz bitmediği gerçeğini gölgelemesine izin veremeyiz” dedi.



Mandela gibi, ülkesinin ilk siyahi başkanı olan Obama, Güney Afrikalı liderin ölümünden sonra yaptığı konuşmasında, siyaset hayatına girerken Mandela’dan ilham aldığını söylemişti.



Anma töreninde ayrıca bir ilk yaşandı. Obama, ABD Başkanı sıfatıyla Küba Devlet Başkanı Raul Castro’yla tokalaştı. ABD-Küba ilişkileri Raul Castro’nun ağabeyi Fidel Castro’nun 1959 yılında yönetimi ele geçirmesinden beri askıda. Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton da, Raul Castro’nun selefi Fidel Castro ile 2000 yılında bir Birleşmiş Milletler zirvesinde el sıkışmış, fakat bu tokalaşma görüntülenmemişti.



Geçtiğimiz hafta uzun süre mücadele ettiği akciğer enfeksiyonuna yenik düşen Güney Afrika eski cumhurbaşkanı Nelson Mandela için düzenlenen törene, sağanak yağmura rağmen yoğun bir katılım oldu.



Törende Obama’nın yanı sıra, aralarında Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef, Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun da bulunduğu birçok lider konuşma yaptı.



Mandela, Pazar günü yapılacak cenaze töreninden sonra doğduğu köy olan Kunu’da toprağa verilecek. (İHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin