Balyoz Davasında karara imza atan yüksek yargıçlar yargılanıyor. Sanık “kanaatimi kullandım” dedi

Balyoz davasında yargılanan bazı sanıklar hakkında FETÖ terör örgütü talimatıyla karar verdikleri iddia edilen 5 eski Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyesinin "görevi kötüye kullanma" suçundan Yüce Divan'da yargılandığı davaya devam edildi.

Google Haberlere Abone ol
Balyoz Davasında karara imza atan yüksek yargıçlar yargılanıyor. Sanık “kanaatimi kullandım” dedi

Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda görülen duruşmada, FETÖ üyeliğinden tutuklu sanık Hamza Yaman ile tutuksuz sanıklar Ekrem Ertuğrul ve Abdurrahman Kavun duruşma salonunda hazır bulundu. Başka suçtan tutuklu sanık Ahmet Toker de bulunduğu cezaevinden video konferans yöntemiyle bağlantı kurulurken firari sanık Fikriye Şentürk'ün henüz yakalanamadığı bildirildi.

“DAVA USULE UYGUN DEĞİL” DEDİ

Sanık Toker, davanın Yüce Divan'a usule uygun şekilde getirilmediğini ileri sürdü ve bunun Yargıtay Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu'na aykırı olduğunu iddia etti. Balyoz davasında yargılanan bazı sanıkların, düzenlenen seminerdeki konuşmalarını kabul ettiğini belirten Toker, Yargıtay 9. Dairesi olarak onama kararını dosya içeriğine göre aldıklarını ileri sürdü.

Kararlarında, seminere katılanların hepsinin hukuki sorumluluk altında olmayacağının belirtildiğini aktaran Toker, bazı katılımcıların ise hükümeti devirme maksadıyla "gizli ittifak" ve "suç için anlaşma suçunu" işlediğinin kabul edildiğini, bunun daha sonra dosyayı inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesinin kararında da yer aldığını dile getirdi. Yaklaşık 9 yıl önce verdikleri kararda yargısal takdir hakkını kullandığını söyleyen Toker, bugün de aynı düşüncede olduğunu ifade etti. Toker, beraatine karar verilmesini istedi.

“KANAATİMİ KULLANDIM”

Savunma yapan sanık Yaman da Balyoz davasında verdikleri kararla Türk Silahlı Kuvvetlerindeki terfi sırasının değiştiği iddiasının dosyayı inceledikleri tarih itibarıyla söz konusu olamayacağını ileri sürdü. Balyoz davasının temyiz incelemesinde hukuki kanaatlerini kullandıklarını söyleyen Yaman, kararın bozulmasının ardından tekrar yargılanıp beraatlerine hükmedilen bazı sanıklar hakkındaki hükmün Yargıtay 16. Ceza Dairesince bozulduğunu anımsattı. Yaman, Balyoz davasının temyiz incelemesinde özel bir usul uygulamadıklarını savundu.

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Yaman'ın savunmasına gelecek celse devam edilmesine ve davanın 25 Mayıs 2023'e bırakılmasına hükmetti.

4'Ü CEZA ALDI, BİRİ FİRARİ

Darbe girişimi sonrası ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde yargılanan Dairenin eski başkanı Ekrem Ertuğrul'a, "örgüt hiyerarşisine dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım" suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti.

"FETÖ üyeliği" suçundan yargılanan eski yüksek yargıçlar Hamza Yaman 11 yıl, Ahmet Toker 14 yıl 3 ay, Abdurrahman Kavun ise 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmış, Fikriye Şentürk ise hakkındaki yakalama kararına rağmen bulunamamıştı.

Anayasa Mahkemesi, yüksek yargıçları, Anayasa'nın 148. maddesine göre, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı, "görevi kötüye kullanma" suçundan Yüce Divan sıfatıyla yargılıyor.

 

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin