Bakan Yılmaz Tunç'tan TV100'e özel demeç. Yargıtay-Anayasa Mahkemesi krizine çarpıcı örnek: Terör örgütü elebaşlarından bir tanesi aday gösterilse... Bakan Tunç'tan muhalefete çağrı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TV100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel'e konuştu. Gürel, Tunç'un sözlerini TV100'ün gündem belirleyen programlarından Taksim Meydanı'nda aktardı. Tunç, terör örgütü elebaşlarından bir tanesinin aday gösterilmesi durumunu örnek verdi. Tunç, muhalefete de çağrıda bulundu. Tunç, "Bu durum Anayasa Mahkemesi’yle Yargıtay'ın ilk karşı karşıya gelmesi değil bunu büyük bir yargı krizi olarak nitelemek doğru değil." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yılmaz Tunç'tan TV100'e özel demeç. Yargıtay-Anayasa Mahkemesi krizine çarpıcı örnek: Terör örgütü elebaşlarından bir tanesi aday gösterilse... Bakan Tunç'tan muhalefete çağrı

Yargıtay 3. Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamadı. Kararı veren AYM üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulundu. Türkiye günlerdir bu krizi konuşuyordu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TV100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel'e özel açıklamalarda bulundu.

Gürel, Bakan Tunç ile yaptığı görüşmeyi şu ifadelerle anlattı:

"Akşam saatlerinde Sayın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bir görüşme gerçekleştirdim. 'AYM ve Yargıtay anlaşmazlığı önemli bir gündem maddesi nasıl değerlendiriyorsunuz' diye sordum. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç dedi ki ‘Burada tartışmaya yol açan 2 mahkemenin 2 kararı meselesi karşımızda konu aslında açık. Can Atalay’la ilgili soruşturma milletvekili seçilmesinden önce başladı buradaki en önemli detay bu.

"BÜYÜK BİR YARGI KRİZİ OLARAK NİTELEMEK DOĞRU DEĞİL"

Anayasanın 14. maddesindeki devletin güvenliğiyle ilgili maddeye takıldığı için de milletvekili seçildiği halde yargılaması devam etti Can Atalay’ın ve tutukluluk hali de bu yüzden devam ediyor. Eğer bunun aksi mantıkla gidilirse terör örgütü elebaşlarından bir tanesi aday gösterilse ve bu kişilerin Türkiye’de olmadıkları için yargılaması yapılamadığı kaçak oldukları için suçları sabit olamadı ve ceza alamadıkları için o zaman milletvekili seçilecekler bu kabul edilebilir bir durum mu? Ayrıca bu durum Anayasa Mahkemesi’yle Yargıtay'ın ilk karşı karşıya gelmesi değil bunu büyük bir yargı krizi olarak nitelemek doğru değil'."

"Muhalefetin yargı krizi tanımlamasına, iddialarına ne diyorsunuz dedim Sayın Bakana, dedi ki ‘Maalesef muhalefet bu havaya büründürmeye çalışıyor, iki yüksek mahkeme arasındaki yorum farkından kaynaklanan bir durum var. Yargıtay anayasanın maddelerini nasıl uyguluyorsa mevcut durumda da böyle uygulansın. Anayasa Mahkemesi de son birkaç dokunulmazlık meselesinde farklı kararlar veriyor.Anayasanın 83. ve 14. maddesine kendi yorumuyla uygulanamaz hale getiriyor işin esası bu. Genelde CHP bunu son zamanlarda hep yapıyor. Enis Berberoğlu’nda da bunu yapmıştı, bu CHP’de usul haline geldi. Devletin ve milletin güvenliğine aykırı suçlardan yargılanması devam eden kişileri hapisten çıkarmak için milletvekili göstermek gibi bir adet gelişti. Çözüm geniş mutabakatla yapılmış bir anayasa, bu uzun vadeli çözüm. Kısmi değişiklikle de uzlaşma sağlanabilir. AYM’nin kuruluş kanununda 50. maddede değişiklik yapılabilir yine muhalefetle görüşmekte fayda var bizim kapılarımız kendilerine açık, diyaloğa hazırız bunun siyasi darbeyle falan alakası yok. İki mahkememizin iki kararı var, bu ilkte değil. AYM’nin daha önce Yargıtaydan geçmiş kararlarla ilgili benzer pek çok kararı var. Bu konu siyasallaştırıldığı için öne çıkan bir konu. Hukuk için de çözmemiz gerekiyor. Çare TBMM’dir. Konuyu gündemine muhakkak alacak, sorun çözülecek kimsenin endişesi olmasın’ ifadelerini kullandı."

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin