Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı'dan Ukrayna savaşı açıklaması... Kaymakcı Türkiye'nin AB üyesi olması durumunda savaşın engellenebileceğini söyledi

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Rusya-Ukrayna savaşının, Türkiyesiz Avrupa güvenliğinin olamayacağını ortaya koyduğunu belirtti. Kaymakcı, "Eğer Türkiye, AB üyesi olmuş olsaydı veya Türkiye AB’nin güvenlik ve savunma mekanizmalarına layıkıyla dahil edilmiş olsaydı; bu, NATO ve AB'nin ortak hareketi anlamına gelecekti ve belki de savaş engellenebilecekti" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı'dan Ukrayna savaşı açıklaması... Kaymakcı Türkiye'nin AB üyesi olması durumunda savaşın engellenebileceğini söyledi

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Türkiye-AB ilişkileri ve AB sürecindeki güncel gelişmelere ilişkin medya temsilcileriyle bir araya gelerek, açıklama yaptı.

Kaymakcı, pandemi, iklim değişikliği ve Rusya-Ukrayna savaşının 2022'yi şekillendiren gelişmeler olduğunu; hem diplomasiyi, hem ülkeler arasındaki ilişkiyi ve ekonomiyi doğrudan etkilediğini kaydetti. 

'TÜRKİYESİZ AB GÜVENLİĞİNİN OLAMAYACAĞI ORTAYA ÇIKTI'

Savaşın özellikle 4 alanda Türkiye-AB ilişkilerinin önemini ortaya koyduğunu vurgulayan Kaymakcı, " Eğer Türkiye AB üyesi olmuş olsaydı veya Türkiye AB’nin güvenlik ve savunma mekanizmalarına layıkıyla dahil edilmiş olsaydı veya Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan'ın tutumu nedeniyle Türkiye’nin AB güvenlik ve savunma mekanizmalarına katılması engellenmemiş olsaydı, bu NATO ve AB'nin ortak hareketi anlamına gelecekti ve belki de Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş engellenebilecekti" dedi.

TÜRKİYE HAKKINDAKİ OLUMSUZ ALGI AZALDI

Öte yandan, katılım müzakereleri Türkiye açısından durma noktasında olmasına rağmen dün AB Eş Güdümü Toplantısının gerçekleştirildiği ve katılım müzakerelerine devam ediliyormuşçasına çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

Bu kapsamda 2021-2023 katılım yol haritasında Türkiye'nin 107 yasal düzenleme yaptığı, 37 idari yapılanma önlemi aldığı kaydedildi. Yargı reformu, seçim barajının düşürülmesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede atılan adımların Türkiye hakkındaki olumsuz algıyı azalttığı vurgulandı. Ayrıca Alevilerle ilgili açılımların AB tarafında önemli yankı bulduğu da belirtildi.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin