Bakan Kurum: Paris İklim Anlaşması'nı Ekim'de Meclisimizin onayına sunuyoruz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Paris İklim Anlaşması'nın ekim ayında Meclis'in onayına sunulacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Kurum: Paris İklim Anlaşması'nı Ekim'de Meclisimizin onayına sunuyoruz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde; çocuklarımızın geleceği adına tarihi bir adımı daha hayata geçiriyor. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Paris İklim Anlaşması'nı ekim ayında Gazi Meclisimizin onayına sunuyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Dünyanın geleceğini, insanlığın selametini ilgilendiren her konuda en ön sırada yer alan Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum politikaları noktasında da gerek ulusal, gerekse uluslararası arenada üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde iklim diplomasimiz başarıyla yürütülmüş; uluslararası platformda yüksek düzeyli diyalog öne çıkarılmış, Türkiye'nin finansman ve teknoloji destekleri konusundaki haklı talepleri kararlılıkla ifade edilmiştir" dedi.

"İklim değişikliğiyle mücadelemizdeki kararlılığımızı ve samimiyetimizi Paris Anlaşması'nı imzalayan ilk ülkelerden biri olarak ortaya koymuştuk" diyen Bakan Kurum, açıklamasına şöyle devam etti:

"Ülkemiz, bu mücadelesini atılacak yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanı çerçevesinde sürdürmeye devam edecektir. Meclisimizce yürütülen İklim Kanunu çalışmaları, Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde dünyaya örnek olan bir başarıyla yaygınlaştırdığımız Sıfır Atık Projemiz ve tüm çevre yatırımlarımızla evlatlarımıza daha temiz bir dünya bırakmak için çalışıyoruz. Ortak evimiz dünyamızın ve doğamızın geleceği için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. İklim değişikliğiyle mücadele noktasında atılacak bu tarihi adımın, ülkemize, milletimize ve dünyamıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum."

PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR, HANGİ ÜLKELER İMZALADI? PARİS İKLİM ANLAŞMASI'NI TÜRKİYE İMZALADI MI?

Paris Anlaşması olarak da bilinen Paris İklim Anlaşması, iklim değişikliği, sera gazı salınımının önüne geçilmesi gibi çevreye ve doğaya dair önemli kararları içerir. 2016 yılında yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması Türkiye tarafından imzalandı mı, kaç ülke imzaladı?

Fransa'nın Paris kentinde birçok ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen konferansta kabul edilen Paris İklim Anlaşması, 2020'den sonra geçerli olacaktı. 5 Ekim 2016 itibariyle, küresel sera gazı emisyonlarının büyük bölümünü oluşturan ülkelerin bir araya gelerek onaylaması ile yürürlüğe girdi. İşte, Paris Anlaşması detayları...

PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR?

İklim Anlaşması, 2015'te Paris'te yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde, Kyoto Protokolü’nün 2020 yılında sona erecek olması ile imzalanan bir anlaşmadır. Amacı küresel ısınmayı engellemek temel amacı olan anlaşma, 2020’den sonra geçerli olacak Paris Anlaşması kabul edildi. 5 Ekim 2016 itibariyle, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 55’ini oluşturan en az 55 tarafın anlaşmayı onaylaması ile 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe girdi.

İklim krizinin önüne geçmek amacıyla 197 ülkenin ortak hareket etmeleri gerektiğini kabul ettikleri uluslararası bir anlaşmadır. İklim krizinin önüne geçmek için küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlandırmak, mümkünse 1,5 derecenin altında tutmayı amaçlar. Şimdiye kadar 197 ülke anlaşmayı imzaladı, 191’i onayladı. Onaylamayan altı ülke arasında Eritre, Libya, Irak, İran, Yemen ile birlikte Türkiye de var.

TÜRKİYE PARİS İKLİM ANLAŞMASINI İMZALADI MI?

Türkiye, Paris Anlaşması’nı, 22 Nisan 2016'da New York’ta düzenlenen Yüksek Düzeyli İmza Töreni’nde 175 ülke temsilcisiyle birlikte imzaladı ancak henüz Taraf olmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu'nda, ''Paris İklim Anlaşması'nı, yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde, önümüzdeki ay Meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin