Bakan Elvan internet düzenlemesine dair konuştu: 'Sansür falan yok'

Lütfi Elvan katıldığı canlı yayında internet düzenlemeleri hakkındaki sansür iddialarını yanıtladı.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Elvan internet düzenlemesine dair konuştu: 'Sansür falan yok'

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan katıldıı canlı yayında, 'internete sansür' eleştirilerine hedef olan düzenlenmenin sansür getirmediğini vurgulayarak, "Bir haftadır basında çıkan haberler "internete sansür, internet siteleri kapatılacak, özel hayatımız deşifre edilecek, interneti bile kullanamayacağız' şeklindeki ifadeler hiçbir geçerliliği olmayan ifadeler. Bunu söyleyenlerin o tasarıda ne var diye baktıklarını zannetmiyorum" dedi.



Bakan Elvan, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı. "Meclis'te, komisyonda kabul edilen ve Genel Kurul'da görüşülmeyi bekleyen torba yasa tasarısındaki internetle ilgili bu düzenlemelere neden gerek duyuldu?" şeklinde bir soru üzerine Bakan Elvan, "Mevcut yasamız maalesef bazı ihtiyaçlarımıza cevap veremez hale geldi. Aşağı yukarı 1.5 yıldır arkadaşlarımız bu konu üzerine çalışıyorlardı. Sizin şahsınıza yönelik olarak ailenize, şahsınıza yönelik uygunsuz video ya da resimler söz konusu oldu. Bunu birileri illegal yollarla internete koydular. Bunu yayınlamaya başladılar. Böyle bir durumda ne yapacaksınız? Diyelim ki sizin şahsınıza yönelik hakaretler, küfürler edildi. Yalan yanlış ifadeler kullanıldı. Bu durumda ne yapacaksınız? Cevap yok. Mevcut uygulamaya bakalım böyle bir uygulamayla karşılaştığınız da ne yapacaksınız. Önce içerik sağlayıcıya başvuruyorsunuz ve cevabını 2 gün bekliyorsunuz. Belki hemen engellenmesi gereken bir yayın. Mahkemeye başvuruyorsunuz, 3 gün içerisinde mahkeme kararını veriyor. Mahkeme mesela Ahmet Beyle ilgili bu haberin kaldırılması gerekir" dedi.



Bu durumda siz o mahkeme kararını alıyorsunuz o içerik sağlayıcısına o mahkeme kararını götürüyorsunuz. Bu arada tüm sitelere dağıldı tabi bu. Toparlanmanızda mümkün değil. Bakanlığın engelleme ve içeriği çıkartma yetkisi yok. Dolayısıyla mağdur olan vatandaşın hakkını kim koruyacak? Özet olarak mevcut yasamızdaki bazı maddelerin hiçbir uygulanabilirliği yoktu. Özellikle kişilik hakları ile özel hayatın gizliliğinin korunmasına yönelik bugüne kadar başarılı ve sonuçlandırılmış bir tane netice yok. Onlarca mahkeme kararına rağmen. Mevcut yasada devletin ya da hiçbir kurumunun ne yetkisi var, ne de sorumluluğu var. Mevcut yasada eliniz kolunuz bağlı. Sizin kişilik haklarınıza saldırı, müdahale olursa elinizde mahkeme kararı da olsa ne sizin yapabileceğiniz bir şey var, ne de devletin yapabileceği bir şey var. Batıya bakıyorsunuz orada çok farklı, hemen uygulamaya koyabiliyorlar" 



HAPİS CEZALARINI PARA CEZALARINI ÇEVİRİYORUZ



"Bir haftadır basında çıkan haberler "internete sansür, internet siteleri kapatılacak, özel hayatımız deşifre edilecek, interneti bile kullanamayacağız' şeklindeki ifadeler hiçbir geçerliliği olmayan ifadeler" diye konuşan Bakan Elvan şu şekilde devam etti:



"Bunu söyleyenlerin o tasarıda ne var diye baktıklarını zannetmiyorum. Hele hele birtakım insanları gençleri toplayıp gösteri yapan bazı arkadaşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın acaba bu internet yasası bize ne getiriyor diye baktıklarını hiç zannetmiyorum. Çünkü bu tasarımıza baksalar internete yönelik bir sansür uygulamadığımızı ne olarak görecekler. Sansür falan yok. Mevcut düzenlemede vardı sansür. Yeni düzenleme sansürü kaldırıyor mesela mahkeme bir paragraflık bir metin varsa sadece onu çıkaracaksın, onu engelleyeceksin diyor. Sitenin kapanması söz konusu değil. Bilakis yine site internetle ilgili çalışmalarına devam edecek ama sadece ve sadece gerçekten suç teşkil eden ve mahkemenin de bu yönde karar verdiği bölümü çıkaracaklar. Dolayısıyla biz sansürsüz bir yapıya dönüştürüyoruz. Bunla ilgili hapis cezaları vardı. Biz bu hapis cezalarını kaldırıyoruz, para cezasına çeviriyoruz. Çünkü biz büyük firmaların Türkiye'ye gelmesini istiyoruz. Türkiye'ye yatırım yapmalarını istiyoruz. Bu anlamda daha çağdaş daha modern bir yapıya kavuşturmak istiyoruz. O nedenle biz hapis cezalarını para cezalarına çeviriyoruz."



ÖZEL HAYAT İHLAL EDİLİRSE TELEKOMÜNİKASYON İLETİŞİM BİRLİĞİ'NE BAŞVURUYORSUNUZ



Bakan Elvan, 'Özel hayatının ihlal edildiğini düşünen bir kişi ne yapacak' sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı: "Yeni düzenlemeyle getirdiğimiz iki konu var. Bir kişilik haklarının korunması, iki özel hayatın gizliliği. Kişilik haklarının korunması dediğimiz şey, örneğin internette sizinle ilgili bir yerde bir hakarette bulunuldu. Bir iftirada bulunuldu. Bunlar tamamıyla kişilik haklarının ihlaline yönelik olan hususlar. Kişilik haklarının ihlali söz konusu olduğunda mevcut durumda 2 gün beklemek zorunda değilsiniz. İçerik sağlayıcısına başvurup 2 gün bekleyecektiniz ama kişilik haklarınızın ihlal edildiğini tespit ettiğiniz an mahkemeye başvuru hakkınız var. Mahkeme 24 sat içinde duruşma yapmaksızın kararını vermek zorunda. Mahkeme kararını verdikten sonra bu karar erişim sağlayıcılar birliğine gönderilecek. Tüm bu erişim sağlayanlardan oluşan bir birlik oluşturuyoruz. Bu birliğe gönderilecek. Bu birlikte o mahkeme kararını 4 saat içerisinde uygulayacak. Toplamda 28 saatte kişilik hakkının ihlali söz konusu ise bunu telafi edeceğiz ve mahkeme kararını neyse bunu telafi edeceğiz. Buradaki yeni yapmış olduğumuz düzenlemedeki mahkeme kararıyla daha önceki mahkeme kararı arasındaki fark şu: şuan ki mevcut düzenlemedeki mahkeme kararı ya internet sitesini kapatıyordu. Ya da bu içeriği engelleyin, çıkarın diyorlardı. İçeriği çıkarmıyorlardı, bizim de devlet olarak içeriği çıkarma yetkimiz yok. Mahkeme kararı hiçbir şekilde düzenlenemiyordu. Şuan ki düzenlemeyle hem süreci hızlandırıyoruz, hem de uygulanabilir hale getiriyoruz. İnternet sitesinin tamamıyla kapatılmasını engelliyoruz. Sadece o bölüme yönelik bir engelleme kararı verebilir mahkeme. Biz burada vatandaşın mağduriyetini gideriyoruz. Özel hayatın gizliliğinde süreç biraz daha farklı. Özel hayatınıza yönelik bir müdahale söz konusuysa, videolar, resimler söz konusu ise bunu tespit eder etmez TİB'e (Telekomünikasyon İletişim Birliği) başvuruyorsunuz, o da erişim sağlayıcıları birliğine kararı gönderiyor. Erişim sağlayıcıları birliği de 4 saat içerisinde bu engellemeyi yapıyor ama bu geçici bir süreç. Diyelim ki gecikmesinde son derece sakınca bulunulan bir husus söz konusu. Böyle bir durumda TİB başkanı doğrudan erişimi engelleme yetkisine sahip. Sadece bu tür durumlar. Ancak buna mahkemede açık, istediğiniz zaman mahkemeye de gidebiliyorsunuz. Bizim yapmış olduğumuz düzenleme bireyin hakkını koruyan, mağduriyetini önleyen bir düzenleme" 



TRAFİK BİLGİLERİ 3. ŞAHISLARLA PAYLAŞILIRSA O KİŞİLERE 6 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLECEK



'İnternette trafik bilgilerinin belli bir süre saklanmasına yönelik bir madde var bu tasarıda. Buna neden ihtiyaç duyuldu ve bu madde ile birlikte acaba sadece trafik mi yoksa içerikle ilgili bir sıkıntı olacak mı' şeklindeki bir soru üzerine ise Bakan Elvan, "Özellikle internetle uğraşan sivil toplum örgütlerimizin bununla ilgili bazı olumsuz açıklamalar yaptığını gördüm. Olumsuz manada açıklamalar yaptığını gördüm ve çok üzüldüm. İnternetle uğraşan kesimlerin dünyadaki gelişmeleri bilmesi gerekiyor, gelişmiş ülkelerdeki düzenlemeler nedir, Amerika'daki düzenlemeler nedir bunlara vakıf olması gerekiyor. Avrupa Birliği direktifi diyor ki; 6 aydan 2 yıla kadar trafik bilgilerini tutmak zorundasınız. Biz Avrupa Birliği direktifini tasarımıza koyduk. Bundan daha doğal ne olabilir. İçerik konusunda bilgi sahibi olabilecekler mi konusunda bir kere burada kaydedilen sadece ve sadece trafik bilgileri. Burada kaydedilen hususlar sadece trafik bilgileri. İçeriğine yönelik bilginin saklanması yasak. Bunu yer sağlayıcılar yapacak trafik bilgilerini saklamayı. Tüm AB ülkelerinde bu uygulama var. Diyelim bir terörist yargılanıyor ve mahkeme bunun geçmiş 6 ayının internet ortamında kimlerle bağlantı kurduğu hakkında bir bilgiye ihtiyacı var. Mahkeme bu trafik bilgilerini istiyor, TİB'de sadece bu mahkemeye gönderiyor bu bilgileri. Yargı kararı olmadıkça bu bilgilere ulaşılması söz konusu değil. Bu bilgileri muhafaza edenler herhangi bir şekilde bu trafik bilgilerini 3. şahıslarla paylaşırlarsa bunun 6 yıla kadar hapis cezası var" diye konuştu.



İNTERNETİN KAPATILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL



"Asıl sansürü kaldırıyoruz dediğiniz noktada vurgu yaptığınız bir birlik söz konusu. Bu konuda iki eleştiri var. Birincisi yükümlülük altına giren servis sağlayıcıları kendiliğinden bir sakınca yaratacağını düşündüğü içerikle ilgili sansürlemeye gidebilir eleştirisi var. Yine bu birliğin tekelden internetin takibini yapabileceği gibi endişeler var. Acaba yasada bunları önleyici hükümler var mı?" şeklindeki bir soru üzerine Bakan Elvan şöyle devam etti:

"Bu eleştirileri yapanlar yasayı dikkatli okumamış sanıyorum. Birliğin böyle bir yetkisi yok. Birlik bu trafik bilgilerini birlikte tutmayacağız yer sağlayıcılar tarafından tutulacak ama birlik vasıtasıyla temin edilecek. Diğer konuda internet ortamı gayet açık istediğinizi yapabilirsiniz. Ama bir kişilik hakkı ihlali söz konusu olduğunda sadece o sayfa mahkeme kararı söz konusuysa kapatılacaktır. İnternetin kapatılması söz konusu değildir ama toplumda da internet ortamında da erişim sağlayıcıları, yer sağlayıcıları, içerik sağlayıcıları hangi kesimi düşünürseniz düşünün kendi içlerinde de bir otokontrol mekanizmasının gelişmesi gerekir. Gerçekten bu bilgi doğru bir bilgi midir, etik olarak böyle bir videoyu yayınlamak ne derece doğru, bu şahsın özel hayatına müdahale ediyorum diyebilmesi lazım. Bu anlayışında bu kesimlerde yerleştirilmesi gerekiyor. Toplumda da bu bilincin oluşturulması gerekiyor. Toplumun bu tür hadiseler karşısında çok ciddi reaksiyon göstermesi lazım. Eğer biz demokrasi kültürü yerleşmiş bir toplum olarak kendi toplumumuzu tanımak istiyorsak, bu firmalarımızın bu hususlara kendi mekanizmalarını geliştirmeleri gerekir."



YENİ DÜZENLEMEYLE TOPTAN BİR İNTERNET KAPASİTESİ SATIN ALINACAK



Bakan Elvan, "İnternet ucuzlayacak şeklinde yansıyan bir açıklamanız vardı haftasonu. Nasıl bir düzenleme yapıldı veya yapılacak internette ucuzluk sağlayacak?" sorusuna ilişkin ise şu yanıtı verdi



"Özellikle paketlere ilişkin kota ve hızla ilgili hususlar Türk Telekom tarafından belirleniyordu ama bu yeni düzenleme ile Türk Telekom'dan uygulama şartları belirlenmiş paketler yerine toptan internet kapasitesi satanlar almış oldukları kapasiteyi kendisi istediği şekilde kullanacak. Yani toptan bir internet kapasitesi satın alacak ve bunu istediği şekilde düzenleme imkanına sahip olacak. Bu da internette ciddi bir ucuzlamaya gidileceğinin en önemli göstergesi olacak diye düşünüyorum. Çünkü zaten internet fiyatlarına baktığımızda son yıllarda çok ciddi bir düşüş olduğunu görürsünüz. Bu yapılan düzenlemeyle de fiyatların daha da aşağı çekileceğini düşünüyorum" (ANKA)




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin